Dolar

32,5023

Euro

34,5554

Altın

2.493,95

Bist

9.548,09

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 13:57:52

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1969'da Diyarbakır yaptığı mitingin hayatında izlediği ilk siyasi miting olduğunu ifade ederek, "Demirel'i konuşturmamak için Cumhuriyet Halk Partililer ve Yeni Türkiye Partililer davulcular tutmuşlardı. Çok ciddi bir nezaketsizlikti" dedi.

Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin tanıtımı için basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantı öncesi gazetecilerle sohbet eden Eker, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının hatırlatılması üzerine anılarını anlattı.

Eker, 1969 genel seçimleri öncesinde Demirel'in Diyarbakır'da miting düzenlediğini ifade ederek, "Hayatımda izlediğim ilk siyasi miting oydu. Demirel'i konuşturmamak için Cumhuriyet Halk Partililer ve Yeni Türkiye Partililer davulcular tutmuşlardı. Onlar Demirel'in sesini bastırsın diye davul çalıyorlardı. Çok ciddi bir nezaketsizlikti" diye konuştu.

Demirel ile 2007-2008 yıllarında bir konferansta karşılaştıklarını ve tarım ile ilgili kendisine bilgiler verdiğini dile getiren Eker, "Bana, 'Ben bunları bilmiyordum, bunlar çok güzel gelişmeler' dedi. Sonra ben ona bir kitapçık gönderdim" şeklinde konuştu.

-"1 puandan daha çok etkiledi"

Eker, bir soru üzerine, HDP mitingindeki patlamalara ve seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eker, "Patlamanın çok büyük etkisi oldu. AK Parti'nin oyunun düşmesinden daha çok HDP'yi mağdur pozisyonuna düşürdü. Seçim sonuçlarını 1 puandan daha çok etkiledi. Batıya bir mesaj vermek içindi. 'Bakın hem barışçıl bir dil kullanılıyor hem de bombalanıyor' diye" ifadesini kullandı.

Diyarbakır halkının açıkça tehdit edildiğini kaydeden Eker, şunları söyledi:

"İnsanlara 6-7 Ekim olayları hatırlatıldı. Hiç kimse 'Bu böyle değildi' diyemez. 3-4 gün boyunca gece binlerce, on binlerce mermi sıkılıyordu. Ne demek o? 'Biz barajı geçemezsek böyle olur' demek. Sadece o değil zorla insanların evine giriyorlar. Alttan alta tehdit var. İnsanlarda bunu hissediyoruz. Esnafa gidiyorsunuz, elini sıkıyorsunuz, dükkanın içinde size farklı davranıyor. Kaldırıma çıkmaya korkuyor. Normalde bizi kaldırımlarda karşılayan esnafın fotoğrafları çekiliyor, işaretleniyor. 'Kimsenin uykusunun fesleğen koktuğu yok' şair öyle diyor, İsmet Özel öyle diyor."

Bakan Eker, bir soru üzerine de, "HDP ne kadar kendisi irade sahibi onu bilmiyoruz. HDP'nin bu sonucu almasına dönük beklentileri ile HDP'nin arkasındakilerin düşüncesi aynı mıydı? HDP'li olmayıp da uzaklardan HDP'yi sevenler için de bu durum aynı" diye konuştu.

Haber Ara