Dolar

32,3881

Euro

35,0018

Altın

2.326,17

Bist

9.079,97

Gönül şehri Konya'nın en büyük kamu yatırımı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya için tarihi öneme sahip metro ihalesinin imzalarının atılmasına şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Altay, AK Parti iktidarları tarafından Konya’ya yapılan en büyük kamu yatırımının en kısa sürede temelinin atılarak ilk etabının 4 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını duyurdu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-07 16:44:56

Gönül şehri Konya'nın en büyük kamu yatırımı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya için tarihi öneme sahip metro projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 3 Kasım 2002'de hizmet yolculuğuna başlayan AK Parti'nin Konya'ya ve ülkeye çok önemli hizmetlerde bulunduğunun altını çizdi. Bugüne kadar yapılan hizmetlerin en büyüğünün imzasına önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile birlikte şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Başkan Altay, “Böylece şehrimize bugüne kadar yapılan en büyük kamu yatırımının imzasını gerçekleştirmiş olduk. Konya Metrosunun başlangıcını yapıyoruz. İnşallah en kısa sürede temel atma töreniyle başlayacak bu yolculuğun 4 yıl içinde tamamlanması planlanıyor” ifadelerini kullandı.

İLK ETABI 21.1 KM OLACAK

Konya Metrosunun 21.1 kilometrelik ilk etabının Köyceğiz Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampüsü'nden başlayıp Meram Tıp Fakültesi, Beyşehir Yolu, Eski Sanayi, Yeni Gar İstasyonu, Fetih Caddesi, Ahmet Özcan Caddesi, Çeçenistan Caddesi ve Meram Belediyesi'nde tamamlanacağını dile getiren Başkan Altay, “Toplam 22 duraktan oluşacak metromuzda 35 dakikada seferin tamamlanması planlanıyor. Planlanan sefer aralığı 4 dakika ile 2.72 dakika arasında gerçekleşecek. 4 katanerli taşıtlardan oluşan bir sistemle yolcu taşımayı arzu ediyoruz. Böylece Meram ve Selçuklu arasında vatandaşlarımız için kolay bir ulaşım arzu ediyoruz. İnşallah ikinci etabın da tamamlanmasıyla birlikte Konya çok önemli bir merhaleyi kat etmiş olacak” şeklinde konuştu.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINDA ÖNCÜ

Konya'nın geçmişten günümüze özellikle demir yolu taşımacılığında hep öncü olduğunu, 1989-90'lı yıllarda Anadolu'da ilk raylı sistemi kullanan şehir olduğunu hatırlatan Başkan Altay, “Konya ayrıca Yüksek Hızlı Treni Türkiye'de ilk kullanan illerden oldu. Anadolu'da bakanlığın üstlendiği ilk metrolardan birisi şehrimizde gerçekleşmiş oluyor. Burada şehrimiz adına önemli bir kazanç da 2019 yılında yaptığımız protokolle taşıt alımlarının bakanlık tarafından üstlenilmesi oldu. 2015'teki ilk protokolde bu yükümlülük bize aitti. Böylece Büyükşehir Belediyemiz önemli bir yükümlülükten kurtulmuş oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza, Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, tüm bakanlarımıza, genel başkan yardımcılarımıza, il başkanımıza ve milletvekillerimize süreçteki desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Şehirlerin rekabeti günümüzde ülke rekabetlerinin önüne geçti. Artık şehirler birbiriyle yarışıyor. Şehirler için en önemli kriterlerden birisi de toplu taşıma ağının niteliği, sınıfı, yolcu kapasitesi. Konya da bu manada metrosu olan şehirler kategorisine kavuşmuş olacak” dedi.

HEDEFE DOĞRU ODAKLANMANIN BAŞARISI

Projenin toplam yatırım bedelinin 1 milyar 190 milyon Avro olduğunu ifade eden Başkan Altay, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Konya Metrosunun tamamı 30 metre yeraltında tünel açma sistemiyle tamamlanması arzu ediliyor. AK Parti özellikle Konya'dan bugüne kadar nasıl en yüksek oyu almışsa yerel seçimlerde de en yüksek oyu aldı. Sayın Cumhurbaşkanımız da Konya'ya sevgisini her zaman hizmetleriyle ifade etti. ‘İstanbul'da yaşamasaydım Konya'da yaşardım' diyerek hepimizi onurlandırdı ve gerçekleştirilen yatırımlarla da aslında Konya bugüne kadar almadığı çok önemli hizmetleri almaya devam etti. İnşallah bundan sonra da bu hizmetlerin devamı gelecektir. Bu aslında birlikte çalışmanın, bir hedefe doğru odaklanmanın başarısıdır. Şehrimizin bir başarısıdır. İnşallah Konya'mız için hayırlı olur.”

1.5 MİLYON METREKARELİK ALANA KARMA ENDÜSTRİ BÖLGESİ

1573114590-c3ae79

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya ASELSAN'a devrettikleri alandan sonra Karma Endüstri Bölgesi için de 1.5 milyon metrekarelik araziyi Konya sanayisinin gelişimi için Milli Emlak'a devretiklerini söyledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın müjdesini verdiği Konya Karma Endüstri Bölgesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yeni kurulan ASELSAN Konya'nın Konya için önemli bir başlangıç olduğunun altını çizerek, “ASELSAN, Konyalı iş adamlarımızla birlikte Konya'da önemli bir yatırım gerçekleştiriyor. Konya sanayisi; bilim ve teknolojiye ulaşması, bilgi birikiminin artması açısından önemli bir mesafe kat ediyor. ASELSAN Konya'nın bulunduğu arazi, Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir arazi ve bedelsiz olarak Milli Emlak'a devredilmişti. ASELSAN'a tahsisi gerçekleştirildi. Şimdi bu bölgede bulunan 1.5 milyon metrekarelik araziyi yine Konya sanayisinin gelişimi için Milli Emlak'a devrediyoruz. Bu bölgede bir Karma Endüstri Sanayi Bölgesinin kurulmasını bakanımız açıkladı. Konya'da böyle önemli bir yatırımın başlangıcını yaptıkları için Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum'a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a ve ASELSAN'a ve Konyalı işadamlarımıza teşekkür ediyoruz. Konya, bu modelle aslında yeniden bir araya gelmeyi, birlikte iş yapma kapasitesini tüm Türkiye'ye duyurmuş oldu. Karma Endüstri Bölgesiyle birlikte inşallah Konya'mıza nitelikli sanayi kuruluşları ve nitelikli üretim gelecek. Böylece Konya'nın üretimi için de önemli bir AR-GE ve teknolojiye de sahip olacağız. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum” açıklamalarına yer verdi.

KONYA ESKİ SANAYİDE BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde kalan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nin taşınması çalışmaları kapsamında TOKİ ile birlikte gerçekleştireceği Yeni Motorlu Sanayi Bölgesi için, 31 Aralık 2018 tarihi ve öncesinde Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nde aktif bulunan esnafların kesin başvurularını almaya başladı.

DÖNÜŞÜMDE ÖNEMLİ BİR AŞAMA

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ iş birliğiyle hayata geçireceği Yeni Motorlu Sanayi alanı için ön başvuruları alınarak belirlenen esnaflardan kesin kayıt için ödemeler alınmaya başladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımları ile imzaladıkları Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nin taşınması, Yeni Motorlu Sanayi Bölgesi oluşturulması çalışmaları kapsamında önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi.

3 MİLYON METREKARELİK ALAN

Şehrin merkezinde çöküntü alanı olan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nin daha modern bir alana taşınması ve sanayi esnafının işyeri sahibi olması için tarihi bir adım atıldığını ifade eden Başkan Altay, Konya için tarihi dönüşümlerden birini hayata geçirmeye hazırlandıkları için heyecanlı olduklarını kaydetti. Büyükşehir mülkiyetindeki yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir alanı esnafın daha uygun koşullarla dükkan sahibi olabilmesi için emlak beyan değeri üzerinden Toplu Konut İdaresi'ne devrettiklerini kaydeden Başkan Altay, “Esnafımız ödeyebileceği bir maliyetle işyeri sahibi olacak. Bu konuda Sayın bakanımıza, Genel Başkan Yardımcımıza, TOKİ başkanımıza, milletvekillerimize, İl Başkanımıza, esnaf odaları başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞVURU DEVAM EDİYOR

TOKİ ile işbirliği içinde yürütülen proje için 3 bine yakın esnafın ön başvuru yaptığını paylaşan Başkan Altay, “Fevzi Çakmak Mahallesi'nde inşa edilecek ve içerisinde ticaret alanı, otel, resmi kurum, eğitim, sağlık, belediye hizmet alanları ile sosyal tesisler, spor tesisleri, akaryakıt tesisi, teknik tesisler ve camilerin yer alacağı Yeni Motorlu Sanayi inşaatı için ödemeler 21 Ekim-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Esnaflarımız ve şehrimiz için hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. TOKİ tarafından inşa edilecek yeni sanayi alanındaki dükkan büyüklükleri 50, 100, 200, 300, 400 ve 600 metrekare olarak projelendirildi. Dükkanlar TOKİ tarafından bu metrekareler üzerinden satılacak.

