Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Grönland yarışını kim kazanacak?

Danimarka'nın bir parçası olan ve erişilemeyen doğal kaynaklara sahip Grönland, yakın zamanda jeopolitik gündeme yeniden girdi. İklim krizi Kuzey Kutbu'nu benzeri görülmemiş bir oranda çözüyor. Grönland ABD ve Çin'in yakın takipinde.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-14 12:15:52

Grönland yarışını kim kazanacak?

Danimarka'nın bir parçası olan ve erişilemeyen doğal kaynaklara sahip Grönland, yakın zamanda jeopolitik gündeme yeniden girdi. İklim krizi Kuzey Kutbu'nu benzeri görülmemiş bir oranda çözüyor. Grönland ABD ve Çin'in yakın takibinde...

4851

'globalriskinsights.com'da "Grönland yarışını kim kazanacak?" başlıklı analiz haber şöyle:

Grönland, Kuzey Kutbu'na ilerlemek isteyen her eyalet için altın bilettir. Daha önce küresel ilginin sınırlarında olan seyrek nüfuslu devlet, kaynak bakımından zengindir ve stratejik olarak konumlandırılmıştır. Grönland'ın tam bağımsızlık elde etmek için eski sömürge gücü Danimarka ile ekonomik bağlarını kesmesi gerekiyor. Yenilenen küresel ilgi, yabancı yatırımı güvence altına almak için bir fırsat penceresi olabilir. Birçok taliple Grönland hangi yolu seçecek ve neden?

Bu yaz, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo resmi ziyaretler listesine alışılmadık bir yer ekledi: Bakanlar ile yapılan bir toplantının önemli bir gündem maddesi olduğu Grönland. Cazibe saldırısının faydası açıktır: Grönland, uzun süredir görüş ve akıl dışı olmasına rağmen, yakın zamanda jeopolitik gündeme yeniden girdi. İklim krizi Kuzey Kutbu'nu benzeri görülmemiş bir oranda çözüyor ve daha önce erişilemeyen doğal kaynaklar ve nakliye yolları stratejik olarak iyi konumlanmış bir bölgede ortaya çıkıyor. Grönland, Arktik Okyanusu'nda sıkı bir şekilde bulunur ve bir dilim pastadan yararlanmak isteyen herhangi bir eyalet için önemli bir müttefik olabilir.

gorland3

Danimarka Krallığı'nın bir parçası olarak, Grönland'ın dış ve güvenlik politikası hâlâ Danimarka hükümeti tarafından yönetilmektedir ve Danimarka, Grönland'ın ekonomik kalkınmasını desteklemek için her yıl bol miktarda yapısal fon sağlamaktadır. Bununla birlikte, Danimarka ve Grönland arasındaki bağlantı, ırkçılık suçlamaları ve Inuits halkının tarihsel olarak zorla ' Grönland'lıktan çıkarılması' gibi sömürge sonrası komplikasyonlarla hâlâ işaretleniyor. Ek olarak, modern Inuits halkının Danimarka toplumuyla her zamankinden daha az ortak noktası var gibi görünüyor, bu da bağlantıyı daha da zayıflatıyor.

Daha fazla bağımsızlık arzusu ve iklim değişikliği, yaygın sosyo-ekonomik sorunlar ve geleneksel geçim kaynaklarının ortadan kalkması gibi ülke içi zorluklar ile Grönland'ın, Danimarka etkisinden kurtulmak ve kendi ayakları üzerinde durmak için yeni ve daha cesur bir vizyona ihtiyacı var. Son yıllarda, dış politika ve güvenlik politikasında bazı Danimarka tavizleri elde ettiler, ancak bağları tamamen koparmak için Danimarka fonlarının yerini alacak ekonomik bağımsızlığa ihtiyaçları olacak. Grönland'da yenilenen küresel ilgi, bunu yapmak için bir fırsat penceresi olabilir.  
Onun yeni talipleri kimler ve İnuit ulusuna ne sunabilirler?

GettyImages-997468440 Eski Dostlar: ABD

İyi geçilen yol genellikle en kolay olanıdır. Grönland, Danimarka'nın kilit bir müttefiki olduğu için ABD ile güçlü tarihsel bağları paylaşıyor. Bu nedenle ABD, geçtiğimiz yüzyılda, özellikle Grönland'ın kuzeyindeki Thule askeri üssü aracılığıyla, doğal bir nüfuz yoluna sahip oldu. Ancak, transatlantik güvenliğin daha az öncelikli hale geldiği Soğuk Savaş sonrasında Amerikan ilgisi azaldı. ABD yakın zamanda Grönland'a olan ilgisini tazeledi ve bu esas olarak Kuzey Kutbu'ndaki Çin-Rus saldırganlığından kaynaklanıyor. Dolayısıyla, şimdi eskisi gibi, ABD Grönland'ı esas olarak bir güvenlik merceğinden görüyor. Grönland'a doğrudan yatırım yapmaktan kaçındı, bunun yerine Danimarka hükümetini Çin'i bazı önemli sözleşmelerde kendi başına yapmak yerine, Çin'den teklif vermeye zorladı. Buna ek olarak, ABD'nin Kuzey Kutbu için sadece Çin'in yaptığı her şeye tepki vermek yerine daha az tutarlı, vizyoner bir stratejisi var; 2019 gibi geç bir tarihte, Amerikan Arktik politikası ' sınırda ihmal ' olarak tanımlandı. Bu, Grönland'ın umutsuzca ihtiyaç duyduğu cesur vizyondan çok uzaktır ve ABD, yetenekli olsa da, Çin'in ilerlemelerini durdurma ve başkent Nuuk'taki konsolosluğunu sembolik olarak yeniden açma girişimlerinin ötesinde daha fazlasını yapmaya istekli değildir .

