Dolar

32,5899

Euro

34,8243

Altın

2.507,99

Bist

9.524,59

'Güney Afrika'da birçok sektör beyazların elinde'

Witwatersrand Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Brosig, 'Güney Afrika'da madencilik başta olmak üzere birçok sektör, geleneksel ekonomi nedeniyle beyazların elinde ve siyahlar bu konuda azınlıkta.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-10 12:39:08

'Güney Afrika'da birçok sektör beyazların elinde'

Güney Afrika Witwatersrand Üniversitesinden Prof. Malte Brosig, ülke ekonomisinde Avrupa kökenli beyazların siyahlara göre daha etkili olduğunu söyledi.

Brosig, AA muhabirine ülkedeki ekonomi gündemine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Güney Afrika iktidarlarının 1994 yılından beri tüm kesimleri tatmin edecek kararlar alamadığını ve adımlar atamadığını belirtti.

Özellikle en önemli sorunlardan birinin ülkedeki siyah nüfusun ekonomik etkinliğinin sınırlı kalması olduğunu ifade eden Brosig, "Güney Afrika'da madencilik başta olmak üzere birçok sektör, geleneksel ekonomi nedeniyle beyazların elinde ve siyahlar bu konuda azınlıkta." dedi.

"MALEMA, SİYAHLARIN LEHİNE OLAN EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜ SAVUNUYOR''

Bilhassa ülkedeki arazilerin el değiştirmesinin toplum için hassas bir konu olduğunu kaydeden Brosing, Ekonomik Özgürlük Savaşçıları Partisinin (EFF) lideri Julius Malema'nın bu gidişata gösterdiği tepkilerle öne çıktığını vurguladı.

Brosing, Güney Afrika'daki Avrupa kökenli vatandaşların sahip oldukları toprakların, siyahlara verilmesini savunan EFF ve Malema'nın, ekonomik bağlamda söylemler geliştirdiğini ancak onun da siyasette çatışmacı, saldırgan bir tarz kullandığını ve bunun sorunların çözümüne yardımcı olmadığını söyledi.

"Malema, siyahların lehine olan ekonomik dönüşümü savunuyor." diyen Brosing, partinin uzun vadeli, stratejik düşünülmesi gereken ekonomik konularda daha kısa vadeli çözümler üretmeye çalıştığına ve bunun da bekleneni karşılamadığına dikkati çekti. 

Haber Ara