Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

GRAFİKLİ - Spor dünyası bir efsaneyi kaybetti

GRAFİKLİ - Spor dünyası bir efsaneyi kaybetti

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-04 11:00:34

GRAFİKLİ - Spor dünyası bir efsaneyi kaybetti
DOĞA KIRMIZIOĞLU - Spor dünyası, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden ABD'li efsanevi boksör Muhammed Ali'nin yasını tutuyor.

ABD'nin Kentucky eyaletinin Louisville kentinde 17 Ocak 1942'de dünyaya gelen Muhammed Ali, İslam dinini seçmeden önce Cassius Marcellus Clay Jr. adını taşıyordu.

Orta sınıf Afro-Amerikan bir ailenin 6 çocuğu arasında yer alan Ali'nin boksla tanışması, hırsızlık olayıyla başladı. 12 yaşındaki Muhammed Ali, bisikletinin çalınmasının ardından karakola başvurdu. Karakolda, sinirlerini kontrol altına almakta zorlanan Ali'ye boks yapması tavsiyesinde bulunuldu.

Sonraki 4 yıl boyunca boks antrenörü Chuck Bodak tarafından çalıştırılan Muhammed Ali, bu süre zarfında bölgesel birçok turnuvada "Altın Eldiven" kazandı. Ali, amatör olarak çıktığı 100 maçın 95'ini aldı.

Birçok otorite tarafından tüm zamanların en iyi ağır sıklet boks şampiyonu olarak kabul edilen Muhammed Ali, asıl çıkışını 1960 Roma Olimpiyatları'nda hafif ağır sıklette altın madalyaya ulaşarak yaptı. Zaferinin ardından gittiği bir restorana ten rengi nedeniyle alınmamasına kızan Ali, kazandığı altın madalyayı Ohio Nehri'ne fırlattı. ABD'li boksör, emekliye ayrılmasından yıllar sonra olimpiyat ateşini taşıdığı 1996'da Atlanta'da düzenlenen oyunlarda aldığı ödülle, kaybettiği madalyaya yeniden kavuştu.


- Altın kemere 4 yılda uzandı


İlk profesyonel maçında 29 Ekim 1960'da Tunney Hunsaker'ı yenen Muhammed Ali, aralarında döneminin önemli boksörleri Tony Esperti, Jim Robinson, Donnie Fleeman, Alonzo Johnson, George Logan, Willi Besmanoff, Lamar Clark, Doug Jones ve Henry Cooper'ın da yer aldığı rakiplerini de mağlup etti.

Profesyonel boks hayatının ilk üç yılı boyunca ringde çıktığı 19 maçın 15'ini nakavtla kazanan Ali, hızlı yükselişiyle boks camiasının da dikkatini çekti.


- İlk büyük zaferi Liston'a karşı


Müsabakalarda alaycı ifadeler kullanarak psikolojik açıdan rakiplerinin üzerinde baskı kurmasıyla ünlenen Muhammed Ali, dönemin ağır sıklet boks şampiyonu Sonny Liston ile unvan maçına 25 Şubat 1964'te Miami'de çıktı.

Karşılaşma öncesinde düzenlediği basın toplantısında ünlü "Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım" ifadesini kullanan Ali'nin performansı, kesin favori olarak gösterilen ABD'li Liston karşısında büyük heyecan uyandırdı.

Liston'un 7. rauntta aldığı darbelerin ardından çıkamaması üzerine galip ilan edilen Muhammed Ali, böylece ilk altın kemerine henüz 22 yaşında uzandı.


- En kısa rövanş


Liston ile 1965'in mayıs ayında rövanş maçına çıkan Muhammed Ali, ilk rauntta yaklaşık 2 dakika içinde rakibini devirerek unvanını korudu.

Muhammed Ali'nin rakibinin devrilmesine yol açan darbesi o kadar hızlıydı ki boks tarihine "hayalet yumruk" olarak geçti.


- Müslümanlığı seçti


Muhammed Ali'nin İslam diniyle ilgisi, Wallace D. Fard Muhammad tarafından ABD'de kurulan "İslam Milleti" adlı siyahi harekete 1964'te katılmasıyla ortaya çıktı.

