Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Gülen'in avukatı davadan çekildi

Fethullah Gülen'in sorunlu savunmasını yapacak olan avukatın davadan çekildiği, mahkeme tarafından da kabul edildiği belirtildi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-22 04:00:49

Gülen'in avukatı davadan çekildi

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, FETÖ/PDY çatı davası kapsamında, Fethullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 73 kişinin yargılanmasına bugün başlanıyor. Gülen'in zorunlu müdafiliğini yapmakla görevlendirilen avukatın davadan çekilme talebini mahkeme kabul etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Fethullah Gülen'in de bulunduğu 73 sanık hakkında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ‘Anayasayı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek' suçlarından dava açtı. Bugün başlayacak davanın 5 gün sürmesine karar verildi.

Dava tarihinin belirlenmesi üzerine Ankara Barosu CMK servisi de Gülen'i savunması için avukat Alihan Uncu'yu görevlendirdi. Gülen'i savunmak istemeyen avukat Uncu'nun davadan çekilme talebini Ankara Barosu reddetti. Uncu da bunun üzerine Ankara Barosu aleyhine Ankara 12. İdare Mahkemesi'nde ‘Gülen'in avukatı olarak görevlendirme işleminin' yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin dava açtı.

AVUKAT UNCU: NASIL SAVUNAYIM?

Başvuru dilekçesinde özetle şöyle denildi: "Tüm kamuoyunca yurtdışında bulunduğu bilinen ve ülkemize iadesi talep edilen bir şahsa CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) kapsamında zorunlu müdafi görevlendirmesi de hukuken mümkün değildir. Bilindiği üzere zorunlu müdafi ancak ve ancak hazır bulunan şüpheli veya sanıklar bakımından uygulanabilmektedir. Her şeyden önce avukatın, sanıkla görüşmeksizin bir savunmada bulunması düşünülmeyeceği gibi sanığın ne şekilde savunma yapacağını, atılı eylemleri inkâr mı yoksa ikrar mı edeceğini, yahut yalınca bir kısım suçlamaları mı kabul edeceğini de bilmesi mümkün değildir."

'GÖREVİM ASKIYA ALINDI'

Avukat Uncu, mahkemenin kararıyla müdafilik görevinin askıya alındığını belirterek şöyle konuştu: “Bu nedenle duruşmalara katılmayacağım. FETÖ çatı davasına bakacak mahkemenin yeni bir müdafi talebinde bulunup bulunmayacağı kendi takdirleridir. Mahkeme istese de baro yeni bir müdafi görevlendirir mi onu duruşma anında göreceğiz. Ancak idare mahkemesinin kararıyla benim müdafilik görevim askıya alınmış durumda.”

Ankara 12. İdare Mahkemesi 4 Kasım tarihinde, avukat Alihan Uncu'nun dava ettiği Ankara Barosu işleminin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi. Kararda, “Bu durumun maddi ve manevi telafisi güç ve imkânsız zararlara sebebiyet vereceği yönündeki iddiaların ciddi görülmesi göz önüne alındığında, yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne oybirliği ile karar verildi” denildi.

 

Haber Ara