Dolar

32,3677

Euro

34,9995

Altın

2.325,45

Bist

9.096,77

'Gülen ile ilgili somut adımlar atılır'

Adalet Bakanı Kenan İpek, Fethullah Gülen'in iadesini isteyen yakalama kararının bakanlığa ulaştığını ve iade dosyasının hazırlıklarına başlandığını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-16 10:39:09

'Gülen ile ilgili somut adımlar atılır'

Fethullah Gülen'in, ABD'den iadesi için adli süreç resmen başladı. Adalet Bakanı Kenan İpek, Gülen için iade amaçlı yakalama kararlarının bakanlığa ulaştığını ve iade için dosya hazırlıklarına başlandığını açıkladı. Adalet Bakanı İpek, Sabah'ın sorularını yanıtladı. Paralel yapı soruşturmaları, AB İlerleme Raporu'ndaki yargı bağımsızlığı eleştirileri ve Ankara Garı önündeki canlı bomba saldırısına ilişkin soruşturma başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan İpek, önemli açıklamalarda bulundu.

"Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır"

Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili süreç sorulan İpek, "Mahkemelerin verdiği yakalama kararları Bakanlığımıza yeni ulaştı. Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlar çalışıyor. Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" cevabını verdi. İpek, kırmızı bülten talebiyle ilgili olarak da, "Interpol, kendi tüzüğünden hareketle Ergenekon, Balyoz gibi "örgüt" soruşturmalarında ret kararları vermişti. Aynı cevabı bu iki savcı (Zekeriya Öz ve Celal Kara) için de verdi. Onların öyle bir yaklaşımı var. Aramızda tartışıyoruz. "Kırmızı bülten talebinde bulunulmayacak" demiyorum, tartışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Zekeriya Öz ve Celal Kara halen Almanya'da"

İpek, Zekeriya Öz ve Celal Kara için de taleplerini yinelediklerini belirterek, "Bu iki isim için Almanya'dan adli yardım çerçevesinde iade talebinde bulunduk. Henüz resmi cevap gelmedi. Geçenlerde Almanya Büyükelçisi ziyaretime geldi, talebimizi yine ilettim. Elimizdeki son bilgi, Almanya'da olduklarına dair" diye konuştu.

"Almanya 'iade etmiyoruz' demedi"

"Almanya'dan, "Şurada" diye bir cevap gelmediği için bir şey söyleyemiyorum. Almanya, "İade etmiyoruz" da demedi. Adli yardım talebinin mahiyeti iade amaçlı. Mahkemelerden verilmiş yakalama kararları var ve biz bunların uygulanmasını istiyoruz."

"Örgütler amaç birliği içinde hareket ediyor"

Suruç ile Ankara bağlantılı. Şu anda Doğu'da, Güneydoğu'da devam eden terörle bağlantılı. Bu hadise çok boyutlu, örgütlerin bir amaç birliği içerisinde hareket ettiğini görüyorum. Hatta Suriye'deki örgütlerin bu işlerin içerisinde olduğu, sadece IŞİD, PKK değil, paralel yapının da buna dahil olabileceğini düşünüyorum. Olayları; Suriye'den ve Suriye'nin kuzeyinin dışında değerlendirmek mümkün değil. Buraya bakarsanız PKK'yı görürsünüz, Suriye'ye bakarsanız IŞİD'i görürsünüz. Bu tartışmaları Türkiye ile ilişkilendirirseniz, 'paralel yapı'yı görürsünüz. Hele seçim öncesi 100 canın alındığı bu menfur saldırı hepsinin işine yarayan bir hadise.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara