Dolar

32,5671

Euro

34,9928

Altın

2.421,67

Bist

9.722,09

Görmez hakkındaki suç duyurusu işleme konmadı

Bazı Alevi derneklerinin, Diyanet İşleri Başkanı Görmez hakkındaki suç duyurusu dilekçeleri işleme konulmadı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-04 12:47:17

Görmez hakkındaki suç duyurusu işleme konmadı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, bazı Alevi derneklerinin, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile kurum görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanma", "nefret ve ayrımcılık" iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğudilekçeler işleme konmadı.

Memur Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş'un verdiği "dilekçenin işleme konulmamasına dair kararda", Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu avukatlarının şikayet dilekçelerinde, bu kurumların, görevinin Alevi inancının Türkiye'de temsili ve gelişimini sağlamak olduğunu belirttikleri kaydedildi.

Şikayet dilekçelerinde, Görmez'in 1 Ocak'ta gazetede yer alan röportajında, "Cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir" şeklinde sözler sarf ettiği, ayrıca Başkanlığın internet sitesinde soru-cevap kısmında da bir vatandaşın, "Alevi olan kişiyle evlilik caiz midir?" sorusuna "Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez" şeklinde yanıt verilerek, ayrımcılık ve nefret suçlarının işlendiğinin ileri sürüldüğü belirtildi.

Görmez'in sözleri ile Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinin fetvalar bölümündeki cevabın, nefret ve ayrımcılık suçunun işlenmesi noktasında hukuki sonuç doğurmaya elverişli nitelikte bulunmadığı vurgulanan kararda, suç unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.

Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için öncelikle yasal düzenlemeler yapılması gerektiği bildirilen kararda, Diyanet İşleri Başkanlığının da bu aşamada cemevlerine ibadethane statüsü verilmesinde hukuken yetkisi bulunmadığı aktarıldı.

Şikayet dilekçesinde sarf edildiği ileri sürülen sözlerin görevi kötüye kullanma suçu oluşturmayacağı ve suç unsurlarının da oluşmadığına kanaat getirilen kararda, "Şikayet edilen kamu görevlileri hakkındaki dilekçenin işleme konulmamasına karar verildi" ifadesi kullanıldı.

 

Haber Ara