Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'yle ilgili gazetecilere bilgi verdi. İsminin açıklanmaması koşuluyla bilgi veren yetkili, "Katılım konusunda muhalefeti teşvik ettik. BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'yı oraya göndermesini teşvik ettik. BM'nin oraya bütün egzersiz boyunca müdahil olmasını teşvik ettik. Rus tarafıyla da bunun sağlanması için birlikte çalıştık. Ev sahibi Rusya tüm bu süreçte belirgin bir esneklik ve yapıcı bir tutum ortaya koydu" dedi.
'TÜRKİYE, SOÇİ'YE KATILMAYAN MUHALİFLERİN POZİSYONUNU YANSITTI'
Dışişleri yetkilisi, Ankara'dan Soçi'ye giden Suriyeli muhaliflerin, kongrenin logosunda Suriye bayrağı bulunması nedeniyle kongreye katılmamasıyla ilgili ise, "Sadece bayrak nedeniyle değil de daha önceden belirsizlikler nedeniyle endişeleri vardı. Müzakere pozisyonlarında bir zedelenme olacak mı konusunda endişeleri vardı. BM'nin, Rusya'nın ve bizim sergilediğimiz tutumu görmelerine rağmen bu bayrak işin tuzu biberi oldu, girmek istemediler" diye konuştu.
Bu muhaliflerin Türkiye tarafından temsil edildiğini anımsatan yetkili, "Sonuçta Soçi'nin esas amacı olan anayasa komisyonunun oluşturulmasını muhalefet oradaymışçasına müzakere ettik ve sağladık. Fiziken katılmamış oldular ama katılsalardı yapmak istedikleri neyse hepsi kayda geçirildi, bir sonuca bağlandı" ifadelerini kullandı.
'BİZİM OLDUĞUMUZ YERDE PYD OLAMAZ'
Anayasa komitesiyle ilgili BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya 150 kişilik isim önerisinde bulunulduğunu, de Mistura'nın bu listeden ve isterse listenin dışından da isimleri dahil ederek 30-40 kişi önereceğini kaydeden yetkili, bu komiteye PYD'yi temsil eden bir isimin girip giremeyeceği sorusu üzerine "Bizim olduğumuz PYD vesaire olamaz" derken şu ifadeleri kullandı:
"De Mistura'ya önemli bir sorumluluk ve yetki veriliyor. Ama bu yetki sınırsız değil. Bütün bunları muhalefet ile, bizim gibi taraflar ile istişare içerisinde yapacak. PYD konusu, Mistura'yla her görüşmemizde gündeme gelen bir şey, PYD'yi [anayasa komitesinde] görmek istemediğimiz söylendi. Zaten kendisi de bu konuda çok dikkatli olması gerektiğin ayırdında."
Rusya'nın PYD konusunda Türkiye'ye verdiği sözü tuttuğunu ve Soçi'ye PYD'den hiçbir temsilcinin katılmadığını ifade eden yetkili, Rusya'nın Suriye'de çözüm konusundaki rolüne ilişkin "Rusya'nın yaptıklarının da teslim edilmesi lazım. Belli bir yapıcı anlayışla yaklaşıyorlar. Rusya'nın Suriye'de siyasi bir çözüm sağlamaya çalıştığını biliyoruz. Bu çerçevede işbirliğimiz sürüyor" dedi.
'MİHRAÇ URAL KONGREYE BAŞKA BİR İSİMLE KATILMIŞ'
Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (THKP/C) Acilciler ve Suriye'de Mukaveme Suriye (Suriye Direnişi) örgütünün lideri ve Türkiye'nin 2013'teki Reyhanlı saldırısından sorumlu tuttuğu Mihraç Ural'ın Soçi kongresinde görülmesiyle ilgili bir soru üzerine yetkili, "[Mihraç Ural] oraya takma isimle katılmış. Biz bunu tespit eder etmez girişimde bulunduk. Orada güvenlikten sorumlu kişilerle iletişime geçtik. Bunun tutuklanıp iadesini istedik. Rahatsızlığımızı da bildirdik. İlk reaksiyonları, bilmedikleri, başka bir isimle katıldığıydı. İlgili kişiler geldi, notlarını aldı, gerekeni yapacağını söylediler. Diplomatik süreç devam ediyor. Orada gelişen bir süreçti, anında müdahale ettik" diye konuştu.