Dolar

32,3199

Euro

35,0659

Altın

2.308,05

Bist

9.079,97

Gülen'in ByLock ismi belli oldu

FETÖ'ye yönelik mayıs ayında gerçekleştirilen operasyon öncesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde ifade veren ‘Yeğen' kodlu gizli tanığın beyanları doğrultusunda, örgüt üyelerinin ByLock adlı gizli yazışma programını kullandığı tespit edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-19 23:07:41

Gülen'in ByLock ismi belli oldu

Gizli tanığın ifadesi sonrasında Şubat 2016'da İzmir'de deşifre edilen ByLock'un tüm Türkiye'deki istihbarat, emniyet ve savcılık makamlarına bildirildiği öğrenildi.

FETÖ üyelerinin ByLock'un deşifre olması nedeniyle aynı amaç doğrultusunda ‘Eagle IM' isimli programı da kullanmaya başladıkları, bu programın geliştirilmesinin ardından ByLock'un aktif olarak kullanılmadığı belirlendi. İtirafçı ve bazı zanlıların beyanlarında da ByLock'u mart ayına kadar aktif olarak kullanan örgüt üyelerinin ByLock'tan yapılan duyuru sonrası Eagle IM'i kullanmaya başladıkları bilgisi yer aldı.

GİZLİ TANIK İTİRAF ETTİ

Gizli tanık Yeğen'in itirafları ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince yapılan çalışmalarla, örgütün gizli yazışma programı ByLock'un ekran ara yüzü ortaya çıkarıldı. İtiraflarda bulunan gizli tanık Yeğen'in "Bylock'ta çevrimiçi olan ve 'Hoca Efendi' olan kayıtlı kullanıcı Fethullah Gülen'di" ifadeleri emniyet kayıtlarına geçti.

Gizli tanık beyanlarına göre yapılan çözümlemede, ByLock ana ekran ara yüzünde ‘Friends (9/27)' olarak görülen üst kısım 27 kullanıcının bulunduğu, grupta yeşil renkte ve çevrimiçi olan 9 kişiden birinin ‘Hoca Efendi' isimli kullanıcı olduğu tespit edildi.

ByLock'un ekran arayüzünde sarı renkte görünen kullanıcıların gelen mesajlara göre anlık çevrim içi, gri renkte olanların ise çevrimdışı oldukları belirlendi.

EAGLE ÜZERİNDEN KONUŞMA

Ekran ara yüzünde bazı kullanıcıların örgütün kullandığı bir başka gizli yazışma programı olan ‘Eagle' kullanıcı adlarını ve şifrelerini grupta herkesin gördüğü profil ana ekranında paylaştıkları, örgüt mensuplarının bu sayede diğer kullanıcılarla Eagle üzerinden de görüşme yaptıkları tespit edildi. Bir kullanıcının ise örgütün yayın organı Zaman gazetesinin logosunda yer alan kum saatini profil ekranına yansıttığı belirlendi. Emniyet kayıtlarına geçen ByLock yazışmalarına göre, ‘Asrın hatibiyle aynı anda' başlığıyla 8 Şubat 2016'da yapılan paylaşımda, "Hamlar haslardan tamamen ayrılsın" ifadeleri yer alıyor.

KARŞIYAKA'DA OPERASYON

İzmir'de 17 Mayıs'ta 73 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda, örgütün ‘okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu' olduğu ileri sürülen, Fethullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen, teğmen M.A.T., örgütün ‘Bergama emniyet imamı' Sinan Özmen, ‘Bergama Işık evleri imamı' Mehmet Öksüz, ‘Bergama diyanet imamı' Celal Döner, ‘Kınık ilçe imamı' Harun Yeşil, Ovacık Altın Madeni İşletme Müdürü Cemalettin Çetin'in de aralarında bulunduğu 36 kişi gözaltına alınmış, daha sonra gerçekleştirilen operasyonlarla birlikte 79 zanlı tutuklanmış, 54 şüpheli adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla serbest bırakılmış, 8 kişi de serbest bırakılmıştı

Operasyonda ele geçirilen kayıtlar ve muhasebe takip programları üzerinde yapılan incelemede, örgütün sözde eyalet yapılanmasındaki Karşıyaka bölgesinden sağladığı gelirler ve bunların dağıtımına ilişkin bilgilerin ayrıntılı şekilde yer aldığı saptanmış, İzmir'in kuzeydeki ilçelerinin yer aldığı bölgeden ‘kurban, burs ve himmet' adı altında bir yıl içerisinde yaklaşık 330 milyon lira gelir sağlandığına ilişkin bilgilere ulaşılmıştı. Elde edilen gelirin dağıtımına ilişkin bilgilerin de bulunduğu kayıtlarda, bu gelirden yüzde 15'lik payın Fethullah Gülen'e aktarıldığı ve ‘Pensilvanya' diye kayda geçirildiği iddia edilmişti.

Haber Ara