Dolar

32,5561

Euro

34,8438

Altın

2.432,17

Bist

9.722,09

Golan kararı sonrasında Lübnan, Şeba Çiftlikleri için endişeli

Beyrut yönetimi, iki ülke arasındaki arazilerin iç içe geçmesi sebebiyle Suriye'ye mi, Lübnan'a mı ait olduğu belirlenemeyen Şeba Çiftlikleri için endişeli. Zira çiftlikler Golan Tepeleri ve yerleşim bölgeleri arasında bulunuyor. İsrail ise çiftlikleri Golan'ın bir parçası olarak kabul ediyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-29 16:21:16

Golan kararı sonrasında Lübnan, Şeba Çiftlikleri için endişeli

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Golan Tepeleri'nde sürdürdüğü ilhak çalışmaları geçtiğimiz gün Donald Trump'ın bu ilhakı tanıyan kararıyla meşrulaştırılmaya çalışıldı. Başbakan Netanyahu'nun bizzat bulunduğu bir imza töreniyle işgali ve ilhakı kabul eden Trump'In bu kararıysa tartışmalara sebep oldu. Bölge ülkelerinden en güçlü tepkiyi yalnızca Türkiye gösterirken, başta Golan Tepeleri'nin ait olduğu Suriye (Esed rejimi) olmak üzere Adap dünyasından cılız sesler duyuldu.

LÜBNAN ENDİŞELİ

İsrail'in fiilen işgal etmeyi sürdürdüğü ve yerleşim yerleri inşa ettiği Golan Tepeleri aynı zamanda Lübnan ile de sınırda bulunuyor. Tepelerin Lübnan sınırı tarafındaki Şeba Çiftlikleri'yse uzun yıllar boyunca iki ülke arasında "kime ait olduğu belirlenemeyen topraklar" olarak kalmıştı. Resmi olarak belgelenmese de Suriye tarafından zaman zaman Çiftliklerin Lübnan'a ait olduğuna ilişkin açıklamalar gelmişti.

Bu açıklamalardan biri de Beşar Esed'e aitti. Esed, 2006'nın ocak ayında yaptığı açıklamada Şeba Çiftlikleri'nin Lübnan'a ait olduğunu fakat sınırın ancak İsrail'in bölgeden çekilmesinin ardından çizileceğini söyledi.

_73819770_ukraine_russia_moldova4_464map

İSRAİL ÇİFTLİKLERİ TEPELERİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYOR

Tel Aviv yönetimiyse Tepelerin hemen yanında bulunan Şeba Çiftlikleri'nin Golan'a ait olduğunu düşünüyor ve bu bölgeyi de işgale dahil ediyor.

LÜBNAN'DAN GELEN TEPKİLER

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Golan'ın İsrail'e ait topraklar olarak tanınmasına ilişkin Arap dünyasının kara bir gün yaşadığını, yabancı ülke liderlerinin başka ülkelerin toprakları üzerinde karar alma hakkı olmadığını ve bunun uluslararası meşruiyete aykırı olduğunu söyledi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da ABD'nin Golan Tepeleri kararına karşılık olarak Arap Barış Girişimi'nin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

55_4

TRUMP ASLINDA İKİ ÜLKENİN TOPRAK PARÇASI İÇİN BU KARARI ALDI

Körfez Haberi'nin Şarku'l Avsat'tan aktardığı haberde açıklamalarına yer verilen Yakın Doğu ve Körfez Askerî Analizi Enstitüsü (INEGMA) Başkanı Riyad Kahveci şunlaır söyledi:

“İsrail için Şeba Çiftlikleri, büyük bir kısmı 1967'de işgal edilmiş olan Golan Tepeleri'ne ait bir bölgedir. Amerikan'ın Golan'daki İsrail egemenliğini tanıması, otomatik olarak bu bölgenin işgal altındaki Lübnan topraklarını da içereceği anlamına geliyor. Bu bölgede yaşanan kaos, BM'nin elinde Golan'ın nerede başladığını ve nerede bittiğini gösteren herhangi bir belgenin ve haritanın bulunmamasından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz süre boyunca Suriyeliler durumun belirsizliği korumak istedi. Esed her ne kadar bu bölgenin Lübnan'a ait olduğunu söylese de Suriye hükümeti bunu yazılı olarak sunmayı reddetti.”

LÜBNAN'IN HARİTALARINDA ŞEBA ÇİFTLİKLERİ: 50'LERDE İŞGAL EDİLMİŞ TOPRAKLAR

Kahveci, Lübnan'ın elindeki haritaların Şeba Çiftlikleri'nin 1950'lerde Suriyeliler tarafından işgal edilen Lübnan toprakları olduğunu kanıtladığını belirterek, İsrail'in Golan Tepeleri'ni ve bu toprakları işgal etmesi ile birlikte dosyanın bir Suriye-İsrail meselesine dönüştüğünü söyledi.

Haber Ara