Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Güneşteki ilginç leke!

Dünyanın en büyük güneş teleskopu, içinde tüm dünyayı barındırabilen bir güneş lekesinin ilk görüntülerini yayınladı! Güneş lekesinin tamamı yaklaşık 10.000 mil genişliğinde ve tüm dünyayı içine rahatça sığdıracak kadar büyüklükte olduğu açıklandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-10 15:48:46

Güneşteki ilginç leke!

Hawaii'deki Ulusal Bilim Vakfı'na (NSF) bağlı dünyanın en büyük güneş teleskobu, bir güneş lekesinin ilk fotoğrafını çekti ve dünyayla paylaştı.

Bilim insanlarını şaşırtan görüntü, çevredeki alandan daha soğuk olmasına rağmen 7,500 Fahrenheit derecesinde yanan güneş lekesinin karanlık merkezini gösteriyor.

Güneş lekesinin tamamı kabaca 10.000 mil genişliğinde ve tüm Dünya'yı içine rahatça sığdıracak kadar büyüklükte olduğu açıklandı.

Inouye Güneş Teleskopu, güneşin patlayıcı davranışını tespit etmek için özel olarak inşa edildiği Maui'de bulunuyor.

5fcddfa34236047f195c3afb

NSF'nin Ulusal Güneş Gözlemevi (NSO) Direktörü Dr. Thomas Rimmel, "Güneş lekesi görüntüsü, her zamankinden 2,5 kat daha fazla uzaysal çözünürlüğe ulaşıyor ve güneş yüzeyinde 20 km kadar küçük manyetik yapıları gösteriyor," dedi.

Görüntü, karanlık merkezden uzanan sıcak ve soğuk gazların tehlikeli görünümünü vurguladığı belirtildi.

Güneşin merkezindeki noktanın, aşağıdan kaynayan yoğun manyetik alanların ve sıcak gazların bir araya gelmesiyle şekillendirmenin sonucu olduğu açıklandı.

Bu karanlık bölgedeki manyetik alanların yoğunluğu, güneşteki ısının yüzeye ulaşmasını engellediği bildirildi. Güneş lekelerinin, güneşin faaliyetinin görsel bir resmi olduğu ve yüzeyde ne kadar fazlaysa yıldızın etkinliği o kadar büyük olduğu açıklandı.

Güneş, Aralık 2019'da 11 yıllık güneş döngüsü boyunca en düşük güneş lekesi sayısı olan minimum güneş enerjisine ulaştı. Inoyue teleskopu tarafından güneşin tam ortasında yakalan görüntü, yeni güneş döngüsünün ilk güneş lekelerinden biri olduğu belirtildi. 

NSO ve Inouye Güneş Teleskobu'nu yöneten kuruluş Astronomi Araştırma Üniversiteleri Birliği (AURA) Başkanı Dr. Matt Mountain, “Bu güneş döngüsünün başlamasıyla birlikte Inouye Solar çağına da giriyoruz. İnanılmaz derecede ayrıntılı görüntüler yakalamak ve paylaşmak ve güneşin aktivitesine bilimsel anlayışımıza eklemek için artık dünyanın en gelişmiş güneş teleskopunu güneşe doğrultabiliriz" dedi.

Güneş lekelerinin, güneş patlamaları ve koronal kütle emisyonları ile ilişkili olduğu ve Dünya'yı etkileyen uzay hava olaylarına neden oldukları için gökbilimciler için önemli bir odak noktası olarak kabul ediliyor.

Güneşte oluşan lekelerin, gezegenimizdeki teknolojik yaşamı etkilediği bildirildi.

Inouye Güneş Teleskopu, özellikle manyetik alanlar olmak üzere güneş aktivitesini incelemek için geliştirilmiş araç setine önemli yetenekler eklemeye hazırlanıyor.

Kaynak: Daily Mail

 

Haber Ara