Kocaeli Büyükşehir Belediyesince düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu "Kartepe Zirvesi" kapsamında, katılımcılar "Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu: Küresel Etkileri, Medya ve Demokrasi Sempozyumu"nda görüşlerini aktaracak. TIMETURK Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Dede ise "15 Temmuz Darbe Girişiminin Ortadoğu Siyasal Hafızasına Etkisi: Arap Baharı'nda Bir Kırılma Noktası" başlığıyla bir konuşma gerçekleştirecek.
26 ÜLKEDEN 187 ENTELEKTÜEL
26 ülkeden 187 entelektüelin katılımıyla düzenlenecek Kartepe Zirvesi'nin detaylarını kamuoyu ile paylaşan Başkan Karaosmanoğlu, "Kartepe Zirvesi, entelektüel dünyanın yeni buluşma adresi olacak'' dedi.
26-28 EKİM TARİHLERİNDE
Onursal Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un yaptığı Kartepe Zirvesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Yıldırım Beyazıt ve Uluslararası Saraybosna üniversiteleri ile TRT, Anadolu Ajansı ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Kocaeli/Kartepe Green Park'ta 26-28 Ekim'de gerçekleştirilecek zirveye dinleyici olarak katılmak için "kartepezirvesi.com" adresinden ön kayıt yaptırmak gerekiyor.
TIMETURK GENEL YAYIN YÖNETMENİ SEMPOZYUMDA
Sempozyumda TIMETURK Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Dede ise "15 Temmuz Darbe Girişiminin Ortadoğu Siyasal Hafızasına Etkisi: Arap Baharı'nda Bir Kırılma Noktası" başlığıyla konuşacak.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Kartepe Zirvesi'ni, düşünen insanların çare üreten seslerini, dünyaya duyuracak buluşma noktası yapmayı hedeflediklerini anlattı. Karaosmaoğlu, Kartepe Zirvesi ile eninde sonunda kurulacak yeni dünya düzenine, Türkiye'den, Kocaeli'den katkı sunmayı arzu ettiklerini dile getirerek, zirvenin 2017 ana temasını "15 Temmuz ve Darbeler" olarak belirlediklerini bildirdi. Kartepe Zirvesi ile direniş tecrübesini insanlığın istifadesine açacaklarına işaret eden Karaosmanoğlu, şöyle konuştu:
"15 Temmuz'da ülkemizin maruz kaldığı FETÖ'cü darbe, işgal girişimi, dünya darbeler tarihi içinde bir dönüm noktası, bir milattır. Kurtuluş Savaşı'nda verdiğimiz bağımsızlık mücadelesi, bütün dünya halklarına nasıl ilham verdiyse, 15 Temmuz da darbeye, işgale ve sömürüye direnen bütün toplumlar için ilham verici bir zaferdir. 15 Temmuz'dan sonra darbeler, milletlerin korkup sineceği, kolayca teslim olacağı bir veba salgını olmaktan çıkmıştır. 15 Temmuz ruhu, darbelerin panzehiridir. Kartepe Zirvesi, 15 Temmuz'da ülkemizin gösterdiği direnci bir reçete olarak insanlıkla paylaşacağı bir buluşmadır."
Karaosmanoğlu, zirvenin onursal başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un üstlendiğini anımsatarak, zirvede 26 akademik oturuma 26 ülkeden 187 konuşmacının katılacağını aktardı.
Kartepe Zirvesi Düzenleme Kurulu adına Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi de zirve çalışmalarını yaklaşık 1 yıl öncesinden başlattıklarını söyledi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise zirvenin dünya insanlarını kapsayacak şekilde çalışmalar yapacağını anlatarak, buradan çıkacak sonuçların tüm insanlığa sunulacağını aktardı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, darbelerin kurulu düzeni, onun getirdiği huzuru, verimliliği ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler olduğunu dile getirerek, yıkıcı faaliyetler için 15 Temmuz'da insanlığın özünde beslediği cevherle buna karşı durabileceğini gösterdiğini kaydetti.
AA Sakarya Bölge Müdürü Salih Yalçıntaş da zirvede 15 Temmuz hain darbe girişiminin tüm ayrıntılarını bir kez daha Türkiye ve uluslararası arenaya duyuracaklarını belirterek, buradaki konuşmacıların aktardığı bilgilerin yabancı dile çevrilerek dünyadaki abonelere de servis edileceğini söyledi.
Toplantıda, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, TRT Haber İstanbul Müdürü Emin Gökçegözoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez de zirveyle ilgili görüşlerini paylaştı.