Dolar

32,4742

Euro

34,9494

Altın

2.436,44

Bist

9.716,77

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Khumalo, Muğla'da

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Khumalo, Muğla'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 13:12:44

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Khumalo, Muğla'da
Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı Şükrü Altınay ile bir araya geldi.

Ziyarete, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil de katıldı.

Khumalo, yaptığı konuşmada, işbirliği imkanları doğrultusunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla MUTSO'yu ziyaret ettiğini belirterek, ikili ilişkileri ekonomik açıdan güçlendirmek istediklerini dile getirdi.

Muğla'da birden çok sektörün yer aldığını tespit ettiklerine işaret eden Khumalo, "Biz, Güney Afrika olarak bu sektörlerle yakından ilgileniyoruz. 2005 yılında Güney Afrika ve Türkiye arasında Karma Ekonomi Komisyonu kurulmuştu. Muğla, bu komisyonun belirlediği 10 sektörden 6'sını bünyesinde barındırmakta" diye konuştu.

Ülkesinde ekonomik açıdan getiri sağlayan sektörler ve çalışmalar konusunda bilgi veren Khumalo, şunları söyledi:

"Güney Afrika bir madencilik ülkesi. Altın ve elmas başta olmak üzere her türlü maden yer altı kaynaklarımızda mevcut. Türkiye'ye granit satıyoruz ve yine bir madencilik bölgesi olan Muğla'da, bu noktada partner bulabilir miyiz merak ediyoruz. Ürünlerimizi genellikle blok halde pazarlıyoruz. Buna son vererek katma değeri yüksek, işlenmiş ürünler üretmek istiyoruz. İlgilendiğimiz bir diğer sektör ise inşaat. Güney Afrika bu konuda belki de dünyanın en iyi alt yapısına sahip. Amacımız bu seviyeyi korumak. Türkiye'nin inşaat sektöründe Mısır, Cezayir gibi ülkelerde aktif olarak rol aldığını biliyoruz. Tam da bu noktada kendi ülkelerimizdeki KOBİ'leri büyütmek amacıyla Türkiye'deki KOBİ'lerle işbirliğine girmek istiyoruz."

Tekstil alanında da söz sahibi bir ülke olduklarını vurgulayan Khumalo, Çin'in pazara girmesinin ardından alanlarının daraldığını anlattı.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil de odanın yapısı ve hizmet alanı konusunda bilgi verdi. Dişcigil, yer altı kaynakları arasında önde gelen madenlerden mermerin, blok olarak pazarlanmasının Muğla için çözülmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi.

Dişcigil, bu ortak sorunun aşılması yolunda yapılabilecek çalışmalara açık olduklarını ifade etti.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan da MUTSO'nun bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak alternatif turizm projeleri hakkında Büyükelçi Khumalo'yu bilgilendirdi.

Haber Ara