Dolar

32,5248

Euro

34,7547

Altın

2.497,63

Bist

9.524,59

'Gerginlik Suriye müzakerelerini etkilemez'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin 25 Ocak'ta başlayacak Suriye görüşmelerini etkilemeyeceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-05 23:32:17

'Gerginlik Suriye müzakerelerini etkilemez'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin 25 Ocak'ta başlayacak Suriye görüşmelerini etkilemeyeceğini söyledi. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura da, "Riyad, son gerginliğe rağmen Suriye görüşmelerinin sürmesinde kararlı" dedi.
 
Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr, ülkesinin Şii lider Nimr Bakır el Nimr'i idam etmesinin ardından tırmanan gerilimin Suriye görüşmelerine etkilerini yorumladı.

Suudi resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Cubeyr, "Son gerginlik bölgeyi olumsuz etkiledi ama BM ve uluslararası toplumun yakında Cenevre'de başlatacağı siyasi çözüm sürecini etkilemez" diye konuştu. 

Riyad'da Cubeyr ile bir araya gelen BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da, "Bölgedeki gerilimin, Cenevre'de yakında başlayacak siyasi müzakerelere ve Viyana sürecine olumsuz etkisi olmayacağı konusunda Suudi tarafı kararlı" dedi.

'BU FIRSAT KAÇIRILMAMALI'

Suriye krizine çözüm bulmak için bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Mistura, "Bölgede yaşanan gelişmeler ne olursa olsun bu ivmeyi kaybetmeyi göze alamayız" ifadelerini kullandı. 

Mistura'nın Suudi Arabistan temaslarının ardından İran'ı ziyaret edeceği bildirildi.

Mistura, 25 Ocak tarihini Suriye müzakerelerine başlamak için hedef olarak belirlediklerini kaydetmişti. Müzakerelerin başlayabilmesi için tarafların Suriye'de hangi grupların terörist, hangilerinin silahlı muhalif grup kabul edileceği ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceği konusunda fikir birliğine varması hedefleniyor.



Haber Ara