Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Güçlü iktidarlar için başkanlık şart'

Başbakan Binali Yıldırım, Başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-30 18:35:51

'Güçlü iktidarlar için başkanlık şart'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Başbakan Binali yıdlırım, İstanbul'da gerçekleştirilen AK Parti İl Danışma Meclisi toplantısında konuştu.

"GÜÇLÜ İKTİDAR" VURGUSU

Burada başkanlığa dair açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Türkiye'nin birliği, beraberliği, gelişmesi için, 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için, bölücülerle, FETÖ'cularla, iç ve dış düşmanlarla zafiyete düşmeden mücadele etmesi için, güçlü tek başına iktidar çıkarması lâzım, her seçimden. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor" dedi.

"ÜNİTER YAPIDA BİR BAŞKANLIK"

"Buradan açıkça söylüyorum: Başkanlık üniter yapıyla olacak. Yani başkanlık demek federasyon demek değildir. Federasyon olan yerler de var, olmayan yerler de var. Türkiye'de başkanlık sistemi 780 bin kilometrekare vatan toprağının bir karışının bile bölünmediği, ayrıştırılmadığı, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ülküsünün, ilkesinin esas alındığı bir sistemdir. Bir kere bunu bir kenara açık ve net koyalım. Hiç kimse başkanlık, eyalet sistemini getirecek, başkanlık bölünme getirecek diye tezviratlarda, yalan yanlış beyanlarda bulunmasın."

MHP ve CHP'YE "DESTEK" ÇAĞRISI

"Millet iradesi, en üstün iradedir. Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade yoktur. Ne vesayetçiler, ne darbeciler ne de başkaları... Herkes millet iradesinin önünde şapka çıkarmaya mecburdur. Demokrasilerin olmazsa olmazı da odur. Başkan da millet iradesine tâbidir, meclis de millet iradesine tâbidir, yargı da millet iradesine tâbidir dolaylı olarak. Başkanlık sistemiyle ilgili bu konu önümüzdeki günlerde inşallah bütün ayrıntılarıyla, bütün kapsamıyla, enine boyuna konuşulacak ve bu noktada aklı selim, doğru olan, yanlış bilinen doğrular da bu şekilde vatandaşımıza anlatılacak. Bunun için AK Parti'nin tek başına başkanlık ve yeni anayasa veya değiştirilen anayasayı Meclis'ten geçirip milletin önüne getirme şansı, imkânı yok, sayımız itibarıyla. O yüzden Meclis'teki diğer partilerin başta MHP olmak üzere, CHP'nin de bu dönüşüme destek vermesini bekliyoruz. İstiyoruz ki katılım, uzlaşma olabildiğince yüksek oranda olsun. Bu şerefe Türkiye'yi gelecek kuşaklara taşıyacak bu onuru, hep birlikte yaşayalım."

Haber Ara