Dolar

34,9454

Euro

36,6106

Altın

3.014,38

Bist

9.973,91

Ankara, Kudüs için yeni süreci başlatıyor

Kudüs krizinin başından beri taşın altına elini koyan Ankara, İİT'deki kararın ve BM'deki zaferin rüzgarını arkasına alarak yeni bir süreç için harekete geçiyor. Filistin'in devlet olarak daha çok ülke tarafından tanınması, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıyanların artırılması, Kudüs ekonomisinin güçlendirilmesi, İİT'nin barış sürecine dahil edilmesi, iki devletli çözümün kabul edilmesi gibi konuları hayata geçirmeye hazırlanan Türkiye eğer bu adımları atabilirse İsrail işgalini büyü

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-27 07:06:07

Ankara, Kudüs için yeni süreci başlatıyor

Kudüs krizinde ABD ve İsrail'in istediğini elde edememesi konusunda en büyük pay Türkiye'ye ait iken, Ankara'nın yeni bir yol haritası için hazırlandığı ortaya çıktı. Türkiye Gazetesi'nden Yücel Koç'un haberine göre Erdoğan'ın “Asıl mücalede şimdi başlıyor” sözünün ardında yeni bri politika yatıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Ankara'nın önümüzdeki günlerde Kudüs'le ilgili izleyeceği politika önemli merhaleleri kapsayacak.

TÜRKİYE'NİN YOL HARİTASI

İşte Ankara'nın Kudüs'le ilgili yeni yol haritası:

1- Birinci hedef Filistin Devleti'ni tanıyan ülkeleri artırmak.
2- Doğu Kudüs'ü Filistin in başkenti olarak tanıyanların sayısını artırmak.
3- Harem-i şerifin statüsünün korunması çabalarını yoğunlaştırmak.
4- Zirvede alınan kararlarda Kudüs ve Kudüslülerin ekonomik açıdan güçlenmesi ve desteklenmesi. İslam Kalkınma Bankasının bir takım fonları var, bunların Kudüs'e yoğunlaştırılması hedefleniyor. Yanı ekonomik destek artırılacak. Ürdün ile bu konuda yakın çalışılacak.
5- Yeni barış planı konusunda Ankara istişarelerini sürdürüyor. Filistin zaten ABD'nin arabuluculuğunu kabul etmiyor. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Ligi ve ABD bu konunun içerisinde... Ancak bu dörtlü bir çözüm üretemiyor. Şimdi Ankara'nın değerlendirdiği, bu barış sürecinde İslam İş Birliği ve Avrupa Birliği üzerinden nelerin yapılabileceği konusu da önemli adımlardan biri olacak.

İKİ DEVLETTEN TAVİZ YOK

Şimdi Avrupa Birliği ve BM biraz daha inisiyatif alabilir mi sorularının cevapları aranıyor. Ancak Ankara'da bu işin ABD'siz olamayacağı gerçeği, Amerika'nın İsrail üzerinde baskı kurabilecek tek ülke olduğu tespitinden de yola çıkılarak yapılıyor. Diğer yandan Trump yönetiminin kendini barış sürecinde zora soktuğu değerlendirmesinde de bulunuluyor. İşte bu noktada Ankara ABD'nin yapabileceği önemli adımın, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etmesi olduğunu değerlendiriyor. "Bu, ABD açısından doğru ve önemli bir adım olur" değerlendirmesi yapılıyor. Ankara'nın çok kesin bir kararı var ki o da; Orta Doğu'da iki devletli çözüm nihai olarak sağlanmadan Türkiye, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını kesinlikle kabul etmeyecek.

 

Haber Ara