Dolar

32,4615

Euro

34,7272

Altın

2.486,18

Bist

9.524,59

General Abdürreşit Dostum, 'mareşal' ünvanı ile ödüllendirildi

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani kararıyla, eski başkan yardımcısı Özbek asıllı General Abdürreşit Dostum Mareşal ünvanı ile ödüllendirildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-04 07:09:51

General Abdürreşit Dostum, 'mareşal' ünvanı ile ödüllendirildi

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani kararıyla, eski başkan yardımcısı General Abdürreşit Dostum Mareşal ünvanı ile ödüllendirildi.

Ariana News'in bildirdiğine göre ödüllendirme kararı, 3 Temmuz'da Dostum'un basın sekreteri Beşir Ahmed Tahyanj tarafından açıklandı.

10 Haziran tarihli bir kararnameye göre, Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan Anayasası'nın 64. ve 19. paragrafları uyarınca Dostum'un atanmasını onayladı.

General Dostum'a Mareşallik ünvanı verilmesi, Cumhurbaşkanı Gani ile Ulusal Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah arasında imzalanan siyasi bir anlaşmanın bir parçasıydı.

Ancak, anlaşmanın bu maddesi tekrar tekrar ertelendi. Şimdi Dostum, Yüksek Devlet Konseyi'ne ve Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi'ne üye olacak.

Abdürreşit Dostum, Afganistan tarihinde Şah Wali Khan ve Muhammed Fehim'den sonra Mareşal rütbesini alan üçüncü kişi oldu.

ABDÜRREŞİT DOSTUM KİMDİR?

Abdürreşit Dostum 1953 yılında Afganistan'da dünyaya gelen Özbek asıllı bir askerdir. Kominist fikirleri benimseyen Dostum, 1978 yılında orduya yazıldı. Sovyetler Birliği işgalinde “mücahit” güçlere karşı Sovyet ordusunun yanında yer aldı. Sovyetler Birliği'nin çekilmesinin ardından Dostum, Taliban ilerleyişi sebebiyle, 2 kere Türkiye'ye sığındı.

2001 yılında ABD'nin Afganistan'a yönelik saldırıları sebebiyle tekrar ülkesine döndü. ABD'nin Taliban'a karşı kara gücü olarak desteklediği Kuzey İttifakı'nın, Ahmed Şah Mesud'un ölümünden sonra neredeyse en önemli lideri haline gelen ismi oldu ve Taliban'ın elindeki bölgelerin alınmasında önemli rol oynadı.

2014 yılındaki tartışmalı seçimlere Eşref Gani'nin yanında girdi. Seçimden sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak göreve başladı.

2017 yılının Mayıs ayında bölgedeki güç dengelerinde üste çıkma iradesi Dostum'un başına tekrar dert açtı. Siyasi rakibine işkence ve tecavüzle suçlanan Dostum, tekrar Türkiye'nin yolunu tuttu. Dostum'un tedavi için Türkiye'ye gittiği söylendi. Kendisine tekrar Afganistan'a dönmesi çağrısı yapılan Dostum, uzun bir aradan sonra Afganistan'a yeniden döndü.

18 Şubat 2020'de cumhurbaşkanı ilan edilen Eşref Gani ile seçimlere hile karıştığı iddiasıyla sonuçları kabul etmeyen aday Abdullah Abdullah arasında sağlanan anlaşma sonucunda Cumhurbaşkanı Gani tarafından Dostum'a mareşallik unvanı verildi. Dostum, Afganistan tarihinin Mareşal unvanına sahip üçüncü komutanı ve Afganistan tarihinde Mareşal olan ilk Özbek'tir.

9 çocuğu olan Atatürk hayranı Reşit Dostum'un, oğullarından birinin adını Mustafa Kemal'dir.

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara