Dolar

32,3722

Euro

35,0096

Altın

2.323,69

Bist

9.079,97

Göçmenler için hayat köprüsü

Akdeniz ve Ege'deki göçmen ölümlerinin önünün alınamaması nedeniyle bir grup Avrupalı aktivistten 'Afrika'dan Avrupa'ya uzanan bir köprü inşa edelim' önerisi geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-04 15:20:07

Göçmenler için hayat köprüsü

Suriye, Afganistan ve Irak başta olmak üzere binlerce göçmen daha iyi bir yaşam umuduyla Libya ya da Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Ancak bu yolculuk bazıları için ölümle sonuçlanıyor. 

Öte yandan bu durum Yunanistan başta olmak üzere, göçmenlerin güvenli şekilde Avrupa'ya ulaşması için kara sınırlarını açmayı reddeden ülkelerin eleştirilmesine neden oluyor. Zira BM'nin verilerine göre, sadece 2015 yılında Ege ve Akdeniz'deki kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 735. 

Bu durumun önüne geçmek isteyen Center of Political Beauty'den Afrika'dan Avrupa'ya uzanan bir köprü inşa etme önerisi geldi. Siyasi performans sanatçıları tarafından kurulan Center of Political Beauty, bu köprünün Tunus'un Al Huwariyah kasabası ile Sicilya'daki Agrigento kasabasını birbirine bağlamasını hedefliyor. Ayrıca bu köprünün inşasıyla, insan kaçakçılarının en önemli yollarından biri de kesilmiş olacak.

AFRİKA'DAN AVRUPA'YA JEAN MONNET KÖPRÜSÜ

Center of Political Beauty'nin önerisi AB İç Güvenlik Fonu'na sunuldu. Öneriye yeşil ışık yakılması halinde, 230 milyar euro'ya (yaklaşık 740 milyar Türk lirası) mal olması beklenen köprünün inşasına 2017 ilkbaharda başlanması hedefleniyor. Köprüye AB'nin kurucusu olarak kabul edilen Jean Monnet'nin adının verilmesi de planlanıyor.

Center of Political Beauty'nin bir diğer projesi ise ‘yüzen ada.' Türkiye'den Yunanistan'a gitmek isterken Ege Denizi'nden boğularak hayatını kaybeden ve tüm dünyada sığınmacı krizinin sembolü haline gelen Aylan Kurdi'nin adının verildiği yüzen adalar, göçmenlerin acil durumlarda ihtiyaç duyacakları bir dizi metaryali de içerecek şekilde tasarlanıyor. Bu arada 6x6 metre büyüklüğündeki bu yüzen adalar sayesinde köprü için ihtiyaç duyulacak fona da destek sağlanması bekleniyor.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara