Dolar

32,5145

Euro

34,9519

Altın

2.433,92

Bist

9.769,89

Grönland'ın soğuk tarihi

10. yüzyıla kadar Grönland, İzlanda Vikingleri tarafından keşfedilinceye kadar Avrupalılar tarafından bilinmemekteydi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-28 13:00:10

Grönland'ın soğuk tarihi

İlk insanın MÖ 2500 yıllarında Grönland'a geldiği düşünülmektedir.

10. yüzyıla kadar Grönland, İzlanda Vikingleri tarafından keşfedilinceye kadar Avrupalılar tarafından bilinmemekteydi. Günümüz İnuitlerin atalarının ise 13. yüzyılda Kuzey Grönland'dan göç ettikleri düşünülmektedir. 18. yüzyılda bir sömürge imparatorluğu olmak isteyen Danimarka-Norveç, Grönland sahilleri boyunca ticaret kolonileri geliştirdi ve bölge üzerinde bir ticaret tekeli ve diğer sömürge ayrıcalıkları uyguladı.

Yüzölçümü ne kadar?

Grönland ya da daha çok bilinen adıyla Greenland, dünyanın en büyük adası konumunda. Dünyanın en büyük adasının yüzölçümü 2.166.086 kilometrekare.

Adanın %81'i buzullarla kaplı. Geri kalan kısmında yaşam var. Grönland'ın 14 Eylül 2016 tarihi itibariyle 56.483 nüfusu var. Nüfus, Grönland'ın yaşama elverişli hale geldiği her geçen gün daha artmakta. Ancak Grönland tam bağımsız bir devlet değil. 1 Mayıs 1979'da özerkliğini kazandığı Danimarka Krallığı'nın bir parçası. Grönland esasında coğrafi olarak Kuzey Amerika kıtasına bağlı bir ülke. Dolayısıyla Grönland'ın keşfi Kuzey Amerika'nın da keşfi anlamına geliyor.

Bilinen resmi tarihe göre Grönland'ı 900 yılında Norveçli denizci Gunnbjorn Ulfsson keşfetmiş. Grönland'a coğrafi konum olarak yakınlığı ile bilinen İzlanda'ya seyahati esnasında denizde çıkan bir fırtına sonucu Grönland kıyılarına sürüklenen Ulfsson, bu olayı rapor edip resmi makamlara bildirmiştir. Ardından karaya ilk ayak basma işini ise başka bir Norveçli denizci olan Snaebjörn Galti yapmıştır. 

Naziler de işgal etmişti

II. Dünya Savaşı'nda Danimarka Nazi Almanyası tarafından işgal edildiği sırada Grönlandlılar toplumsal ve ekonomik açıdan Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'ya daha çok bağlandı.[1] Savaştan sonra Grönland sömürgeden Danimarka'nın bir ili haline geldi. 1979 yılında öz yönetim hakkı kazanan Grönland 1985 yılında halk oylaması sonucu Avrupa Birliği'nden ayrıldı.

Haber Ara