Dolar

32,5860

Euro

34,7758

Altın

2.509,51

Bist

9.693,46

Görmez: Suriyeli gençlerin eğitimi önemi bir sorun

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Suriyeli çocuklar eğitimsiz olarak hayatlarına devam ederlerse, hem ülke hem millet çok daha büyük sorunlarla karşılaşır” dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-23 13:03:38

Görmez: Suriyeli gençlerin eğitimi önemi bir sorun

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl 5'incisi ‘Kitlesel Göç Hareketleri ve Küresel Din Hizmetleri' temasıyla işlenen Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı, Sapanca'da bir otelde başladı. Konferans, panel ve çalıştaylar ile 4 gün boyunca sürecek olan programa, Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, 37 ülkenin Ateşe, Müşavir ve Koordinatör Din Görevlileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bu yıl işlenen temanın öneminden bahsederek, kitlesel zorunlu göçün tüm dünyanın üzerinde durması gereken bir konu olduğunu söyledi. Göç alma konusunda ülke olarak Türkiye'nin tecrübeli olduğunu belirten Görmez, “Kafkasya'dan bütün kavimler, balkanlardan tüm milletler sığınmıştır. Onların hepsi beraber burada, sadece Düzce ve Sakarya'yı esas alacak olursak, sokağa çıktığınızda Gürcü'yü, Çerkez'i, Dağıstan'dan gelen, Arnavutluk'tan, Makedonya'dan gelen kardeşlerimiz ile karşılaşırız. Onlar bir vahdet potası içerisinde güzel bir birlik oluşturmuşlar, yolumuza devam etmişiz” dedi.

Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye olarak en büyük zorluğun çadır kentler dışında yaşayan Suriyeli ailelerin çocuklarının eğitimi olduğunu belirten Görmez, “Aynı şekilde son göçleri şuanda 3 milyon sadece Suriye'den sığınan göçmen kardeşimiz var. Onlara millet olarak ensar olmaya çalışıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızca Diyanet Vakfı marifetiyle çok önemli bir konuya el atmış bulunmaktayız. O da çadır kentlerin dışında yaşayan göçmenlerin çocuklarının eğitimi meselesi. Maalesef Türkiye olarak en büyük zorluğumuz bu noktadadır. Çünkü biz bu görevi yerine getiremezsek millet olarak, 3 milyonun büyük bir kısmı kadın ve çocuk. Neredeyse 1 milyonu çocuk ve gençlerden oluşuyor. Eğer onlar eğitimsiz olarak hayatlarına devam ederlerse gerçekten hem ülke hem millet hem de coğrafyamız gelecekte çok daha büyük sorunlarla karşılaşır” diye konuştu.

Program, verilen aranın ardından ‘Kitlesel Göç Hareketleri ve Çok Boyutlu Dini-Toplumsal Etkileri' konferansıyla devam edecek.

Haber Ara