Dolar

34,9539

Euro

36,6311

Altın

3.011,78

Bist

10.023,43

Mavi Marmara'da hukuk skandalı

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, Mavi Marmara mağdurları ve avukatlarının itirazlarını reddederken İsrail ile Türkiye arasında imzalanan tazminata ilişkin usul anlaşmasını, “Temel hak ve özgürlüklerle ilgili milletlerararası bir anlaşma” olarak yorumladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-01 10:47:48

Mavi Marmara'da hukuk skandalı

Mavi Marmara katliamıyla ilgili İsrail askerlerine verilen takipsizlik kararını görüşen mahkeme, Ankara ve Tel Aviv arasında imzalanan anlaşmayı, insan hak ve özgürlükleri kapsamında değerlendirdi ve "Uluslararası anlaşma geçerli, kanun uygulanamaz” kararını verdi.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ, MİLLETLERARASI ANLAŞMA

Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre İsrail askerleri için verilen takipsizlik kararına yapılan itirazlar reddedildi. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, mağdurlar ve avukatlarının itirazlarını reddederken İsrail ile Türkiye arasında imzalanan tazminata ilişkin usul anlaşmasını, “Temel hak ve özgürlüklerle ilgili milletlerararası bir anlaşma” olarak yorumladı.

"TAKİPSİZLİK KARARI DOĞRU"

Bu yorumla Mahkeme takipsizlik kararının doğru olduğunu, “kanunların temel hak ve özgürlüklerle ilgili milletlerarası anlaşmalarla çatışması halinde, anlaşma hükümlerinin esas alınacağı” gerekçesine dayandırdı.

10 Türk vatandaşının temel hakları olan yaşam haklarının ihlaline neden olan İsrail askerlerinin Türk Ceza Kanunu'na göre en az 10'ar kez müebbet hapis cezası istemiyle yargılanması gerekiyor. Ancak mahkeme tazminatlarla ilgili usul düzenlemesi yapan bir metni “milletlerarası temel hak ve özgürlükler” andlaşması olarak yorumlayarak dava bile açılmasının önüne geçti.

Mahkemenin hükmünü değerlendiren hukukçular, Ankara ve Tel Aviv arasında imzalanan anlaşmanın Mavi Marmara saldırısı sonrası mağdurlara ödenecek tazminatları düzenleyen bir metin olduğunu, İnsan Hakları ile Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi temel hak ve özgürlüklerle ilgili milletlerararası antlaşma gibi yorumlanamayacağını ifade etti. Mahkemenin kararının hukuki olmadığını belirten hukukçular, aksine bu anlaşmayla temel hak ve özgürlüklerden olan hak arama, adil yargılama gibi haklarının ortadan kaldırıldığını belirttiler.

ANLAŞMADA SALDIRIYA ‘KONVOY HADİSESİ' DENİYOR

İsrail'i yaptığı katliamın hesabını vermez hale getiren o anlaşmada Mavi Marmara saldırısı da ‘konvoy hadisesi' olarak tanımlanıyor. İşte anlaşmanın 4'ncü maddesinin 2'nci cümlesindeki o düzenleme şöyle: “Her halükarda bu anlaşma İsrail'in İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldıran İsrail askerleri, 10 Türk vatandaşının ölümüne, onlarca yardım gönüllüsünün ağır yaralanmasına neden olmuştu.

Haber Ara