Dolar

32,5964

Euro

34,7991

Altın

2.494,24

Bist

9.462,20

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 00:47:27

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, koalisyon görüşmeleri ile ilgili "Herkes kendi pozisyonunu netleştirecek bu süre zarfında, ondan sonra da karşılıklı tavır alınacak. Şu anda bence çok net bir durum, tutum henüz ortada yok" dedi.

Eker, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle iftarda bir araya geldi.

Bu yıl, geçen seneye nispetle yağışların daha fazla olmasının tarım sektörü açısından olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Eker, bu yılın ilk çeyreğinde tarım sektörünün yüzde 2,7 büyüdüğünü, büyümenin diğer çeyreklerde de artarak devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Toplam tahıl üretiminde geçen seneye göre yüzde 18 artış öngördüklerini belirten Eker, bu yıl özellikle buğdayda 22,5 milyon ton ile Cumhuriyet tarihinin yeni üretim rekorunun kırılmasını beklediklerini dile getirdi.

Eker, geçen yıl 400 bin ton olan fındık üretiminin bu yıl yüzde 57 artışla 646 bin tona çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Tarım arazilerinin miktarının giderek azaldığı yönünde kamuoyunda farklı bilgilerinin yer aldığını anımsatan Eker, bu söylemlerin doğru olmadığını vurguladı. TÜİK tarafından tarım sayımının 1991'de anket sistemiyle, 2000'de örnekleme yoluyla yapıldığını anlatan Eker, rakamların farklılaşmasının sebebinin tarımdan kaçış veya tarım arazisinde azalmadan kaynaklanmadığını, şu anda çok daha güvenilir ölçümler yapıldığını dile getirdi.

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesiyle ilgili geçen yıl mevzuat düzenlemesi yapıldığını hatırlatan Eker, 4,5 milyon hektar arazinin toplulaştırıldığını, yıl sonuna kadar da 6 milyon hektar arazinin toplulaştırılacağını söyledi.

-"Ovaları koruma altına aldık"

Bakan Eker, büyük ovaları koruma altına aldıklarını belirterek, "Tarım arazilerinin korunması çerçevesinde büyük ovalarımızın sınırlarının belirlenmesi ve sayısallaştırılması işlemlerini tamamladık" dedi.

Çukurova, Gediz Ovası gibi önemli ovaların hepsini koruma altına aldıklarını ifade eden Eker, "İnternet ortamında ova ile ilgili bilgileri paylaşacağız. Yatırımcılar, ova sınırları içinde yatırıma uygun alanları önceden bilip başvurularını buna göre yapacaklar" diye konuştu.

Eker, bu şekilde amaçlarının ovalarla ilgili yapılaşmanın önüne geçmek ve amaç dışı kullanımı sınırlamak olduğunu söyledi.

TMO alımlarına da değinen Eker, alımların 285 ayrı noktada problemsiz devam ettiğini söyledi.

-Ramazanda gıda denetimleri

Gıda denetimleri hakkında da bilgi veren Eker, bu yılın ilk 6 ayında üretim, satış, tüketim noktalarında 335 bin denetim yapıldığını, 5 bin 375 iş yerine ceza kesildiğini, 49 firma hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Eker, ramazanda yapılan denetimlere ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

"Ramazan ayında şekerleme üretim ve satış yerlerinde 431 denetim yapıldı, 8 işletmeye ceza kesildi. Pastacılık ürünleri üreten işletmelere yönelik 2 bin 228 denetim gerçekleştirildi, 36 şirkete idari para cezası kesildi. Unlu mamullerde 2 bin 920 denetim yapıldı, 38 işletmeye para cezası kesildi. Takviye edici gıda üretim ve satış yerlerinde 244 denetim, 2 işletmeye para cezası verildi. Gıda toplu tüketim yerlerinde 15 bin 964 denetim gerçekleştirildi, 185 işletmeye ceza uygulandı, bir işletmeye de Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu."

Özellikle şekerleme, çikolata, lokum gibi ürünlerde, gıdaların gerek üretim safhasında gerekse satış yerlerinde, il ve ilçe merkezlerinde, büyük merkezler başta olmak üzere çok sıkı bir şekilde yoğun bir programla denetimlerin yapıldığına dikkati çeken Eker, vatandaşların endişe duymamaları gerektiğini söyledi.

-"Et fiyatlarındaki artışı önlemek için tedbirler alınıyor"

Bir basın mensubunun "Et fiyatları düşecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine Eker, et üretiminin artırılmasına yönelik aldıkları tedbirleri anlattı.

Türkiye'de kırmızı et üretiminde ciddi bir artış olduğuna işaret eden Eker, tüketimde de gelir, refah seviyesi ile turizmdeki artışla birlikte bir yükseliş olduğunu söyledi.

Eker, üretim artışı ile beraber fiyatların en azından artışının önlenmiş olacağını vurguladı.

