Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Gösterilerde 400'den fazla kişi öldürüldü'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, güvenlik güçlerinin, Oromia bölgesinde kasım ayından bu yana yapılan gösterilerde 400'den fazla kişiyi öldürdüğünü savundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-16 16:00:26

'Gösterilerde 400'den fazla kişi öldürüldü'

Örgütün gösterici ve görgü tanıklarının da aralarında bulunduğu 125 kişinin ifadelerine dayanılarak hazırlanan raporunda, hükümetin, başkent Addis Ababa'nın il sınırlarını Oromia'nın bazı kesimlerini kapsayacak şekilde genişletme planı üzerine öğrencilerin liderliğinde patlak veren gösterileri bastırmak isteyen güvenlik güçlerinin 400'den fazla kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Raporda, bölgede kasım ayından bu yana süregelen gösteriler sırasında kalabalığı kontrol altına almaya çalışan güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığı, yüzlerce gösterinin her birinde bir ya da daha fazla kişinin ölümüne neden olduğu belirtildi.

"ETİYOPYALI GÜVENLİK GÜÇLERİ, İNSAN HAYATINI AÇIKÇA HİÇE SAYDI''

Öldürülen göstericilerin büyük bölümünün, 18 yaşından küçük öğrencilerden oluştuğuna işaret edilen raporda, on binlerce kişinin de gözaltına alındığı kaydedildi.

Gösteriler, Addis Ababa'nın il sınırlarının genişletilmesiyle Oromialı çiftçilerin topraklarını kaybedeceği endişesi üzerine patlak vermişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Afrika yöneticilerinden Leslie Lefkow, "Etiyopyalı güvenlik güçleri, insan hayatını açıkça hiçe sayarak yüzlerce öğrenciye, çiftçiye ve barışçıl göstericiye ateş açtı ve bu insanları öldürdü. Hükümet derhal haksız yere gözaltına alınanları serbest bırakmalı, istismarlardan sorumlu güvenlik gücü mensuplarını belirlemeli, güvenilir ve bağımsız soruşturmayı desteklemelidir." ifadesini kullandı.

Haber Ara