Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi, İİT üyesi 57 ülkenin bakan ve üst düzey temsilcisinin katılacağı İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısıyla eş zamanlı yapılacak.
Fuar ve zirveye, helal gıda, İslami turizm, İslami finans, kimya, kozmetik, tıp ve eczacılık konularında faaliyet gösteren 80'i aşkın ülkeden 7 bin 500'e yakın kişi ile üst düzey 150 marka, kurum ve kuruluşun katılımı bekleniyor.
Dünya Helal Zirvesi'ne Somali, Pakistan ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerin devlet başkanlarının yanı sıra İİT, İslam Kalkınma Bankası, Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi gibi bazı uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de katılımı öngörülüyor. 8 temel oturumda 45 uzmanın sunum yapacağı zirve, helal sektörü için geleceğin vizyonunu ortaya koyacak.
Dünyanın çeşitli yerlerinden uzmanları bir araya getirecek olan 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi'nde, küresel helal sektörü ile ilgili önemli konular masaya yatırılacak.
HELAL YASASI MECLİS'TE KABUL EDİLDİ
Helal Akreditasyon Kurumu kurulmasına dair kanun tasarısı, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
KURUM NE YAPACAK?
Türkiye'de ve talepte bulunan ülkelerde, İslami kural ve usullere uygun olarak üretilen ürünler Helal Akreditasyon Kurumu tarafından denetlenecek ve kriterlere uygun ürünlere ‘helal ürün' belgesi verilecek. HAK'ın Türkiye'nin helal ürün pazarına girmesi bakımından ise önemi büyük.
Kurum, Türkiye'de ‘helal' ürün üretimi yapan firmaların ürünlerine belge verecek ve bu belgeye sahip olan kurumların dünya pazarına açılmasını sağlayacak. Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite edecek kurum, bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara uyup uymadığını, hem belgelerle ortaya koymuş olacak hem de devamında denetimini belirli aralıklarla sağlayabilecek. Kurumun belgeleri ulusal ve uluslararası alanda kabul görecek.