Dolar

32,4769

Euro

34,9075

Altın

2.432,09

Bist

9.790,05

GPD-Ortak Gelişim Kongresi

GPD-Ortak Gelişim Kongresi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-08 11:32:56

GPD-Ortak Gelişim Kongresi
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Üyelerimizin bugün 40 milyar doları bulan modern gıda perakendeciliği cirosu 2018 yılında 50-65 milyar doları bulmuş olacak. Toplam gıda perakendeciliği cirosunun ise o tarihte 200 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.

GPD tarafından "Tüketici odaklı perakendeci ve tedarikçi verimliliği" temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen "GPD-Ortak Gelişim Kongresi"nin açılışında konuşan Özdemir, GPD olarak, günde 15 milyon kişiyle doğrudan temasta olan modern gıda perakendecilerini temsil ettiklerini, bu yüzden müşterilerin ekonomiye güveninin kendilerini yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Özdemir, köylere kadar uzanan zincir marketlerde her gün Türkiye'deki 19 milyon haneden, en az 15 milyon kişiye hijyen standartlarına uygun, güvenilir, kendi iç mekanizmaları ile denetlenen, aynı zamanda makul fiyatlı başta gıda olmak üzere hızlı tüketilen ürünlerin hizmetini verdiklerini belirtti.

Günde 15 milyon kişiyi ağırladıklarını aktaran Özdemir, 2020 yılında nüfusun 81 milyona ulaşması durumunda günde 20 milyon ne istediğini bilen, geleceğinden emin, standartları hiç olmadığı kadar yüksek, talepleri sonsuz, rahatına düşkün bir kitle ile bugünkünden daha yoğun biçimde muhatap olacaklarını anlattı.

Özdemir, modern gıda perakendeciliğinin, Türkiye'nin büyüme oranının üstünde, yıllık yüzde 8-10 aralığında büyüdüğünü dile getirerek, "Üyelerimizin bugün 40 milyar doları bulan modern gıda perakendeciliği cirosu 2018 yılında 50-65 milyar doları bulmuş olacak. Toplam gıda perakendeciliği cirosunun ise o tarihte 200 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durumda çalışan sayımızın da 245 binden yaklaşık 275 bine çıkması da kaçınılmaz" bilgilerini paylaştı.

Perakende sektörünün, kendi operasyonlarını tüketicinin talepleri doğrultusunda geliştiren, gelişime ayak uydurabilmek için tüm tedarikçilerin de gelişmesine öncülük eden katma değeri yüksek bir sektör olduğunu vurgulayan Özdemir, sektörün verimlilik yolunda çalışmalarını her geçen gün artırarak sürdürdüğünün altını çizdi.

Özdemir, "Kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet bizim önümüzdeki en büyük engel. Modern perakende olarak mevzuata uygun, düzenlemeleri harfiyen yerine getiren, beraberinde süreçteki tüm halkaları da kayıt altına alan yapımız, maalesef bu yapının dışında kalan ve haksız rekabet yaratan oyuncular ile yarışıyor. Biz düzenlemelere, günümüz şartlarına uygun mevzuata karşı değiliz, yeter ki bu düzenlemeler herkese eşit bir şekilde uygulansın" değerlendirmesinde bulundu.

-"Cep telefonu artık mağaza haline gelmiş durumda"

Zirve kapsamında düzenlenen "Dinamik perakende: Format Verimliliği" panelinde de "Değişen müşteri davranışı ve trendler, sektörün karşısına hangi fırsatları çıkarıyor?" ve "Format savaşlarına üretici ve perakendeci gözüyle bakış" konuları tartışıldı.

Moderatörlüğünü Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane'nin yaptığı oturumda konuşan Yıldız Holding Bizim Toplu Satış Mağazaları Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Pamir, iyi perakendeciliğin müşteri odaklı olduğuna işaret etti.

Pamir, dünyada öne çıkan 3 büyük iş modeli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Yarın önümüzde çok başka bir dünya var. Bugün süpermarket dediğimiz formatın en büyük avantajı müşteriye yakınlık ama cep telefonu artık mağaza haline gelmiş durumda. Durakta insanlar cep telefonu ile barkod okutup, alışveriş yapıp, eve gittiğinde ürünlerini kapının önünde buluyor artık.

İngiltere'de, Kore'de yayılmaya başlanan bir trend bu, o yüzden yarınki planı yaparken perakendeciler bu gerçeği unutmamalı, değişim ve dönüşüm anlamında bu gerçeği göz önünde bulundurmalı."

Pamir, perakendecilerin her şeyi daha iyi yapmaları ve şirketlerinin performansını düşüren konuları belirleyip çözüm bulmaları gerektiğine vurgu yaparak, "Formatları, iş yapış biçimlerini taklit etmek iyi perakendeciler yaratmaz. Başarı için formatların iyi kullanılması lazım. İyi perakendeciler iyi formatlar üretiyor, formatlar iyi perakendeci olmayı sağlamıyor" dedi.

Adese Genel Müdürü Sıtkı Erben de perakendeci olarak format ile iş yapış şekillerinde bir takım değişikliklere gidildiğini, bu sayede farklı formatların ortaya çıktığını, aslında işin özünün aynı olduğunu belirtti.

Erben, formatların ortaya çıkmasını ya da mevcut formatın evrilmesini alışverişçinin sağladığını da anlattı.

P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ise tüketici alışkanlıklarını değiştiren etkenlere değindi. Teknolojinin gelişimi, şehirleşme kavramı ve kadınların iş hayatına her geçen gün daha fazla katılım sağlamasının alışverişçinin alışkanlıklarını değiştirdiğine dikkati çeken Turnaoğlu, şirketlerin bu gelişmelere göre pozisyon almaları gerektiğinin altını çizdi.

Mehmet Nane de panel sonunda yaptığı değerlendirmede, sektörün dijital ortamda varlığını ortaya koymasının önemine işaret ederek, "Tüketicinin format ve ürün tercihi markayı yönlendiriyor. Teknoloji hayatımızda çıkmayacak şekilde yerini alıyor. İşimizi daha etkin yaparken, işimizi yapış şeklini engelleyecek ya da değiştirecek teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmek zorundayız" diye konuştu.

Haber Ara