Dolar

32,3427

Euro

35,0956

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

'Genelkurmay roketatarla alınacaktı'

15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı'nın nasıl alınacağıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-12 02:10:47

'Genelkurmay roketatarla alınacaktı'

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'nın (JÖAK) 'Birlik Ceridesi' (kayıt defteri), 15 Temmuz darbe gecesi yaşananları gözler önüne serdi.

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Savcılık dosyasına da giren ve darbecilerin tek ele geçiremediği Jandarma noktası olan JÖAK'ın 'Birlik Ceridesi'nde, darbe girişiminden saat 21.30'da haberdar olunduğu, JÖAK'ta kriz merkezi kurulduğu, darbecilere karşı nasıl mücadele edileceğinin belirlendiği öğrenildi.

JÖAK'tan, Türkiye'nin 14 ayrı bölgesinde bulunan Jandarma bölge komutanlıklarının arandığı, 81 İl Jandarma Alay Komutanlığı, 930 İlçe Jandarma Komutanlığı ile 2 binin üzerindeki Jandarma karakollarına yazılı mesaj geçilerek, darbe girişimine karşı gelmeleri, sıkıyönetimle ilgili gelen mesajlara itibar edilmemesi ve darbecilerin emirlerine uyulmaması istendi.

VATANDAŞLAR DARBECİ SANDIKLARI ÖZEL TİME SALDIRMIŞ

Birlik Ceridesi'ne giren kayıtlarda şöyle deniliyor:

"Saat 22.30'da darbe girişimiyle Genelkurmay Karargâhı'nın ele geçirildiği öğrenilmiş, JÖAK Komutanlığı'nda kriz masası oluşturulmuştur. Darbecilerin ele geçirdiği Jandarma Genel Komutanlığı karargâhını kurtarmak için JÖAK komutanlığında oluşturulan özel birlik göreve sevk edilmiş, özel ekip darbecilere karşı Jandarma Genel Komutanlığı'na gitmiş, vatandaşların müdahalesi nedeniyle (darbeci zannedilerek) birlikteki 2 kişi yaralanmış, bu nedenle özel ekip geri dönmüştür. Hava harekâtı düzenleyen kobra helikopterlerin bertaraf edilmesi için 41 kişilik kuvvet Kara Havacılık Komutanlığı'na sevk edilmiştir.

'ROKETATAR MÜHİMMATI TEMİN EDİLDİ'

Genelkurmay Karargâhı'nı ele geçirmek için (darbecilerden) görevlendirilen birliklerin roketatar mühimmatı temin edilmiş, görevlendirilen birliklerin çatışma ihtimaline karşın Güvercinlik Kışlası'nda ambulanslar bekletilmiştir. Darbeciler telefonla aranarak yapılan bu kanunsuz eylemden derhal vazgeçilmesi, telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açmadan yapılan bu girişimden vazgeçmeleri istenmiştir.”

Sabaha karşı darbecilerin elinde bulunan noktalara operasyonlar düzenlendiği de kaydedilerek, "Karargah kontrolü sağlanarak 150 kişi gözaltına alınmıştır" bilgilerine yer verildi.

 

Haber Ara