gorland4 Bloktaki Yeni Çocuk: Çin

Grönland nakit arıyor ise, görünüşte sonsuz devlet yardımı ve kaynakları olan Çinli şirketler harika bir seçenek olabilir. Ek olarak, Çin'i seçmek, Inuitler için yeni bağımsız bir Grönland'ı sembolize edebilir - kendi yolunu çizen ve eski sömürge gücüne meydan okuyan bir Grönland. Daha pragmatik terimlerle, süper güçleri oynamak da para ödülünü artırabilir. Demir sıcakken işlem yapmak isteyen Grönland, geçtiğimiz günlerde 2021'de Çin'de konsolosluk açma planlarını açıkladı. Son yıllarda Grönland, Çinli şirketlerin yeraltında kazı yapmasına ve araştırma yapmasına izin verdi. Çin kendisini bir 'Arktika Yakın Devleti' olarak görüyor ve etki alanını genişletmek istiyor. Grönland'ın kendisini Danimarka sübvansiyonlarından kurtarması için ciddi bir fırsat sağlayarak araştırma misyonlarına ve iş bağlantılarına büyük yatırımlar yaptı. Elverişli olarak, bu yatırımlar Grönland'ın ekonomi politikası üzerindeki ayrıcalığına giriyor. Bununla birlikte, ortak noktalar da burada bitebilir. Demokratik değerler açısından, Çin ve Grönland'ın, Danimarka ve ABD'nin aksine çok az ortak noktası var. Daha sonra, ABD yakın bir coğrafi komşuyken Çin ile ilişki kurmak da gerilimi artırabilir . Neredeyse hiç ordusu olmayan küçük bir ülke olan Grönland için topraklarının güvenlikleştirilmesinden kaçınmak önemli bir önceliktir. Bu, Grönland'ın Çin'in neyi ve ne kadar takip etmesine izin verdiğine dikkat ederek hokkabazlık yapmayı öğrenmesi gereken hassas bir dengeleme eylemidir. Aykırı: AB

AB, Grönland'ın hedeflerine uygun fonlara, konuma ve değere sahip, ancak yine de vizyoner bir Arktik stratejisinden yoksun. Brexit'ten önce Grönland, 1985'te AB'yi terk eden tek ülke olarak biliniyordu, ancak ilişkiler o zamandan beri yakın ve müreffeh. Birlik, Grönland'ın 2010 ihracatının % 93'ünü hedefliyordu. AB, Grönland'ı denizaşırı Bölgesi statüsü aracılığıyla yapısal fonlar ve sürekli olarak eğitim yardımında bulundu. Ancak Grönland hoşuna gitse de gitmese de Kuzey Kutbu bölgesi ABD ve Rusya gibi düşman komşuları nedeniyle giderek daha güvenli hale geliyor. AB, güvenlik politikasında hala cüce bu devletlere kıyasla ve şu anda askeri yeteneklere sahip değil ve bu yönde genişleme iradesi yok. İngiltere'nin AB'den ayrılması, Birliğin savunma ve güvenlik politikasını genişletmesi için bir fırsat olabilir, ancak yine de gidecek bir yolu var. Bununla birlikte, Brexit, göç ve hukukun üstünlüğünün azalması gibi iç sorunlar nedeniyle, Kuzey Kutbu, Komisyon için en az endişe duyulan konu. Bununla birlikte, angajmana hazır olduğunda, AB hoş bir müttefik olabilir. İç pazarı, iddialı iklim politikası ve daha az agresif güvenlik politikası, Grönland'ın daha önce takip etmeye ilgi gösterdiği yönlerdir .  

gorland6

İleriye bakmak

Grönland, önümüzdeki on yıllar boyunca kendi yolunu çizdiği için birden fazla yönle karşı karşıya. Bu bir lütuf, aynı zamanda bir lanettir: Ekonomik kalkınma, güvenlik, istikrarsız ortamını koruma ve geleneksel geçim kaynakları arasında bir denge kurması gerekecek. Şu anda, taliplerinden hiçbiri, Grönland'ın müttefikleri ve politikaları dikkatli bir şekilde eşleştirmesini gerektiren tüm paketi sunamayacak gibi görünüyor. Bu, çok az dış ve güvenlik politikası deneyimine ve küçük bir kasaba büyüklüğünde bir nüfusa sahip bir kamu hizmeti için çok önemli ve ezici bir görev olabilir. Ancak güven de sağlayabilir; Güçlü bir bağımsızlık kararlılığıyla birlikte Grönland, kendi rotasını belirleme yolunda olabilir. Seçeneklerini iyice düşünmek iyi olur.

Kaynak: globalriskinsights

Haber Ara