Dolar

32,4953

Euro

34,5758

Altın

2.498,24

Bist

9.548,09

GTB'DE iyi pamuk uygulamaları anlatıldı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) işbirliğiyle, Gaziantep'te pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürebilir kılmak amacıyla, ' İyi Pamuk Uygulamaları' konulu sektör istişare toplantısı düzenlendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 13:49:11

GTB'DE iyi pamuk uygulamaları anlatıldı
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) işbirliğiyle, Gaziantep'te pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürebilir kılmak amacıyla, " İyi Pamuk Uygulamaları' konulu sektör istişare toplantısı düzenlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Odaları temsilcilerinin yanı sıra pamuk üreticisi çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, dünyada 2010 yılından bu yana üretimi yapılan 'Better Cotton' standardı hakkında istişareler yapıldı.

İPUD Değerlendirme ve Raporlama Uzmanı Gülşah Ayvazoğlu Çevik, toplantıda yaptığı sunumda, katılımcılara pamuk üretiminin çevre ve insan üzerindeki olumsuzluklarını en aza indirgemeyi hedefleyen Better Cotton standardı hakkında bilgiler verdi.

Önemli markaların sürdürülebilir pamuk ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayan Better Cotton standardının 2010 yılından bu yana uygulandığına dikkat çeken Çevik, " 2016 yılı itibariyle 5 kıta ve 21 ülkede üretilen Better Cotton şu an için dünya pamuk üretiminin %16'sını kapsamakta. 2020 yılı hedefi ise dünya pamuk üretiminin %30'unu karşılamak ve 5 milyon çiftçiye ulaşmak " dedi.

İPUD'un 2014'te Better Cotton Inititative (BCI) ile Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalayarak stratejik ortaklık statüsü kazandığını aktaran Çevik, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

" BCI'in pamuk üretiminde genel yaklaşımı çiftçiyi gerekli bilgi, beceri ve araçla donatarak tarım uygulamalarını sürekli iyileştirmektir. Bunu yanı sıra zirai ilaç kullanımı, su kaynaklarının etkin kullanımı, toprak sağlığının iyileştirilmesi ve tarım çalışanlarının refahının arttırılması gibi konularda çiftçinin uluslararası tanınmış standartlara ve uygun üretime ulaşması da bu hedefler arasında yer almakta."

Türkiye'deki pamuk çiftçilerinin Better Cotton standardında pamuk üretmeleri için İyi Pamuk Uygulamaları Derneği olarak eğitim, proje, denetim ve lisanslama faaliyetleri gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çevik, IPUD'un 4 yıllık üretim rakamları hakkında da açıklamalarda bulundu.

Çevik, 2016 yılında 7 farklı ilde 15 bin 651 hektar alanda 342 çiftçi ile 77 bin 99 ton kütlü üretimi ve kütlü üretiminin lif karşılığı olarak da 29 bin 639 ton üretim gerçekleştirildiğini kaydetti.

Türkiye'deki pamuk üretiminin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Çevik, bu nedenle pamuk çiftçisinden, tüccarına, iplik üreticisinden, tekstil sanayicisine kadar Türkiye'deki pamuk üretimini ve tekstil sektörünü sürdürülebilirlik konusunda daha da yukarılara taşımak istediklerini sözlerine ekledi.

Sunum sonrası paydaş kurum temsilcileri, GTB üyeleri ve pamuk üreticilerinin katılımıyla sektörde yaşanan sorunlar ve beklentiler görüşüldü.

GTB'de düzenlenen toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme, GTB Yönetim Kurulu Üyesi Karaca Türkmen, Meclis Üyesi Bilal Darı, Ziraat Odaları Başkan ve temsilcileriyle, pamuk üreticisi çiftçiler katıldı.

Haber Ara