Yem fiyatlarının da maliyet unsuru olduğunu, buna yönelik de yem bitkisini teşvik ettiklerini ifade eden Eker, yem bitkisi ekilişi ile yemin daha ucuza gelmesi, verimli ırkların yetiştirilmesi gibi tedbirlerin sonuçlarını alacaklarını söyledi.

Bakan Eker, "Bunlar bir ilave artışı önlemeye yönelik tedbirler. Orta ve uzun vade için verimli üretimi artırmak suretiyle artışı engellemeye, makul bir fiyatta düşmesi için de tedbirleri alıyoruz. Besi danası gerekirse... Gerekirse onun ithalatı dahil olmak üzere tüm tedbirler alındı" değerlendirmesinde bulundu.

Kurban Bayramı'na yönelik hazırlıkların da aylar öncesinden başladığını anlatan Eker, kurbanlık sıkıntısı çekilmemesi için gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

-"Türkiye için inşallah hayırlı bir sonuç elde edilir"

Türkiye'deki siyasi gelişmelere ilişkin soruları da yanıtlayan Eker, koalisyon kurma çalışmaları nezdinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ve MHP'yi ziyaret ettiğini yarın da HDP ile görüşeceğini söyledi. Eker, "Türkiye için inşallah hayırlı bir sonuç elde edilir" dedi.

Ortada, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarının olduğunu, bunun yüklediği yeni bir misyon, durum bulunduğunu ifade eden Eker, herkesin bunu değerlendirmek durumunda olduğunu kaydetti.

Eker şöyle devam etti:

"Partilerin seçimlerden önce ortaya koyduğu bir deklarasyon var, bir seçim beyannamesi var, kanaatlerini toplumla paylaşmış, vaatlerini ortaya koymuş. Yeni bir durum var ortada, bu yeni duruma göre de bu görüşlerin ne kadarı bir araya gelebilir, ülke yönetimi için nasıl bir hükümet formüle edilebilir, bu konu tartışılacak, konuşulacak. Eğer bu konuda uzlaşma sağlanırsa hükümet kurulur. Değilse de Anayasa onu da belirtmiş. Dolayısıyla Türkiye'de her halükarda çözüm millet.. Ortaya 7 Haziran'da bir tablo çıkardı önce bu tablonun gereği yerine getirilir, buna göre çalışma yapılır olmazsa yine çare millettir."

-"Şu anda net bir tutum henüz ortada yok"

"MHP Genel Başkanı Bahçeli koalisyona girmeyeceğini söyledi. Koalisyonda ibre CHP'ye döndü deniliyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Bakan Eker, "Bence ibreyle alakalı bir şey değil bu. Herkes kendi pozisyonunu netleştirecek bu süre zarfında, ondan sonra da karşılıklı tavır alınacak. Şu anda bence çok net bir durum, tutum henüz ortada yok. Kanaatlerini söylüyorlar, kanaat paylaşımıdır" dedi.

HDP'ye yapılacak ziyaret hatırlatılarak, hükümet olarak çözüm sürecinin neresinde olduklarının sorulması üzerine Eker, bunun Türkiye'nin meselesi olduğunu, seçimle ortaya çıkmadığını söyledi.

Bu meselenin çok eskiden beri olduğunu ifade eden Eker, Türkiye'nin gözyaşından, şiddetten, terörden kurtarılmasının zorlu bir süreç olduğunu dile getirdi. Eker, 2009'dan itibaren Türkiye'de ve bölgede olan biten her şeyin çözüm sürecinin etrafında şekillendiğini belirterek, bu meselenin barış içinde çözülmesinin sadece Türkiye'yi değil, tüm Orta Doğu'yu ilgilendiren ve etkileyen sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

-"Çözüm süreciyle ilgili diğer partilerin düşünceleri de önemli"

Seçim sonucu milletten tek başına hükümeti kuracak bir yetkiyi almadıklarını belirten Eker, şunları kaydetti:

"Sadece parlamentonun en büyük partisi, en çok sandalyeye sahip grubuyuz ama tek başına olmadığı için de şu aşamada bununla ilgili artık biz sadece kendi parti tasavvurumuzu ortaya koyarız. Bizim parti tasavvurumuz, Türkiye'de demokratikleşmenin, sivilleşmenin daha ileri bir noktaya taşınmak suretiyle bu meselenin çözümünden yana ama diğer partiler var. Milletin oy verdiği partiler var. Onların düşünceleri de bu konuda önemli. Biz bundan sonraki süreç içinde de herkesin bu konuda gayret sarf etmesi gerektiğini, bunun bir Türkiye meselesi olduğunu herkese anlatmamız lazım."

HDP ile yapılacak görüşmeye dönük bir soru üzerine de Eker, söz konusu ziyaretlerin bir ön görüşme olduğunu söyledi.

Bakan Eker, tüm vatandaşların Ramazan Bayramı'nı tebrik ederek, bayramın huzura, barışa vesile olması temennisinde bulundu.

Haber Ara