İlk olarak kendisine "Cassius X" adını veren ünlü boksör, daha sonra ise Muhammed Ali adını seçerek Müslüman olduğunu açıkladı. Ali, dönemin Afro-Amerikan Müslüman siyasi temsilci ve insan hakları savunucusu Malcom X ile yakın ilişkiler kurarken, İslamiyet'in doğru tanınmaması ve yaygınlaşması amacıyla çeşitli çalışmalarda bulundu.

Vietnam Savaşı'nda "Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadı ki onlarla savaşayım" diyerek askere gitmeyi reddeden Ali hakkında 1967'de soruşturma açıldı. Suçlu bulunarak elinden altın kemeri alınan ve spordan 3,5 yılı men cezası alan ünlü boksör, pes etmeyerek uzun yıllar sürdürdüğü hukuk savaşından galip ayrıldı.

Boks hayatına yeniden 1970'de dönebilen ünlü boksör, ilk maçında Jerry Quarry'i nakavt etti. Henüz hazır olmamasına rağmen ikinci maçında döneminin ağır sıklet boks şampiyonu Joe Frazier ile karşılaşan Ali, puan farkıyla kariyerinin ilk mağlubiyetini bu müsabakada aldı. ABD'li boksör, 1974'te yapılan rövanş mücadelesinde ise bu kez sayı farkıyla rakibini mağlup etti.


- Foreman'ı devirdi


Muhammed Ali, 1974 yılındaki ikinci büyük zaferini, iri fiziği ve o güne kadar tüm maçlarını kazanmasıyla dönemin en güçlü boksörü olarak gösterilen George Foreman karşısında aldı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da düzenlenen ağır sıklet unvan maçında rakibini 8. rauntta deviren Ali, yeniden dünya şampiyonluğunu ilan etti.

İki boksör, bu kez 1975'te Filipinler'de karşı karşıya geldi. Oldukça çetin geçen mücadeleyi 14. raundun sonunda bu kez teknik nakavtla kazanan Muhammed Ali, böylece boks tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Sonraki yıllarda yaşının ilerlemesinin de etkisiyle kariyerinde düşüşe geçen ünlü boksör, 1978'de Leon Spinks'e yenilmesinin ardından rakibini tekrar mağlup ederek dünya şampiyonluğunu 3. kez elde eden ilk boksör oldu. Ali, 1980'de Larry Holmes'a, 1981'de ise Trevor Berbick'e yenilerek ağır sıklet şampiyonluk unvanını kaybetmesinin ardından boks kariyerini noktaladı.

Muhammed Ali, kariyeri boyunca çıktığı 61 karşılaşmanın 56'sını kazanırken, bunların 37'sini nakavtla tamamladı.


- Hayırsever Ali


Eldivenlerini 39 yaşında asmasına rağmen sosyal kişiliğiyle her dönem popülerliğini koruyan Muhammed Ali, özellikle birçok hayır kurumuna yaptığı bağışlarla dikkati çekti.

Parkinson hastalığına 1984'te yakalanan ABD'li boksör, Arizona'nın Phoenix kentinde kurduğu Muhammed Ali Parkinson Merkezi'ne maddi yönden sağladığı büyük katkılarla kendisiyle aynı kaderi paylaşan hastalara da yardımcı oldu.

Hayatı boyunca Ali, ölümcül hastalıklara yakalanan çocukların tedavisi gibi birçok sosyal duyarlılık gerektiren projede yer alarak yardıma muhtaç kişilerin yanında bulundu. Engelli sporcuların olimpiyatlarda yer alması için de mücadele veren Ali, Fas ve Meksika gibi ülkelere giderek maddi yönden yardıma ihtiyaç duyan insanlarla da bizzat ilgilendi.

Birleşmiş Milletler, sosyal sorumlulukları nedeniyle 1998'de Muhammed Ali'yi "Barış Elçisi" seçti.

Ünlü boksörün hayatı, Hollywood tarafından 2001 yılında beyaz perdeye de uyarlandı. ABD'li ünlü aktör Will Smith'in başrolünde oynadığı "Ali" adlı yapım, büyük ses getirmişti.


Haber Ara