Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Gültan Kışanak neden tutuklandı? İşte somut deliller...

Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak, PKK propagandası yaptığı gerekçesi ile cezaevine konuldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-02 12:40:26

Gültan Kışanak neden tutuklandı? İşte somut deliller...

TİMETÜRK|HABER MERKEZİ
MERVE KURBAN ARSLAN 

PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında 25 Ekim'de gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak Pazar günü tutuklandı.

Başsavcılıktan Kışanak'ın tutuklanma sebebi ile ilgili detaylı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada ‘PKK'nın lehinde söylemlerde bulunarak özerklik çağrısı yapmak, belediyenin resmi araçlarını PKK üyelerinin cenazelerini taşımaya tahsis etmek, yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak ve cebir ile şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak' Kışanak'ın tutuklanma sebepleri olarak gösterildi.

Peki Kışanak'ın belirtildiği gibi Türkiye'de terör örgütü kabul edilen PKK ile ilişiği var mı? Bu soruya cevap olabilecek eylemleri sizin için derledik.

PKK'LI İLE KUCAKLAŞTI 

İddialara göre, 2012 yılında PKK'ya mensup olan Ciğer Birindar kod isimli şahsın Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk'a sarılma görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde çekilmişti.

Olaydan sonra Gülten Kışanak'ın kucaklaştığı 'Ciğer Brindar' kod adlı kişinin, 8 askerin şehit edildiği Yeşiltaş Karakolu baskınına katıldığı hatta baskını yönettiği ortaya çıktı.

ee

3 PKK'LI KADININ ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Gültan Kışanak, 2013 yılının Ocak ayında Paris'te 3 kadın PKK yöneticisinin öldürülmesine tepki göstermiş ve protesto gösterisine katılmıştı.

3 PKK'lıyı 'devrimci' olarak tanımlayan Kışanak, "O katiller, köstebek gibi yerin kaç kat dibine girseler de bunun hesabını verecekler. Bu katliam sıradan bir katliam değil. Açıkça büyük bir siyasi cinayettir. Kürt sorunun çözümü önüne kurulmuş bir tuzaktır. Kim bunun üstünü örtmeye kalkışırsa, kim bunu gerekçelendirmeye kalkışırsa, kim bunu çarpıtmaya çalışırsa katil odur.” ifadelerini kullanmıştı.

Protesto yürüyüşünde Türkçe ve Kürtçe, 'Şehitler Ölmez', 'Yaşasın Başkan Apo', 'Kahrolsun Katiller' sloganları da atılmıştı.

KIŞANAK KANDİL'DE

Ayrıca Kışanak'ın Kandil'de çekilmiş fotoğrafları basına yansıdı. 2013 yılında çekilen fotoğrafta, Ronahi Serhat, Pervin Buldan, Murat Karayılan, Sırrı Süreyya Önder, Sülbüs Peri, Gültan Kışanak ve Sabri Ok yer aldı. 

AA

KIŞANAK: SENİN DEVLETİN

Suriyelilerin sınırdan geçiş yaptığı Suruç'a giden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile askerler arasında gerginlik yaşanmış ve askeri taş yağmuruna tutanlara yapılan müdahaleye tepki gösteren Kışanak, askerle konuşurken "Senin devletin” ifadesini kullanmıştı. Bu ifade o dönem çok tartışılmıştı.

Kışanak ayrıca operasyonlarda öldürülen PKK'lıların cenazelerine de sıklıkla katılıyordu.

KOCAELİ F TİPİ CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Diyarbakır'da bir hafta önce gözaltına alınan ve Pazar gecesi çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde, 'Terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanan Belediye Başkanı Gültan Kışanak, güvenlik gerekçesiyle uçakla İstanbul'a, oradan karayolu ile Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde bulunan F Tipi Cezaevi'ne konuldu.

GÜLTAN KIŞANAK KİMDİR?

15 Haziran 1961'de Elâzığ doğan Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, Barış ve Demokrasi Partisi eski eşbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekili.

2014 Türkiye yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Çocukluk ve gençlik yıllarını Elazığ'da geçirdi; lise yıllarında siyasetle ilgilenmeye başladı. Elazığ Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra 1978'de Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü'ne girdi. 19 yaşında üniversite ikinci sınıf öğrencisi iken gerçekleşen 12 Eylül darbesi sırasında tutuklandı. 1980 ve 1982 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi'nde yattı. İki yıl süren tutukluluğun ardından cezaevinden çıktıktan sonra Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nü tamamladı.
1991'de stajyer olarak girdiği Güneş gazetesinin ardından Yeni Ülke, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gazetelerinde gazeteci, yazı işleri müdürü ve yayın koordinatörü olarak çalıştı. 1990'lı yılların başında bir grup arkadaşı ile Toplumsal Direniş gazetesini kurdu; ancak gazete fazla uzun ömürlü olmadı.

1997 yılından itibaren örgütlü siyasetin içinde yer aldı; Diyarbakır'a dönerek çeşitli derneklerde aktif görev yaptı. 2003 yılından itibaren Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin sosyal proje danışmanı olarak çalıştı.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 2011 Türkiye Genel Seçimleri'nde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Siirt'ten meclise seçildi.
2014 yerel seçimlerinde DBP'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı seçildi. Evli ve 1 çocuk annesi.

Haber Ara