Dolar

32,4918

Euro

34,9825

Altın

2.433,57

Bist

9.716,77

Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-09 19:37:25

Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı:
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Kapıköy, Esendere, Üzümlü gümrük kapılarında geçici olarak gümrük hizmeti veremediklerini bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Aşcı, A Haber'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini ve ülkenin büyük bir imtihan verdiğini belirten Aşcı, "Bu imtihanı da inşallah milletimizin ferasetiyle onun yıllardır zorlukların üzerinden gelme becerisiyle ve Allah'ın yardımıyla aşacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Hükümeti, seçime kadar görev yapacak olsa da asla geçici bir hükümet olarak düşünmediklerini dile getiren Aşcı, kendilerinin 4 yıllık bir hükümet gibi görev yapacaklarını, alınması gereken kararlar neyse tereddüt etmeksizin alacaklarını kaydetti.

Terör olaylarına ilişkin bir soru üzerine Aşcı, ülkenin 30 yıldır terör nedeniyle sıkıntı çektiğini belirtti. İnsan haklarına saygılı olduklarını ve en kutsal varlığın insan olduğunu düşündüklerini ifade eden Aşcı, "insan hayatından insanı yaşatmaktan öte de bir görevimizin olmadığını düşünüyoruz" görüşüne yer verdi.

Kendilerinin demokratik hakların kullanılmasında son derece toleranslı ve tavizkar olduklarına işaret eden Aşcı, şöyle devam etti:

"Herkes dilediğini, düşüncesini istediği şekilde ifade edebilecektir ancak şiddete geldiği zaman, başka insanlar üzerinde tahakküm kurmaya geldiği zaman, insanların hayatlarını etkilediği zaman, insanlar okula gidemezlerse dükkanlarını açamazlarsa tarlalarını süremezlerse bu olmaz. Bu kaostur, anarşidir. Bizim birinci vazifemiz de kaosa, anarşiye asla müsaade edemeyiz. Sorumluluğumuz bunu gerektirir, biz bu bilinçle insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne inanan ve insanı yaşatmayı temel alan bir anlayışla vazifemizi yapacağız. Bunu yaparken de devletine bağlı, hukuk kurallarına saygılı, diğer insanların haklarına saygılı vatandaşlarımızı elbette koruyup gözeteceğiz."

-"Bize bu vatanı emanet edenlerin sayısı artmıştır"

Vatanın şehitlerin emaneti olduğunu belirten Aşcı, kendilerine bu vatanı emanet edenlerin de sayısının arttığına dikkati çekti.

Bakan Aşcı, "Tüm şehitlerimize ben Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına, milletimize sabırlar diliyorum. Gönül ister ki artmasın ancak bazen vatan için bedel ödemek gerekiyor, bu şahadet şerbetini bu kardeşlerimiz içtiler, bu vatan için canlarını feda ettiler. Onları bir kez daha minnet ve şükranla anmak hepimizin boynunun borcudur " değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 20 gümrük memurunun serbest bırakıldığının belirtilmesi üzerine, Aşcı, bu kişilerin yöre halkına hizmet amacıyla açılan gümrük kapılarında görev yapan insanlar olduğunu anımsattı.

Devlet olarak her türlü girişimi yaptıklarını, bu arada STK'lar ve yöre halkının da bundan son derece rahatsız olduğunu anlatan Aşcı, "çünkü o yöre için o gümrük kapıları can damarıdır. Onların ekonomik hayatları için, günlük yaşamlarını devam ettirmeleri için son derece gerekli kapılardır. Onların da baskıları sonucunda el birliğiyle ben emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyorum, iyi niyetli olarak emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kamu hizmeti yapan birisinin bu hizmeti yaparken yaşama hakkının asla ve asla başkası tarafından kısıtlanamayacağını vurgulayan Aşcı, şunları kaydetti:

"Bize destek verdikleri için yöre halkına da teşekkür ediyorum. Onların sağduyusuna her zaman güvendik, yine güveneceğiz. Aile içerisinde anne baba var, çocuklar var zaman zaman kardeşler birbirleriyle kavga edebilirler küslük de yaşayabilirler bunu böyle görmek lazım. Anlaşmazlıklar olacaktır ama inancımız gereği, geleneklerimiz gereği de bu küslüğün uzun sürmemesi, birkaç gün sonra da tekrar kucaklaşılması gerektiğini düşünüyorum ben. Aynı şekilde orada bizim görüş ayrılığımız olabilir, yönetim tarzı itibarıyla farklı olabilir bunların hepsi konuşulacak, tartışılacak. Elbette ki insan hakkını, yaşam hakkını koruyarak, kollayarak bunu yapmamız gerekiyor"

-"3 gümrük kapısında hizmet verilmiyor"

Öte yandan Aşcı, şu anda 3 gümrük kapısında geçici olarak gümrük hizmetini veremediklerini bildirdi.

Bunların Van'ın Saray ilçesindeki İran'a açılan gümrük kapısı "Kapıköy", Hakkari Yüksekova'daki "Esendere" ve Hakkari Çukurca'daki "Üzümlü" gümrük kapıları olduğuna işaret eden Aşcı, "Bu 3 kapımızda biz şu anda geçici olarak hizmet veremiyoruz. En kısa sürede burada tekrar hizmet vermek için de çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Dilucu gümrük kapısının Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan önemli bir kapı olduğunu belirten Aşcı, bu kapıyı kapatmadıklarını, hizmetin devam ettiğini kaydetti.

Aşcı, "Diğer kapılar da öyle ama öncelikle bizim orada huzur içerisinde görev yapma koşulunu sağlamamız lazım, personelimizin ikamet mahallinden görev mahalline, görev mahallinden ikamet mahalline güvenli bir şekilde gidişlerini temin etmemiz lazım. Şu anda bu konuda çalışmalarımız devam ediyor, bunu sağladığımız anda da biz orada hizmet vermeye devam edeceğiz inşallah" dedi.

-"Protestolar, asla şiddete dönüşmesin"

Terör saldırılarına yönelik protesto gösterilerine dönük bir soru üzerine Aşcı, teröre karşı hep birlikte karşı durulması ve teröre "hayır" denilmesi gerektiğini vurguladı ancak yapılan gösterilerin yasal çerçevede olması ve taşkınlığa yer verilmemesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Terör örgütü ne yapıyor? Eylem yapıyor, yakıp yıkıyor. Biz teröre karşı dururken aynı şekilde kamu düzenini bozar, insanlarımıza, esnafımıza zarar verirsek evleri yakarsak sıkıntı yaşarız. Onun için ben yüce milletimizden istirham ediyorum, onlardan rica ediyorum, lütfen demokratik haklarını sonuna kadar kullansınlar, bunu yaparken Türk milletine yakışır vakar içerisinde bunu yapsınlar. Seslerini yükseltsinler biz onu bekliyoruz ancak bunu yaparken asla kamu düzeni bozulmasın, bir takım iş yerleri taşlanmasın, bazı siyasi partilerimize ben buradan geçmiş olsun diyorum. Özellikle HDP binalarına yapılan saldırılar duyuyorum ben, üzülüyorum. Bazı gazetelere yapılan saldırılar duyuyorum, bazı televizyon kanallarına. Bunlar doğru şeyler değil, herkes protestosunu yapmakta, demokratik hakkını kullanmakta serbesttir. Bunu dediğimiz gibi hukuk kuralları çerçevesinde yapsınlar ama asla şiddete dönüştürüp yakmaya, yıkmaya, yağmaya dönüşmesin."

Haber Ara