Dolar

32,3655

Euro

34,9616

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Gözler yeniden Suudi Arabistan’daki yargılamaya çevrildi

İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda işlenen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden tepkilerin hedefinde Suudi Arabistan’da, şimdi de gözler kadın aktivistlerin yargılanacağı duruşmaya çevrildi. Aralarında tanınmış Suudi kadın aktivisti Loujain al Hathloul'un bulunduğu kadın hakları aktivistlerinin davası Çarşamba günü başlıyor. Hathlout’un, araba kullanan kadın yasağının sona ermesini ve krallığın erkek vesayeti sisteminin ortadan kaldırılmasını savunduğu için tutuklanmıştı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-11 13:03:44

Gözler yeniden Suudi Arabistan’daki yargılamaya çevrildi


Gözler, Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra zor günler geçiren Veliaht Prens Muhammed Bin Selman yönetimindeki Suudi rejimine yeniden çevrildi. Geçtiğimiz yıldan beri gözaltında tutulan Suudi Arabistanlı kadın hakları aktivistlerinden aralarında tanınmış aktivist Loujain al Hathloul'un da bulunduğu 12 kadın aktivistin davası önümüzdeki çarşamba günü başlayacağı bildirildi.

AKTİVİSTLER, HAPİSHANEDE İŞKENCE VE
CİNSEL SALDIRIYA MARUZ KALDILAR

29 yaşındaki Hathloul da, dahil olmak üzere bazı tutuklu kadın aktivistlerin, hapishanede yalnız tutuldukları, elektrik şokları, kırbaçlama ve cinsel saldırı da dahil olmak üzere kötü muamele ve işkenceye maruz kaldıkları idda edildi. Suudi yetkililer ise bu iddiaları reddettiği bildirildi.
Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Konsolosluğunda öldürülmesinden sonra, Suudi Arabistan uluslararası arenada yoğun eleştirilere maruz kalıyordu. Kadın aktivistlerin de tutuklanması Suudi Arabistan'a karşı olan tepkiyi büyüttü.
28 AB üyesi de dahil olmak üzere üç büyük ülke, geçtiğimiz hafta Riyad'a aktivistlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve İngiliz mevkidaşı da son ziyaretler sırasında sorunu Suudi yetkililerle birlikte dile getirdiklerini söyledi.
Suudi hükümetinin iletişim ofisi, yorum yapma talebine cevap vermedi; ancak Cumhuriyet savcılığı bu ayın başlarında tutuklularla ilgili soruşturmalarını tamamladığını ve davalarını hazırladığını söyledi.

SUUDİ YÖNETİMİ, AVUKAT
TUTULMASINA İZİN VERİLMEDİ

LoujainHatloul'un kardeşi de, davanın önümüzdeki çarşamba günü sabah saat 8'de Riyad'daki ihtisas mahkemesinde gerçekleştirileceğini belirterek, bu mahkemenin terör davalarıyla ilgilendiğini söyledi.
Suudi yönetiminin avukat tutulmasına izin vermediğini belirten Loujain Hatloul'un kardeşi, iddaneme listesinin de bulunmadığını söyledi.
Cumhuriyet savcısı ise, geçen Haziran ayında, beş erkek ve dört kadının ülkenin çıkarlarına zarar verme ve yurtdışındaki düşman unsurlara destek verme şüphesiyle tutuklandığını söyledi.
Devlet güdümündeki Suudi medyası da, tutukluları ‘hain' ilan etti.
Diğer tutukluların bu hafta da yargılanıp durmayacağı belli değildi.

2014 YILINDA TUTUKLANMIŞTI

Araba kullanan kadın yasağının sona ermesini ve krallığın erkek vesayeti sisteminin sona erdirilmesini savunan Hathoul, BAE'den Suudi Arabistan'a girmeye çalıştıktan sonra 2014'te 73 gün boyunca alıkonulmuştu.
Sürücü yasağı, Loujain Hatloul''un geçen haziran ayında yeniden tutuklanmasından haftalar sonra kaldırılılmıştı.
Gözlemciler Veliaht Prens Muhammed Selman'ın yönetimin başına geçmesinden sonra, Suudi rejimini uygulamalarını eleştiren çok sayıda eylemci, işadamı, aydın ve din adımını tutuklatarak gözdağı verdiği öne sürüldü.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara