Dolar

32,5104

Euro

34,9524

Altın

2.439,45

Bist

9.716,77

Gök gürültülü fırtınanın sebepleri nedir?

Uzmanlar, her gün 2000'den fazla fırtına oluştuğunu ve bunların her birinin yakın çevreye ve hem insan hem de hayvan yaşamı için tehdit oluşturduğunu söylüyor. Bu nedenle, kendinizi gök gürültülü fırtınaların tehlikelerinden nasıl koruyacağınızı bilmek yararlıdır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-01 11:56:47

Gök gürültülü fırtınanın sebepleri nedir?
Fırtınanın oluşmasına neden olan şey nem, hava ve kaldırma kuvvetidir. Tek hücreli gök gürültülü fırtınalar, tek bir konveksiyon hücresi tarafından oluşturulanlardır, dolayısıyla adlarıdır. Bunlara "sıradan gök gürültülü fırtınalar" diyoruz. Genellikle boyutları küçüktür, süreleri kısadır (yaklaşık bir saat) ve yağmur ve şimşeğe neden olurlar. Çok hücreli gök gürültülü fırtınalar, tek, birleşik bir birim olarak hareket eden birden fazla konveksiyon hücresinden oluşur ve genellikle şiddetli rüzgar rüzgârlarından önce gelir. Supercell fırtınası saatlerce sürer, büyük miktarda yağmur ve dolu üretir ve hatta hortum üretebilir.

Fırtınalar şiddetli rüzgar ve hatta kasırgalarla ilişkilidir. Yılın herhangi bir saatinde ve herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler, ancak en çok ilkbahar ve yaz aylarında öğleden sonra ve akşam meydana gelirler.

Uzmanlar, her gün 2000'den fazla fırtına oluştuğunu ve bunların her birinin yakın çevreye ve hem insan hem de hayvan yaşamı için tehdit oluşturduğunu söylüyor. Bu nedenle, bunların nasıl oluştuğunu, farklı gök gürültülü fırtına türlerinin neler olduğunu ve kendinizi gök gürültülü fırtınaların tehlikelerinden nasıl koruyacağınızı bilmek yararlıdır.

Fırtınanın oluşmasına neden olan nem, hava ve yükselmenin birleşimidir. Çoğu zaman, nem okyanustan gelir (ılık okyanus akıntılarına yakın yerler genellikle çok fazla nem buharlaşır) ve sıcak hava yere daha yakın olduğunda ve soğuk hava onun üzerinde olduğunda dengesiz hava oluşur. Hava yoğunluğundaki bu farklılıklar nedeniyle, asansör dengesiz havayı iter ve şimşek ve gök gürültüsünün yanı sıra yağmur ve dolu gibi çeşitli yağışlar oluşturan bir fırtına bulutu oluşturur.  Tek Hücreli ve Çok Hücreli Fırtınalar

Bu yoğunluk farklılıklarına ve havanın yükselip alçalmasına konveksiyon hücresi denir. Konveksiyon hücrelerinin sayısına bağlı olarak, farklı gök gürültülü fırtına türleri de vardır. Tek hücreli gök gürültülü fırtınalar, tek bir konveksiyon hücresi tarafından oluşturulanlardır, dolayısıyla adlarıdır. Bunlara "sıradan gök gürültülü fırtınalar" diyoruz. Genellikle boyutları küçüktür, süreleri kısadır (yaklaşık bir saat) ve yağmur ve şimşeğe neden olurlar.

shutterstock-421994995

Fırtınanın oluşmasına neden olan nem, hava ve yükselmenin birleşimidir.

Çok hücreli gök gürültülü fırtınalar, tek, birleşik bir birim olarak hareket eden birden fazla konveksiyon hücresinden oluşur ve genellikle şiddetli rüzgar rüzgârlarından önce gelir.

En güçlü fırtına türü süper hücreli fırtınadır ve saatlerce sürer, çok miktarda yağmur ve dolu üretir ve hatta hortum üretebilir. Neyse ki, ilk iki fırtına türü kadar yaygın değiller. Gök Gürültülü Fırtınalar Neden Tehlikelidir?

Büyük olmalarına rağmen yıldırım ürettikleri için insanlar için çok tehlikeli olabilirler. Basit bir ifadeyle, yıldırım bir elektrik akımıdır. Fırtına bulutunun içinde, donmuş yağmur damlaları birbirleriyle çarpışır ve bulutun içine yayılan bir elektrik yükü oluşturur.

Protonlar bulutun üst kısmında oluşurken, seçiciler altta oluşur ve çeşitli nesneler, insanlar ve hayvanlar etrafında yoğunlaşabilen pozitif bir yük oluşumuna neden olur. Yıldırım Şimşeklerinin kasırgalara göre daha fazla insanı öldürdüğü biliniyor, ancak gök gürültülü fırtınaların ürettiği tek tehlike bunlar değil. Şiddetli yağmur sele neden olabilir ve dolu ve kasırgalar da çok tehlikelidir.

Fırtınadan Nasıl Kurtulur?

Yıldırım çok tehlikeli bir hava tehlikesidir ve birçok kurban hayatta kalsa da, yıldırım çarpan bireyin sağlığı üzerinde çeşitli uzun vadeli sonuçlar vardır. Bir fırtına altındaysanız, kendinizi korumanız ve barınak (bina, ev ve hatta araba) bulmanız gerekir.

Özellikle yüksek riskli bir bölgede yaşıyorsanız, haberdar olmaya ve hava durumu raporlarını dinlemeye çalışın. Sıhhi tesisat ve sabit hatlı telefonları kullanmaktan kaçının çünkü elektrik bu hatlardan geçebilir ve ev aletlerinizi ve elektronik cihazlarınızı fişten çekmeyi unutmayın.

Kaynak: worldatlas

 

Haber Ara