Dolar

32,3776

Euro

35,0228

Altın

2.325,48

Bist

9.088,71

Günde bir sarımsak tüketmenin faydaları

Uzmanlara göre günde bir tane sarımsak tüketmek pek çok hastalığa karşı koruma sağlıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-25 08:54:35

Günde bir sarımsak tüketmenin faydaları

Sarımsak, en yaygın kullanılan şifalı bitkiler arasında yer alıyor. Yüzyıllardır bilinen ve dünyada kullanılan sarımsak, aslında yemeklere tat katan bir baharattan çok daha fazlasıdır. Sarımsak, içerdiği bitkisel gıdalar ve kükürt sayesinde yüzyıllardır çeşitli hastalıklarla savaşmak için kullanılmaktadır.    

 

DOLAŞIMA İYİ GELİR 

Sarımsak, homosistein seviyelerini düşürmede önemli bir rol oynayan B vitamini açısından zengindir. Homosistein damarların sıkılaşmasına yol açarak çeşitli sorunlara neden olur: Yüksek homosistein seviyeleri kan kıvamınızın koyulaşmasına ve pıhtı oluşmasına neden olur. Trombus yani damar içinde pıhtı oluşması riski artar. Kanınızdaki homosistein seviyesi ne kadar yüksekse, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiniz de o kadar fazladır. Aç karınla sarımsak yemek bu sorunlarla savaşmanıza yardımcı olur. 

KARACİĞERİ KORUR

Her şeyden önemlisi, sarımsak detoksu destekler. Bedeninizin toksinleri, parazitleri, cıva gibi ağır metalleri ve karaciğerinizin işleyemediği ilaç kalıntılarını atmasına yardımcı olur. Sarımsak A, B ve C vitaminleri açısından zengindir ve bunların hepsi karaciğer fonksiyonlarına iyi gelir. Enflamasyonla savaşmaya yardımcı olduğundan, eğer yağlı karaciğer rahatsızlığınız varsa sizin için çok sağlıklı bir seçenektir. Sabahları göz altlarınızda morluklar, şişmiş bir yüz ve ağzınızda kötü bir tatla uyanıyorsanız, karaciğeriniz aşırı yüklenmiş olabilir. Bu durumda sarımsak size yardımcı olabilir. 

SİNÜZİTİ GEÇİRİR

Akciğer rahatsızlığınız mı var? Eğer sizin de her üşüttüğünüzde akciğerleriniz balgam ve mukusla doluyorsa, sarımsak size çok yardımcı olabilir. Sarımsak akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde etkili doğal bir dekonjestan ve antibiyotiktir. Sinüzit rahatsızlığınız veya kötü bir öksürüğünüz varsa, sarımsakla basit bir şurup veya sprey hazırlayabilirsiniz. 

CİLDİ CANLANDIRIR

Her gün aç karnına bir diş sarımsak yediğinizde, cildinizin daha güzel, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlarsınız. Sarımsak cildinizi koruyup, yenilenmesini sağlayan antioksidanlar açısından zengindir. Hücrelerin kendisini yenilemesini tetikler ve akneyle savaşır. Sarımsağın bu özelliklerinden faydalanmak için tek yapmanız gereken şey, sabahları aç karınla bir diş sarımsak yiyip üzerine bir bardak su içmektir. 

DOĞAL ANTİBİYOTİK

İkinci Dünya Savaşı döneminde ilaç sıkıntısı olduğunda sarımsak kullanıldığını biliyor muydunuz?  Bu güçlü antibiyotik çok uzun süredir kullanılmaktadır ve her gün bir diş sarımsak yemek sağlığınız için çeşitli şekillerde faydalı olacaktır: Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Minör enfeksiyonları geçirir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Soğuk algınlığı ve griple savaşmanıza yardımcı olur. 

KOLESTROLÜN DÜŞÜRÜLMESİNİ SAĞLAR

Sarımsak kalp ve damar sağlığınız için faydalı olan allisin adında bir madde içerir. Bu maddenin etkisi o kadar güçlüdür ki, günde bir diş sarımsak yemek kolesterol seviyenizi yüzde 9 oranında düşürmeye yeter. Bu konu üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar aynı sonucu göstermektedir. Shandong Üniversitesi, Toksikoloji Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalar, sarımsağın kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisinin göz ardı edilemeyecek derecede olduğunu göstermektedir. Hatta, İspanyol Kalp Vakfı sarımsağın kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra, antibiyotik ve antibakteryel özellikleri olan bir detoks ögesi olarak kullanılmasını önermektedir. 

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Hayatınızın bir noktasında demir yetersizliği çekebilirsiniz. Bu durumla baş etmek için günlük beslenme düzeninize biraz sarımsak ekleyebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirip sizi hastalıklara karşı korur. Kan sağlığınıza iyi gelir, çeşitli mineral ve vitaminleri almanızı sağlar. Sarımsak bedeninizin gastrik sıvı üretimini artırarak sindirime iyi gelir.

SİNDİRİME İYİ GELİR

Bazı kişiler bir iki diş sarımsak yedikten sonra kendilerini biraz rahatsız hissedebilir ancak sarımsağı her sabah aç karnına alternatif bir ilaç olarak tüketmeye başladığınızda hem kısa sürede etkisini görecek hem de zaman içerisinde buna alışacaksınız. Sindirime iyi gelir. Mide asidi üretimini artırdığı için besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlar. 

TÜKETİLMEMESİ GEREKEN DURUMLAR

Sarımsak doğal bir kan sulandırıcıdır. Eğer zaten kan sulandırıcı bir ilaç alıyorsanız veya pıhtılaşma probleminiz varsa, her gün sarımsak tüketmeyin. Eğer hipertiroidizm sorununuz varsa, her gün sarımsak yememelisiniz çünkü sarımsak yüksek miktarda iyodin içerir. Kalp ilacı ve sarımsak kapsülü alıyorsanız, sabahları sarımsak yememelisiniz. Bedeninizi dengeli tutmaya özen gösterin ve sarımsak tüketiminizde aşırıya kaçmamaya dikkat edin. 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara