Dolar

32,5653

Euro

34,9976

Altın

2.429,27

Bist

9.722,09

Guatemala ordusu, 'kürtaj hizmeti' veren Hollanda teknesine müdahale etti

Kürtajın yasak olduğu ülkede bazı Avrupa birliği ülkeleri zaman zaman 'kürtaj hizmeti' için tekne ile dolaşıyor. Guatemala ordusu, bu kapsamda çalışan bir Hollanda teknesine müdahale etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-24 16:24:21

Guatemala ordusu, 'kürtaj hizmeti' veren Hollanda teknesine müdahale etti

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA'nın BBCden aktardığı habere göre, kürtajın yasak olduğu Guatemala'da "Women on Waves" (Dalgalar Üstündeki Kadınlar) hareketine ait bir tekne "ücretsiz kürtaj hizmeti" veriyordu.

Tekne, San Jose kentinin Pasifik Okyanusu kıyısındaki Puerto Quetzal Limanı'na demir attığı sırada ordu tekneye müdahale etti.

Kendilerine aktivistler diyen grup ise Guatemala karasularında seyrüsefer için yasal izinleri olduğunu, teknenin yetkililer tarafından yasa dışı şekilde "alıkonulduğunu" savundu. La Hora gazetesine konuşan aktivistlerin sözcüsü Leticia Zevich, "Dini inançlara saygı duyuyoruz ancak kürtaj, demokraside temel bir haktır" dedi.

ŞİMDİ NE OLUYOR?

Ülkede 5 gün kalması planlanan teknedeki yetkkililerin karaya çıkmalarına engel olan askerler, kadınların da tekneye binmesine izin vermiyor. 

ORDUDAN AÇIKLAMA

Ordudan yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Jimmy Morales'in talimatıyla düzenlenen müdahaleyle teknedeki ekibin kürtaj yapmasına engel olunduğu, "insan haklarının ve ülke yasalarının" savunulduğu kaydedildi.

"KÜRTAJ"

Hristiyanların çoğunluğu Katolik olan ülkede kürtaj yasak. Ülkedeki Müslüman nüfus da bunu reddediyor. Yasalara göre Avrupalıların ülkede "kürtaj hizmeti" vermesi de yasak.

Fakat Avrupa merkezli bir çok Sivil Toplum Kuruluşu, illegal şekilde bu hizmeti vermeye çalışıyor. Aktivistlerin iddiası ise kürtajın ülkede zaten yaygın olduğu şekilnde. İddialarına göre her yıl yasa dışı 60 bin kürtaj yapılıyor. Fakat doktorlar tarafından değil.

Guatemala yönetimi ise kürtajın yaygın olup olmadığı konusunda açıklama yapmazken herhangi bir istatistik de paylaşmadı.

Haber Ara