Dolar

32,3397

Euro

35,1175

Altın

2.311,98

Bist

9.079,97

Görmez: Terörizmi sadece eğitim yenebilir

Moskova'yı ziyaret eden Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Moskova Ulu Camii'nde Rusyalı Müslümanlara hutbe verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-11 01:43:58

Görmez: Terörizmi sadece eğitim yenebilir

Sputnik'te yer alan habere göre: Görmez, RIA Novosti muhabiri Radik Amirov'a röportajında, Ulu Camii'de verdiği hutbenin konusunu, Müslümanlara tavsiyelerini anlattı, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri ve günümüz küresel sorunları değerlendirdi.

Hutbesinde, Rusyalı Müslümanlara eğitimin önemini, kendi ilahiyat okulu temelinde her gün ders çalışmaları gerektiğini hatırlatan Görmez, "Sadece eğitim ve aydınlanma, 'terör'izmden ve modern dünyanın tehditlerinden koruyabilir" dedi. 

Rusya ve Türkiye arasında, bazı konularda yanıtını bekleyen sorular olsa da genel olarak ilişkilerin son yıllarda dostça olduğunu ifade eden Görmez, iki ülkenin en üst düzeyde dürüst ve açık bir diyalog yürüttüğünü kaydetti. Bu sayede, mutlaka ortak dilin ve mevcut sorunlara çözümün bulunacağından emin olduğunu söyleyen Görmez, iki ülkenin kendi aralarında asla güç ve ültimatom dilini kullanmadığını ve her zaman ortak noktaları bulmaya çalıştığını dile getirdi.

'RUSYA'DAKİ İSLAM TOPLULUĞUNUN BİR PARÇASIYIM'

Moskova Ulu Camii'nde binlerce kardeş önünde konuşmanın kendisi için büyük bir sorumluluk, onur ve güven olduğunu söyleyen Görmez, birçok çalışmasının Rusya'daki Müslümanların tarihi ve kültürü üzerine olduğunu hatırlattı. Kendini Rusya'daki İslam topluluğunun bir parçası olarak hissettiğini belirten Diyanet İşleri Başkanı, hutbe sırasında dinleyenlerin gözlerine baktığında onlarla aynı dilde konuştuğunu gördüğünü, bunun samimiyetin belirtisi olduğunu söyledi. 

Hutbesini günümüzün acı dersleri üzerine kurduğunu, bu dersleri müminlere aktarmaya çalıştığını söyleyen Mehmet Görmez, "Çoğumuz doğru sonuç çıkaramadı. Sürekli savaşlar, çatışmalar, düşmanlık. Peygamber efendimiz sabırlı olmayı, zorluklara katlanmayı, sadece din kardeşlerine değil diğer dinlerin temsilcilerine de iyilik yapmayı öğretti" dedi.

'RUSYA'DA BİRÇOK HALK VE DİN TEMSİLCİSİ UYUM İÇİNDE YAŞIYOR'

Moskova hutbesinde Rusya Müslümanlarının zengin manevi geleneğe sahip olduğunu söylediğini belirten Görmez, "Onları bu değerleri ve halkların kültürlerini unutmamaya, korumaya ve çoğaltmaya çağırdım. Rusya Federasyonu adlı bir ülkede birçok halk ve din temsilcilerinin uyum içinde yaşaması tüm dünya için güzel bir örnek" diye konuştu. 

'TÜM İSLAM ALEMİ RUSYA'YI DİKKATE ALIYOR'

Rusya'daki Müslüman geleneğin tüm müminleri örnek olmaya, Hıristiyanlar ve Yahudilerle dostluk kurmaya, barış içinde yaşamaya ve çalışmaya çağırdığına dikkat çeken Görmez, şunları söyledi:

"Rusya İslam okulu, yaşadığınız ülkenin kanunlarını bilmeye ve onlara uyarak yaşamaya çağırıyor. Bu fikri zamanında Musa Bagiyev, Şihabetdin Marcani, Gelimcan Barudi, Rızaeddin Fahreddin, İsmail Gasprinski gibi aydınlar, mükemmel yazarlar, yayıncılar yaydı. Bu aydınlar yabancı ülkelerin fikirlerini yaymadı, Rusya'nın deneyimi ve tarihine dayanarak kendi fikirlerini geliştirdi. Öncelikle vatanseverlik, eğitim, saygı ve iyi komşuluk fikirleridir. Tüm İslam alemi, Rusyalı alim ve düşünürlerin eserlerini dikkate alıyor." 

Ortadoğu'da sağa sola ateş edenlerin, yargısız infazlarda bulunanların gerçek İslam dini hakkında bilgi sahibi olmadığını, Müslüman olmadıklarını söyleyen Görmez, "Silah zoruyla insanları evlerinden etmeye, canlarını, sağlıklarını, evlerini almaya ve milyonlarca insanı göçe zorlamaya ne hakları var?" dedi.

'SİYASETÇİLER MEZHEPLERİ KULLANIYOR'

Günümüz dünyasında sözde mezhepler arasında çatışmanın olduğunu söyleyen Görmez, bunun nedeninin mezhepleri kullanan siyasetçiler olduğunu kaydetti. Görmez, dış düşmanların kendi çıkarları için dini akımları ustaca kullandığını ve Müslümanları, hatta ülkeleri karşı karşıya getirdiğini belirtti. 

Moskova Ulu Camii'nin mimarisi açısından dünyanın diğer camilerine benzemediğini söyleyen Görmez, Türkiye'nin cami inşaatına yardımcı olabildiği için memnun olduğunu belirterek, "Rusya ve Türkiye vatandaşlarının yararına siyasi, ekonomik, kültürel ve manevi işbirliği olmadan ortak gelecek düşünülemez" dedi.

Haber Ara