Dolar

32,4992

Euro

34,9219

Altın

2.432,09

Bist

9.716,77

GUAM örgütü hükümet başkanları zirvesi

Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova arasında serbest ticaretin uygulanmasını amaçlayan protokol imzalandı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-27 16:07:32

GUAM örgütü hükümet başkanları zirvesi
GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü üye ülkeleri Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova arasında serbest ticaretin tam uygulanmasını amaçlayan protokol imzalandı.

Başkent Kiev'de GUAM üye ülkeler hükümet başkanları zirvesi gerçekleştirildi. Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, zirvede yaptığı konuşmada, üye devletler arasında gümrük süreçlerini kolaylaştıran ve serbest ticaret alanı hazırlık çalışmalarını içeren protokollerin imzalanmasının önemli olduğunu söyledi.

Protokollerin ulusal ekonomik kalkınmayı sağlayacağını ve ilişkileri derinleştireceğini belirten Groysman, "Bu protokoller ekonomik iş birliğimizin iyileştirilmesine yönelik cesur bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Moldova Başbakanı Pavel Filip, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı İsmet Abbasov'un huzurunda imzalanan protokollerden birisi serbest ticaret alanı oluşturulması ile ilgili çalışmaların koordinasyonunu ve uygulanmasını amaçlarken, diğeri ise üye devletler arasındaki gümrük süreçlerinin uygulanmasını kolaylaştırmayı öngörüyor.

GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'nın 10 Ekim 1997'de, Strasbourg'da ortak anlaşma imzalaması ile kuruldu.

Örgütün başlıca amaçlarını, demokratik değerlerin egemen olması, sürekli gelişmenin teminatı, uluslararası ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi, Avrupa'ya entegrasyon, üye devletlerin ekonomik, insani ve sosyal alanlarda iş birliğinin genişletilmesi oluşturuyor.

Haber Ara