Dolar

32,6224

Euro

34,7207

Altın

2.520,22

Bist

9.524,59

Global Times: ABD ve Avrupa’nın Çin'e karşı birleşmesi zor

Global Times’ın başyazısında yayımlanan analiz haberde, “Washington, hegemonyayı sürdürmek için, son birkaç yıldır Çin ile jeopolitik rekabeti ekonomik çıkarların üzerine yerleştirdi. Ancak Avrupalılar o kadar aşırı değil. Çin ile ilişkilerde siyasi ve ekonomik bir dengeye ulaşmayı umuyorlar” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-05 09:38:44

Global Times: ABD ve Avrupa’nın Çin'e karşı birleşmesi zor

Global Times'ın başyazısında yayımlanan analiz haberde, “Washington, hegemonyayı sürdürmek için, son birkaç yıldır Çin ile jeopolitik rekabeti ekonomik çıkarların üzerine yerleştirdi. Ancak Avrupalılar o kadar aşırı değil. Çin ile ilişkilerde siyasi ve ekonomik bir dengeye ulaşmayı umuyorlar” denildi.

Global Times'da yayımlanan,“ABD ve Avrupa'nın Çin'e karşı birleşmesi zor” başlıklı analiz haber şöyle:

ABD başkanı seçilen Joe Biden Salı günü seçim galibiyetinin ardından ilk kez Çin hakkında konuştu. "Herhangi bir ani hamle yapmayacağını ve aynı şey tarifeler için de geçerli olduğunu" söyledi. Biden, gümrük tarifelerinde hareket etmeden önce "tutarlı bir strateji geliştirmek için" Asya ve Avrupa'daki geleneksel ABD müttefiklerine danışmak istediğini söyledi.

Biden ekibi, çabalarını ABD ile müttefikleri arasındaki ilişkileri onarmak için harcayacak. Bu, uluslararası stratejik toplulukta zaten ortak bir tahmin. ABD-Avrupa ilişkilerinin onarılması özellikle umut verici görünüyor, çünkü son birkaç yılda Washington'un İngiltere dışındaki önemli Avrupalı müttefikleriyle ilişkileri en büyük zararı aldı.

Ancak bize göre, ABD-AB ilişkilerinin atmosferi düzeltilmesi en kolay olanıdır. ABD Başkanı Donald Trump, Avrupalı müttefikleri sert bir şekilde eleştiriyordu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de dahil olmak üzere Avrupalı liderlerle görüşürken yeterince saygı göstermiyordu. Washington ayrıca NATO'yu askeri harcamaları artırmaya zorladı, ticaret konularında Avrupa ülkelerini baskı altına aldı ve Huawei ve Kuzey Akım üzerindeki müttefiklerini tehdit etti. Avrupa ülkeleri, Biden'ın müttefikleriyle yakın ilişkileri yeniden kurmasını sabırsızlıkla bekliyorlar. Avrupa ve Biden ekibi, Biden göreve geldikten sonra yakın bağlarını gösterme iradesine sahip.

Ancak ABD ve Avrupa'nın sözde Çin sorununa ortak tepkisi bir soru işareti olmaya devam ediyor. Çin'in Batı'ya karşı ortak mücadelesi nedir? Ve ABD ve Avrupa ülkelerinin karşı karşıya olduğu gerçek "Çin sorunu" nedir? Bunu net ve tutarlı bir şekilde kavramak zordur.

ABD ve Avrupa için, Çin'in yükselişi, algıladıkları ortak "Çin sorunu"dur. Ancak kriz duyguları farklı. ABD ve Avrupa, Batı'nın göreli düşüşünden rahatsız. Bununla birlikte, Avrupa daha fazla ekonomik rekabet görürken, ABD hegemonyasına Çin'in yükselişi tarafından meydan okunduğunu düşünüyor.

Batı'nın göreli düşüşü önemli bir tarihsel meseledir. Batı siyasi sistemi, böyle bir düşüşün durdurulmasının ABD veya Avrupa için uzun vadeli bir politika olamayacağına karar veriyor. Bununla birlikte, ABD hegemonyasını korumak ve Avrupa'nın ekonomik çıkarlarını geliştirmek için belirli araçlar olabilir. Bu, ABD ve Avrupa'nın çok farklı stratejik düşüncelere ve çıkar noktalarına sahip olduğunu göstermektedir. ABD ve Avrupa'nın sözde Çin sorununa karşı çıkmak için koordine olması zor olacaktır.

ABD-Avrupa ittifakının güç mekanizmasını revize etmek de zor olacaktır. Batı yapısı ABD tarafından yönetiliyor ve Avrupa buna bağlı olarak hareket ediyor. ABD, böyle bir yapıyı güçlendirerek, Çin'in yükselişini durdurmayı ve Avrupalıları daha itaatkâr kılmayı umuyor. 

Ancak Avrupalılar için, ittifakın gözden geçirilmesi, Avrupa'nın Batı dünyasındaki stratejik özerkliğini daha da meşrulaştırmak, bu bakımdan ABD ile Avrupa arasındaki sürtüşmeleri azaltmak ve bu temelde ABD-Avrupa birliğinde bir iyileşme sağlamak anlamına geliyor.

Washington, hegemonyayı sürdürmek için, son birkaç yıldır Çin ile jeopolitik rekabeti ekonomik çıkarların üzerine yerleştirdi. Ancak Avrupalılar o kadar aşırı değil. Çin ile ilişkilerde siyasi ve ekonomik bir dengeye ulaşmayı umuyorlar. Bu, Huawei ve Nord Stream (Kuzey Akım) 2 meselelerindeki tereddütlerine yansıtılabilir.

Avrupa, merkezinde ABD ile ve Trump yönetiminin Çin'e yönelik radikal politikası temelinde yeni Batı birliğini teşvik etmekte isteksiz olabilir. Yeni sürtüşmeler kaçınılmaz olacaktır. Ama öte yandan, Avrupa Batı birliğini tanımlayabilirse ve ABD daha az karar alır ve daha fazla kaynak sağlarsa, Washington bunu asla kabul etmeyecektir.

Sonuçta, Washington'un "Marshall Planı"nı tanıtma zamanı değil. ABD, Batılı müttefiklere cömertçe kaynak sağlıyordu. Ama şimdi, onlardan daha fazla kazanmayı hesaplıyor. Bu, Batı ittifakının temettülerini baltaladı ve ABD'nin lider olarak hareket etmesi daha da zorlaştı.

Daha da önemlisi, Çin'in getirdiği sözde meydan okuma ve tehdit büyük ölçüde hayalidir. 

Kısa vadede, ABD ve Avrupa'nın "Çin sorunu" açısından uğraşacak hiçbir şeyi yok. Ve uzun vadede, sözde Çin sorunu içi boş bir kavram gibi görünüyor. Çin halkının ABD-Avrupa ittifakının güçlenmesi konusunda fazla endişelenmesine gerek yok. Washington ile Asya-Pasifik müttefikleri arasındaki ilişkiler son dört yılda pek kötüleşmedi. ABD ve Avrupa'nın yakın ilişkileri Çin üzerinde daha fazla psikolojik baskı yaratacak ve politika değişikliklerinin önemi sınırlı olacak. Çin için en önemli şey kendi gücünü artırmaktır.

Kaynak: Global Times

Haber Ara