Dolar

32,5780

Euro

34,7940

Altın

2.508,75

Bist

9.693,46

Güney Afrika'da protesto

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town Üniversitesi'ndeki protestocu öğrenciler, bazı arkadaşlarının gözaltına alınmasının ardından polis karakolunun önünde eylem yaptı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-21 09:41:53

Güney Afrika'da protesto

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentindeki aynı adı taşıyan üniversitede yüzde 10,5'lik harç zammını protesto eden öğrenciler, 3'ü hizmetli 23 kişinin gözaltına alınması üzerine Rondebosch polis karakolu önünde ana yolu kapatıp eylem yaptı.

Çoğunluğunu siyahi öğrencilerin oluşturduğu gösteride, "Ücretler düşmelidir" pankartı açıldı, harç zammı ile öğrencilerin gözaltına alınmasını eleştiren sloganlar atıldı. Öğrencilerden Nombuso Mathibela, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşları için bir araya geldiklerini, serbest kalıncaya kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Eylemi organize edenlerden öğrenci Luzuko Bashman, üniversite yönetiminden kötü muamele gördüklerini savunarak, ekonomik özgürlük için mücadelelerine devam edeceklerini belirtti. Bashman, hizmetlilerin protestoya desteklerini takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Gösterilerin ardından Yüksek Eğitim ve Öğretim Bakanı Nzimande, üniversite rektörleriyle bir araya geldi. Görüşme sonunda harçlara yapılan yüzde 10,5'lik artışın yüzde 6 olmasına karar verildi. Öğrenciler ise yüzde 6'lık harç zammını da yüksek buldu.

Muhalefet partilerinden de ücret anlaşmasına tepki geldi. Anamuhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) Sözcüsü ve Yüksek Eğitimden Sorumlu Profesör Belinda Bozzoli, yaptığı açıklamada, rektörler ile bakan arasında varılan anlaşmanın kronik meseleye temas etmediğini, dolayısıyla sözleşmenin eğreti bir çözümden öteye gitmediğini söyledi.

Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) partisinden yapılan açıklamada ise yüzde 6'lık artış ile Bakan Nzimande'nin öğrencileri yok sayarak üniversite yöneticileriyle görüşmesinin "sadece antidemokratik değil aynı zamanda toplumun sesini yok sayma girişimi" olarak değerlendirildi.

Harç zammı protestoları, Cape Town ve Witwatersrand üniversitelerinden ülke genelindeki tüm üniversitelere sıçradı.

Haber Ara