Dolar

34,9528

Euro

36,7002

Altın

2.999,99

Bist

10.011,08

Türkiye'nin 'bilimsel makale' analizi

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP , Türk akademisyenlerin önceki yıllara oranla daha çok bilimsel çalışma hazırladığını fakat bu makalelerin uluslararası düzeyde kabul görmeyen niteliksiz dergilerde çıktığını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-04 09:11:58

Türkiye'nin 'bilimsel makale' analizi

Karar gazetesi bugün birinci sayfasından duyurduğu "Peki bilim buna ne der?" haberi ile Türkiye'ye bir iyi bir de kötü haberleri olduklarını söyledi. Buna göre iyi haber "Türk akademisyenlerin önceki yıllara oranla daha çok bilimsel çalışma hazırladığı" bilgisi idi. Kötü haber ise "bu makalelerin uluslararası düzeyde kabul görmeyen niteliksiz dergilerde çıktığı..."

TÜRKİYE'DEN 17 ÜNİVERSİTE 10 KURUMDAN 6'SININ LİSTELERİNE GİRDİ

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından hazırlanan ve Türk üniversitelerinin 2017 dünya genel sıralamalarındaki durumunu gösteren rapora göre, Türkiye'den 17 üniversite dünya genel sıralaması yapan 10 kurumdan en az 6'sının açıkladığı listeye girdi.

Raporda, üniversite yöneticilerine, akademisyenlere, öğrencilere ve yüksek öğretimdeki gelişmeleri takip edenlere yönelik, geçen yıl yayımlanan 10 farklı dünya genel sıralamasında 160 Türk üniversitesinin son durumuna yer verildi. Dünya genel sıralaması yapan 10 kurumdan en az 6'sının açıkladığı listeye Türkiye'den 17 üniversite girdi. ODTÜ, İstanbul, Hacettepe, Ankara ve Gazi üniversiteleri 10 dünya sıralamasının 10'un da yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi 9 dünya sıralamasında yer alırken Boğaziçi, Bilkent, Erciyes, Marmara ve Dokuz Eylül üniversiteleri 8'er, Yıldız Teknik, Koç, Akdeniz üniversiteleri 7'şer, Ege, Sabancı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversiteleri ise 6'şar dünya sıralamasına girdi. 2017'de yayımlanan 10 dünya sıralamasında, 8 Türk üniversitesi en az bir sıralamada ilk 500'e girdi. ODTÜ ve Bilkent üniversiteleri 5'er dünya sıralamasında, Boğaziçi 4, Koç, Sabancı ve İstanbul üniversiteleri 3'er, İstanbul Teknik Üniversitesi 2 ve Hacettepe Üniversitesi bir sıralamada dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına girme başarısı gösterdi. Dünya sıralamalarında en üst sıradaki Türk üniversitesi, US News tarafından açıklanan listeye 190'ıncı sıradan giren Boğaziçi oldu. Boğaziçi Üniversitesi'ni listeye 314'üncü sıradan giren ODTÜ ile THE'nın sıralamasına 325'inci sıradan giren Koç Üniversitesi izledi. Dünya üniversite sıralamalarının,

TÜRKİYE'NİN 'BİLİMSEL MAKALE' ANALİZİ

Türkiye'deki ve gelişmekte olan ülkelerdeki üniversitelerin çoğunun beklentisini karşılamadığına değinildi. Üniversitelerin çoğunun, dünya sıralamalarında daha yüksek sıralarda yer almaları gerektiğine inanıldığının anlatıldığı raporda, Türk üniversitelerinin birtakım problemlerine işaret edildi;

Türk üniversitelerinin yayımladığı bilimsel makalelerin sayısı her yıl artıyor ancak bu makalelerin aldığı atıf sayıları aynı oranda artmıyor. Üniversitelerimizin en az bir atıf alabilen bilimsel yayınlarının yüzdesi, dünya ortalamasının altında. Üniversitelerimizin bilimsel makalelerinin yayımlandığı dergiler incelendiğinde, her bilim alanının etki değeri en düşük dergilerine doğru bir yönelme olduğu görülüyor. Üniversitelerimizin makalelerine yeterli sayıda atıf yapılmayışının temel nedeni, dünya ortalamasına göre etki değeri en düşük dergilerde çok fazla makalemizin olması. Bu nedenle üniversitelerimiz dünya sıralamalarında son yıllarda umdukları şekilde yükselemedi.

Her bilim alanında etki değeri en yüksek olan ilk yüzde 25'lik dilime giren dergilerde yayımlanan makalelerin yüzdesinin dünya ortalaması yüzde 44'e ulaştığı halde bu üst dilimde Türkiye kaynaklı makalelerin oranı yüzde 21 civarında kaldı. Son yüzde 25'lik dilimde yer alan etki değeri en düşük dergilerde yayımlanan makalelerin yüzdesinin dünya ortalaması yüzde 20'nin altında olduğu halde bu en alt dilimde Türkiye kaynaklı makalelerin oranı yüzde 34 civarında.

 

Haber Ara