Dolar

32,5884

Euro

34,7872

Altın

2.510,01

Bist

9.693,46

Gökçeova Göleti gezi rehberi

Gökçeova göleti, bu yaz ki keşiflerimden olur kendisi. Köyceğiz’e 25 kilo metre uzaklıkta olan Gökçeova göleti Sandras dağı üzerinde 1750 metre rakımda bulunmaktadır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-10 09:56:28

Gökçeova Göleti gezi rehberi

Doğal bir ortam içerisinde bulunan göletin ilk bakışta doğal oluşum olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak gölet doğal bir oluşum değil, Köyceğiz Orman işletme müdürlüğü'nce 1987'de yaptırılmıştır. Helikopterlerin olası orman yangınlarını söndürmeleri için su aldıkları bir gölettir.

Yaşları bin yıla kadar varan ağaçları barındıran bir doğadan bahsediyorum. Burada haftanın her günü kamp yapmak için gelenlere yada doğa yürüyüşleri yapanlara rastlayabilirsiniz. Tabi hafta sonu biraz kalabalık olabiliyor. Ben gittiğimde de hafta sonuydu ve oldukça kalabalıktı. Küçük çocuklu aileler dahi vardı. Sizin fırsatınız varsa hafta içi gitmenizi öneririm, biraz daha sakin olacaktır. Gidin de ne zaman giderseniz gidin, bu saklı cenneti siz de keşfedin iliklerinize kadar hissedin.

Gökçeova Göleti Nerede

Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Ağla Köyü'nde bulunan Sandras Dağı'nda zirve noktaya yakın bir konumda bulunuyor.

Gökçeova Göleti Yol Tarifi

Muğla Köyceğiz'e geldikten sonra 11 kilometre mesafede bulunan Ağla yaylasını bulmalısınız. Ağla yaylasında bulunan Sandras dağına doğru çıkmalısınız. Sandras dağının en yüksek noktası 2294 metre ama gölet 1750 metre rakımda bulunuyor. Dağ yoluna girdikten sonra Gökçeova göleti yolları da başlamış oluyor. Yolun ilk bikaç kilo metresi mıcırdan oluşuyor ama son 5 kilo metre kadarı zorlu toprak yola dönüşüyor. Ben 1.1 motorlu küçük tekerlekli binek bir araçla oldukça yavaş bir şekilde gittim ama siz arazi aracı ile giderseniz daha rahat edersiniz. Dağ yolunda yukarı doğru tırmanırken sağınızda her an kopup gelecekmiş gibi görünen küçüklü büyüklü kayaları göreceksiniz. Ama korkmayın ben o yolu deneyimledim gelmiyorlar. Sol tarafınıza da bakacak olursanız derin bir uçurum göreceksiniz. Bütün bu adrenalin dolu ama muhteşem yolun son 5 kilo metresini de geçtikten sonra bütün zerafetiyle sizi bekleyen Gökçeova Göleti'ne ulaşacaksınız.

Gökçeova Göleti'nde Kamp Yapmak

Muğla kamp yapılacak yerler arayışındaysanız Gökçeova göletini kesinlikle önerebilirim. Burada kamp işletmesi dahil hiç bir işletmenin olmadığı tamamen doğal bir ortam hakim. O yüzden bu kadar yolu geldiğinizde pişmanlık yaşamamanız için yanınıza yiyecek ve çadır gibi ihtiyaçlarınızı alıp gelin. Ama bizzat burada çadır kampı yapmış biri olarak kamp yapacaksanız her şeyden önce yanınızda kalın kıyafetler getirmenizi tavsiye ediyorum. Haziran ayında dahi gecesi oldukça soğuk oluyor. Çadırınız kış için uygun değilse kışlık bir uyku tulumu yada battaniyelerle üşüme sorununu çözebilirsiniz.

Gökçeova Göleti'ne Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

1- Yanınızda kalın kıyafetleriniz olsun. Yukarıda da bahsettiğim gibi göletin olduğu yerin akşama doğru soğuyan bir havası var. O yüzden tedarikli gitmenizde fayda var.

2- Gölete giderken köyden sonra gireceğiniz dağ yolu kıvrımlarla dolu bir yol. Yolun büyük bir kısmı mıcır son 5 kilo metresi toprak yoldan oluşuyor. Mutlaka 4*4 bir araçla gitmenize gerek yok ama normal binek bir araçla gidiyorsanız yavaş ilerleyin derim.

3- Su bulunmuyor. Ne kaynak suyu ne de satın alabileceğiniz bir su hiçbir şekilde bulunmuyor. Alışverişinizi yaparken suyunuzu almayı unutmayın.

4- Alışveriş demişken Ağla köyündeyken yiyecek almadan yukarı çıkmayın. Bir daha aşağı inmek zorunda kalmayın.

5- Duş yada tuvalet ihtiyaçlarınızı da kendi çabalarınızla karşılayacaksınız. Burası tamamen doğal bir ortam.

6- Elektrik yok. El feneri ve kafa lambanızı da çantaya atın karanlık da kalmayın.

7- Yaz döneminde giderseniz ve haşerelere karşı hassasiyetiniz varsa yanınızda sinek ilacı da bulunsun.

8- Kamp yapacaksanız çadırınızın kazıkları yanınızda olsun. Akşam üstü saatlerinde rüzgar çıkabiliyor.

9- Özel araç ile gidebilirsiniz. Toplu taşıma ile ulaşım maalesef yok. Hafta sonu gidecek olursanız köyden dağa bağlanan yolun başında otostop çekerek yukarı çıkabilirsiniz.

Hazırlayan; Özlem Keşifte

Haber Ara