ARDIÇLI'YA SOSYAL KONUTLAR

Konya Büyükşehir Belediyesi, yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Merkez Selçuklu ilçesindeki Ardıçlı Mahallesi'nde 1.057 adet yeni sosyal konut projesi için emekliler, en az yüzde 40 engelli olan vatandaşlar, şehit aileleri, harp ve vazife malulleri, dul ve yetimleri ile birlikte Organize Sanayi Bölgeleri çalışanlarının başvuruları tamamlanarak, konutların yapımına başlandı. Selçuklu ilçesi Ardıçlı Mahallesinde ve Selçuk Üniversitesi Kampüs alanının güneyinde inşa edilecek Ardıçlı Sosyal Konutları; Organize Sanayi Bölgesi'ne 12 kilometre, Selçuk Üniversitesi Kampüsüne 4 kilometre, Beyhekim Devlet Hastanesine 2 kilometre, İstanbul-Afyon Karayolu'na da yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

YARIM MİLYONDAN FAZLA ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Kitap Günleri sona ererken tüm zamanların Konya rekoru kırıldı. 10 gün boyunca yarım milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Kitap Günleri'nin son gününde yine birbirinden önemli isimler Konyalı kitapseverlerle buluştu. Tarihçi İlber Ortaylı, Ahmet Şimşirgil ve Tufan Gündüz söyleşiler gerçekleştirirken, İbrahim Sadri ve Nurullah Genç de sevilen şiirleri seslendirdi.

Şehrin kültür ve sanat hayatına önemli katkıda bulunan Konya Kitap Günleri, bu yıl 18-27 Ekim tarihlerinde dünyaca ünlü bilim tarihçimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin hatırasına gerçekleştirildi.

522 BİN 217 ZİYARETÇİYLE REKOR KIRILDI

1 milyondan fazla kitap, 250 yayınevi ve 450 yazar ile Selçuklu Kongre Merkezi'nde dolu dolu geçen ve kitapseverlerin uğrak noktası olan Konya Kitap Günleri, açıldığı günden son güne kadar toplam 522 bin 217 ziyaretçiyi ağırlayarak tüm zamanların Konya rekorunu kırdı.

BAŞKAN ALTAY'DAN TEŞEKKÜR MESAJI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye'ye örnek olacak etkinliklerle Konya Kitap Günleri'ni tamamladıklarını belirterek, “İmza günleri, söyleşiler, atölye çalışmaları gibi çok sayıda etkinliğin yer aldığı Kitap Günleri'ni şenlendiren her yaştan hemşehrimize özellikle çocuklarımıza çok teşekkür ediyor, emeği geçen herkesi bütün yazarları ve yayın evlerini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

ORTAYLI'NIN SÖYLEŞİSİNE BÜYÜK İLGİ

Konya Kitap Günleri'nin son gününde yine birbirinden önemli yazarlar okurlarıyla bir araya geldi. Tarihçi İlber Ortaylı'nın, “Türkiye'nin Yakın Tarihi” konulu söyleşisi Konyalı kitapseverler tarafından yoğun ilgi gördü. İlber Ortaylı yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetin başında beri askerlikte, teknikte, tıpta birtakım dallarda büyük büyük hamleler kaydettik. Fakat gerilediğimiz konu kültürdür. Tarihi miras ve sentezimizi halen kavrayamıyoruz. Bunun için yapılacak şey, filoloji ve müzik gibi bir medeniyetin kültürünün temelini teşkil eden dallarda gençlerimizin iyi yetişmesi ve bunu telafi etmektir” ifadelerini kullandı.

500 BİNİNCİ ZİYARETÇİYE HEDİYE

Konya Kitap Günleri'nin son gününde Kitap Günleri'ni ziyaret eden 500 bininci kişi alkışlarla karşılandı. 500 bininci kişi olarak salona giren Arzu ve Timur Yetiş ailesine Tarihçi İlber Ortaylı tarafından çeşitli kitaplar hediye edildi.

BU MÜZE ZİYARETÇİLERİNİ 1.200'LÜ YILLARA GÖTÜRÜYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel Türk İslam sanatına uygun inşa edilen Konya Panorama, Konya'nın 1.200'lü yıllardaki günlük yaşamından ve Mevlevi geleneğinden kesitler sunuyor.

Mevlana Müzesi'ne yürüme mesafesinde, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi içinde bulunan, geleneksel Türk İslam sanatına uygun inşa edilmiş Konya Panorama, üç boyutlu panoramik müzesi, Mevlana Celaleddin Rumi'nin hayatını anlatan yağlı boya tablolarından oluşan bölümün yanı sıra dünyadaki Mevlevihanelerden örneklerin maketlerle sergilendiği açık hava müzesiyle ziyaretçilerini 1.200'lü yıllara götürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Panorama'yı şehri ziyaret edenler için önemli bir uğrak noktası hazırlamayı hedeflediklerini söyledi.

Konya Panorama'nın ziyaretçiler tarafından çok beğenildiğini anlatan Altay, “1.200'lü yılların Konyasında, birçok ırktan, dinden insan vardı. Bu insanlar, Hazreti Mevlana'nın ‘gel ne olursan ol gel' söylemine uygun olarak Konya'da ortak şekilde, hoşgörü ve kardeşlik içinde yaşıyordu. Şehrin mimari yapısını sergilerken aynı zamanda bu birleştirici misyonunu da göstermek istedik” diye konuştu.

Altay, Konya Panorama'nın Türkiye'deki en büyük üç panoramik müzeden biri olduğuna dikkati çekti. Konya'nın 3 milyona yakın ziyaretçi alan bir şehir olarak turizmde her gün kendini geliştirdiğinin altını çizen Altay, şunları kaydetti: “Yerli ve yabancı turistler için yeni destinasyonlar oluşturuyoruz. Konya Panorama bu manada hem Konyalıların, şehrin geçmişini görmeleri hem de Konya'yı ziyarete gelenlerin Mevlevi kültürünü anlamaları için önemli bir fırsat. Hemşehrilerimizi, bütün Türkiye'yi ve dünyayı Konya Panaroma'yı görmeye davet ediyoruz.”

TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİSİKLET YOLLARI

Türkiye'de en fazla bisikletin kullanıldığı Konya, Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği 550 kilometrelik bisiklet yoluyla diğer şehirlere örnek oluyor. Sokaklarında 7'den 70'e herkesin bisiklet kullanırken görülebileceği şehirde hemen her hanede bir bisiklet bulunuyor.

Elverişli coğrafi özellikleri ve insanların ilgisiyle dünyaya örnek bisiklet kullanım kültürü bulunan ve “bisiklet şehri” olarak bilinen Konya, Büyükşehir Belediyesi'nin hayat geçirdiği 550 kilometrelik bisiklet yoluyla Türkiye'nin diğer şehirlerine örnek oluyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bisikletli ulaşımın, trafik yoğunluğunu azaltmanın yanı sıra hava kirliliği, enerji verimliliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli rol oynadığını söyledi.

Bisiklete binmeyi teşvik etmek ve şehir içi ulaşımda bisikleti öncelikler arasına almak için “Konya'da Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi ve Teşvik Edilmesine Yönelik İkili İşbirliği Protokolü” imzaladıklarını belirten Başkan Altay, şöyle devam etti: “Böylece Türkiye'de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir şehirde ‘Bisiklet Master Planı' hazırlanmış olacak. Konya'da neredeyse evinde bisiklet olmayan kimse yoktur. Hatta birçok evde birden fazla bisiklet vardır. Bizler de bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla güvenli bisiklet yolları yapıyoruz. Yoğun trafikte bisikletlerle ulaşımı emniyetli hale getirmek amacıyla merkez ve ilçelerde 550 kilometre ayrılmış bisiklet yolu ile çok sayıda bisiklet parkı oluşturduk. Konya, 550 kilometre uzunluğundaki bisiklet yolları ile Türkiye'de lider konumda.”

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara