Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

Görmez: Barbarlık İslam’ın eseri değildir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam coğrafyasında yaşanan olaylarla ilgili tüm dünyaya mesaj verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-05 17:18:34

Görmez: Barbarlık İslam’ın eseri değildir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kufi” sergisinin açılış törenine katıldı. Açılış töreninde kürsüye davet edilen Başkan Görmez, “Gerçekten bugün yüce Rabbimiz bize nimetlerle donatılmış çok güzel bir dünya lütfettiği halde, insanın çok mükerrem bir varlık olarak yarattığı halde, insan birey olarak kendi beden ülkesini, kendi ruhuna mezara dönüştürebiliyor. İnsanlıkta o yüce zarif duygulardan, imandan mahrum kaldığı zaman kendi dünyasını bütün insanlığa adeta bir mezara dönüştürebiliyor” dedi.

“İSLAM COĞRAFYASINDA OLUP BİTENLER HEPİMİZİ SON DERECE ÜZÜYOR”

İslam coğrafyasında yaşanan olayların İslam alemini üzdüğünü belirten Başkan Görmez, “İslam coğrafyasında olup bitenler hepimizi son derece üzüyor. Çünkü binlerce, yüz binlerce insan katlediliyor. Çocuklar ölüyor, kadınlar ölüyor, çocuklar yetim kalıyor. Şiddet insanoğlunu esir alıyor. Ancak bütün bunlar olurken bir şey daha oluyor, medeniyet katlediliyor. İslam medeniyeti adeta yağmalanıyor” diye konuştu.

“ÜÇ SEMAVİ DİNİN ESERLERİ BARBARCA KATLEDİLİYOR”

Başkan Görmez, “Belkide İslam medeniyeti tarihte ikinci defa Moğol istilasından sonra belki de ikinci defa bütün müzeleri ile, bütün antik kenteri ile, bütün değerleriyle, kültürel mirasıyla adeta yok olmakla karşı karşıya kaldığı olduğu bir zaman diliminden geçiyoruz. Sadece İslam medeniyetine ait eserler değil, sadece Emevilerin, Abbasilerin, Eyyubilerin, Fatimilerin, Memlüklerin, Selçukluların, Osmanlıların ortaya çıkardığı bütün insanlığa miras olarak bıraktığı eserler değil, İslam'dan önce bu topraklarda, özellikle bugün çatışmaların yaşandığı, küresel güçlerin bir çatışma alanı haline getirdiği İslam coğrafyasında üç ilahi dinin kaynak olarak ortaya çıktığı topraklardır aynı zamanda. Hem Yahudiliğin, hem Hristiyanlığın hemde İslam dininin neşvünema bulduğu topraklar sadece İslam medeniyetine ait eserler değil, bu üç ilahi dine ait nice eserler yine bu topraklardan çıkmış birtakım barbarlıklarla yok ediliyor. Belki bunlar bizim için bugün haber değeri dahi taşımıyor. Çocuklar öldüğü için, masum insanlar katledildiği için elbette biz önceliği insana veren bir medeniyet olmak zorundayız. Ama bütün bu olup bitenler geçtikten sonra hepimiz farklı bir alanda uyanacağız” şeklinde konuştu.

“NİCE MÜZELER, NİCE ESERLER TARUMAR EDİLDİ”

Başkan Görmez, “Şam'da, Irak'ta, sadece ilahi dinlerin, sadece İslam medeniyetinin ait eserler değil, Müslümanların tarih boyunca sakladığı eserler. Babillerin, Asurluların, Mezopotamya medeniyetinde inşa edilen ortaya konan ve Müslümanların tarih boyunca insanlık mirası olarak geleceğe taşımak istediği ve muhafaza ettiği nice müzeler, nice eserler tarumar edildi.

“HERKES BİLSİN Kİ BU BARBARLIK İSLAMIN ESERİ DEĞİLDİR”

‘Herkes bilsin ki bu barbarlık İslamın eseri değildir' diyerek sözlerini sürdüren Başkan Görmez, “Moğollar İslam coğrafyasını işgal ettiğinde nasıl ki nehirler kan ve mürekkep aktı, bugün nice yazma eserler nice kütüphaneler, tarih boyunca İslam medeniyetine yön vermiş nice eserler yok ediliyor. Doğrusu ben bütün dünyaya buradan bir mesaj olsun diye bir ifade kullanmak isterim. Herkes bilsin ki bu barbarlık İslamın eseri değildir. Bu barbarlık Müslümanlığın doğurduğu bir eser değildir. Öyle olsaydı bizzatihi Müslümanlık ve İslamlık kendisinden önceki bütün medeniyetlere ait o kültürel mirası bugüne kadar koruyup, getirip, geleceğe emanet etmezdi” dedi.

Görmez, burada yaptığı konuşmasının ardından kurdeleyi kesti ve ardından beraberindekilerle birlikte sergiyi gezdi. Burada eserlerle ilgili bilgiler alan Başkan Görmez, daha sonra buradan ayrıldı.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara