Dolar

32,5052

Euro

34,9136

Altın

2.438,25

Bist

9.705,90

Girit'teki Yunan üssü ABD’nin operasyon merkezi oluyor

Girit'teki Suda Üssü'nü ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'yu taşıyan resmi uçak Girit'teki Suda Askeri Üssü'nde Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından bizzat karşılandı. Ziyaretin önemli hazırlıkları işaret ettiği ortaya çıktı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-29 18:04:47

Girit'teki Yunan üssü ABD’nin operasyon merkezi oluyor

5f7306855542870064a2787b

Girit'teki Suda Üssü'nü ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'yu taşıyan resmi uçak Girit'teki Suda Askeri Üssü'nde Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından bizzat karşılandı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Suda Deniz Üssü'ne ulaşan Pompeo'nun NATO'da görevli ABD'li generallerle selamlaştığı fotoğrafları dünyaya servis etti.

Suda Üssü'ndeki bir Yunan fırkateynini de birlikte gezen Pompeo, Miçotakis ile görüşmesinden sonra Yunanistan-Türkiye arasındaki diyaloğunu desteklediklerini duyurdu.

5f7305a15542870064a27865

Deniz operasyonu üssü

Ancak Pompeo; Suda Üssü'nün ABD'nin deniz operasyonlarının merkezi olacağını ve USS Hershel 'Woody' Williams savaş gemisine ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Dört helikopter pisti bulunan USS Hershel 'Woody' Williams savaş gemisinden, insansız hava araçları kalkış yapabiliyor.

Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ortak açıklamalarda bulunan Pompeo, iki ülke arasında geçen yıl imzalanan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nın ardından taraflar arasında 'askeri ilişkinin kayda değer bir biçimde güçlendiğini' vurguladı.

Amerikan şirketleri devrede

Yunan devlet ajansı ANA'ya konuşan Pompeo, "Yunanistan'ın bu yönde hareket ettiğini görüyoruz" dedi ve şunları ilave etti: "Umuyoruz ki Türk hükümeti de bu durumu böyle görür ve yine umuyoruz ki istikşafi görüşmeler bir an önce başlamakla kalmaz, iki ülkenin de faydasına olacak şekilde bir çözüme kavuşur."

Pompeo Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile Selanik'te bir araya gelirken, Dışişleri Bakanlığı ABD, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasında imzalanan EastMed projesinde işbirliğinin artırılacağını duyurdu.

Açıklamada, "Petrol arama şirketleri ExxonMobil, Total ve Hellenic Petroleum, Girit kıyılarındaki açık deniz arama bloklarında ve yenilenebilir enerji alanında ortak çalışma başlatacaktır" denildi.

5f7305a15542870064a27853

ABD'ye Yunan solu protestosu

Atina yönetimi ve Yunan basını tarafından sevinç çığlıklarıyla karşılanan Pompeo, Selanik'ten ayrıldığı saatlerde ise yüzlerce gösterici tarafından protesto edildi. Sol gruplar ve Komünist Parti tarafından organize edilen gösteriye yaklaşık 1500 protestocunun katıldığı ve Amerikan bayrağının yakıldığı görüldü.

Yunan göstericiler, 'Pompeo evine dön', 'Savaş şahini ülkemizde istenmiyorsun', 'İnsanların katili istenmiyorsun' yazılı pankartlarla yürüdü.

ABD Dışişleri Bakanı, geçtiğimiz Ekim ayında ABD kuvvetlerinin Yunan askeri tesislerini daha geniş kapsamlı kullanımına izin veren bir anlaşma imzalamıştı. Ekim ayındaki anlaşmanın kritik maddelerinden biri, Batı Trakya'daki Dedeağaç şehrinde bulunan askeri üssün ABD'ye tahsis edilmesiydi. Türk-Yunan sınırındaki Dedeağaç Limanı'nın Amerikan ordusu tarafından kullanılması kapsamında, limanı 2010 yılından bu yana engelleyen batık bir geminin çıkarılması için 2,3 milyon dolar yatırım yapılması planlanmıştı.

Kaynak: Milliyet

Haber Ara