Dolar

32,5989

Euro

34,8796

Altın

2.497,67

Bist

9.618,94

Gül'ün Obama'ya götürdüğü paket kayıtlara böyle geçti

Washington'da yaşayan Gazeteci Yılmaz Polat'ın 'Lobiler ve Ajanlar' kitabı Siyah Beyaz Yayınları'ndan çıktı. Kitapta ABD'yi ziyaret eden Türk siyasetçilerin verdikleri hediyeler dikkat çekiyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-10 08:33:13

Gül'ün Obama'ya götürdüğü paket kayıtlara böyle geçti

ODATV'de yer alan habere göre; Kitapta "ABD yasaları Türkiye'ye benzemez. Başkan dahil herhangi bir devlet görevlisi aldığı hediyeyi bildirmek zorundadır. Yasalar, hiç bir görevlinin ‘ bu hediye bana geldi, kime ne' demesine izin vermez" diyen Polat, "Gelen hediyeler rapor halinde değeriyle birlikte kayıt altına alınır" ifadelerini kullandı. "Kongreye bildirilen resmi kayıtlarda (federal register) Türk liderlerin Washington'a yaptığı ziyaretlerde verdikleri hediyelerin listesini çıkardım. ABD resmi kayıtlarında yer alan her ülkenin Başkan ve ailesi, Bakanlar ve ailesi, CIA Başkanı ile tüm devlet görevlilerine verilen hediyeleri sıkılmadan saatlerde gözden geçirdim. Hediyelerin akibetini öğrendim" satırlarıyla durumu açıklayan Polat, "Hayrunisa Gül'ün hediye ettiği çikolata kutusunun bile açılmadığı anlaşılıyor" dedi.

İşte isim isim Washington'a giden hediye listesi:

ABDULLAH GÜL

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , 9.22.2010 tarihinde Başkan Obama'ya Washington ziyaretinde bin 360 dolar değerinde 24 ayar altın kaplı Osmanlı Koleksiyonu kasesi ve gümüş bir dolma kalem seti hediye etti. Her hediyenin karşılığında şu cümle yazıyor: ‘Kabul edilmemesi hem hediye sahibi hem de Amerikan Yönetimi için utandırıcı olurdu. (Non-acceptance would cause embarrassment to donor and U.S. Government.)' Ayrıca, hediyenin akibetiyle ilgili bilgi de veriliyor. Hediyelerin çoğunlukla arşive kaldırıldığı bildiriliyor.

- Abdullah Gül 9.22.2013 tarihli Washington ziyaretinde de Barack Obama'ya 690 dolar değerinde Başkan Obama'da buna karşılık , Gül'e 2 bin dolar değerinde özel baskı el yapımı cam biblo (Special Edition of Hand- Blown Bonfire Basket Set with Plexiglass Case) hediye etti. 9.20.2010 tarihli resmi kayıtta da Hayrunisa Gül'ün Michelle Obama'ya 965 dolar değerinde kolye, küpe ve bir kutu pelit marka çikolata hediye ettiği yer alıyor. Bayan Gül ayrıca Başkan Obama'ya ‘Lale ve hançer' motifli, fildişi ve pırlanta süslemeli kol düğmeleri hediye etti. Gül çiftinin hediyeleri yasalara göre, Obama ve eşi tarafından kabul edilmedi, arşive gönderildi.

ERDOĞAN'IN HEDİYELERİ

Başbakan Tayyip Erdoğan 2013 yılı mayıs ayında Washington'a yaptığı ziyarette, Obama'nın ilk adı olan Barack'ın okunuşunun yazıldığı (Barak) Hüseyin Obama yazılı bin 200 dolar değerinde bir hat sanatı ve bir altın çerçeve hediye etti. Obama da lazerle kristal içine işlenmiş ABD'nin sembolü olan kartal bir hediyeyle karşılık verdi. Obama'nın hediyesi de kayıt altına alınıp arşive verildi.

Emine Erdoğan'da Obama'ların iki kızına 880 dolar değerinde inci ve dantel detaylı iki bej şal ile gümüş çerçeveli iki el aynası hediye etti. Obama'nın kızları şal ve aynaları göremeden arşive kaldırıldı.

AHMET DAVUTOĞLU

Ahmet Davutoğlu 11.29.2010 tarihli kayıtta, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a 940 dolar kıymetinde yaprak desenli gümüş bir çanak verdi. 7.21.2010 tarihli kayıtta da Türk Dışişleri Clinton'ların kızı Chelsea ve eşi Marc Mezvinsky'e 940 dolar değerinde vazo hediye ettiği görülüyor. Bu hediyeler de ötekiler gibi arşivde.

HAKAN FİDAN

Hakan Fidan 2010 yılında Washington'a yaptığı ziyaret sırasında o dönem Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik danışmanı olan sonra CIA Başkanlığına atanan John Brenna'a 820 dolar değerinde altın kaplamalı bir tabak hediye etti. Nato Genel Sekreter Yardımcısı olan Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Vershbow'a 820 dolar kıymetinde tabak, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'a 2013 yılında verdiği 540 dolar değerinde cam kutu, Dışişleri Bakanı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Wendy Sherman'a 2013 yılında sunduğu 870 dolar değer biçilen altın kaplama cam tabak, 2013 yılında Washington''a yaptığı ziyaret sırasında Savunma Bakanı'nın İstihbarattan Sorumlu Yardımcısı Michael Vickers'e verdiği 580 dolar kıymetinde kutu hediye etti.

BÜLENT ARINÇ

Kayda geçirilen hediyeler arasında Bülent Arınç'ın Başkan Yardımcısı Joseph Biden'a 2013 yılında Washington'a yapılan ziyarette verdiği 480 dolarlık cam sürahi de bulunuyor.

VECDİ GÖNÜL

2010 yılında Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Robert Gates'le görüşen Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Gates'e 485 dolarlık gümüş bir sürahi ve kolye takımı hediye etti.

MEVLÜT BİLİNCİ

Kayseri Valisi Mevlüt Bilinci'nin 2009 yılında Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'e verdiği bin 500 dolar değerinde ipek halı Washington'a gönderilip resmi makamlarca kayıt altına alınıp arşive kaldırıldı.

 

 

Haber Ara