Dolar

32,6001

Euro

34,8184

Altın

2.493,36

Bist

9.497,61

Güney Afrika'da polis şiddeti davası

Güney Afrika'da polis şiddeti davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 22:47:07

Güney Afrika'da polis şiddeti davası
" Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaklaşık 2 yıl önce Mozambikli bir taksi şoförünü öldürmek suçlamasıyla yargılanan 8 polisin suçlu bulunduğu bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, başkent Pretoria'daki Gauteng North Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında gözaltında yaşamını yitiren Mozambikli taksi şoförünün ölümünden 8 polis memurunu suçlu buldu. Yargıç Bert Bam'ın, cezanın belirlenmesi için söz konusu kişilerin 22 Eylül tarihine kadar tutuklu kalacaklarına karar verdiği ifade edildi.

AA muhabirine konuşan Afrika Diaspora Forum Başkanı Marc Gabafou, "Göçmenler bazı polisler tarafından insanlık dışı muamele görüyor. Bu kararın çok güçlü bir mesaj olacağını umuyoruz" dedi.

Somalililer Cemiyeti Başkanı Amir Sheikh ise kararın Güney Afrika'da polislerin göçmenlere yönelik işkence vakalarının azalması konusunda etkili olacağını dile getirerek, "Karar ayrıca polisin kanunun üzerinde olmadığını da gösteriyor" diye konuştu.

Güney Afrika polisi uzun zamandır göçmenlere karşı sert oluşundan dolayı suçlanıyordu.

İddiaya göre Mozambikli taksi şoförü Macia'yı 2 yıl önce trafik cezasına karşı çıktığı için yakalayan polisler, sürücüyü Johannesburg kentine yakın Daveyton kasabasında elleri bağlı polis arabasının arkasında 200 metre sürüklenmişti. Yolda geçen bir vatandaş tarafından kaydedilen görüntü, sosyal medyada yankı uyandırmıştı.

Macia daha sonra Devyton polis karakolunda tutuklu bulunduğu hücrede ölü bulundu. Olaydan hemen sonra olaya adları karışan polis memurları görevlerinden atılmıştı. Mahkemede Macia'nın ellerini yanlışlıkla bağladıkları ifadesini veren polisler, şoförün hızlı süreceğini bilmediklerini söylemişlerdi.

Haber Ara