Dolar

32,5065

Euro

34,7791

Altın

2.423,31

Bist

9.706,06

Genelkurmay çatı davasında sanıklar birbirini suçladı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin aralarında sözde 'Yurtta Sulh Kons

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-30 18:11:16

Genelkurmay çatı davasında sanıklar birbirini suçladı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı dava devam ediyor.

Savunma yapan sanık eski Başçavuş Emin Anar, darbe teşebbüsü gecesi halkın kendilerini linç etmelerinden korkar şekilde bir yere sığınarak beklediklerini söyledi ve bylock kullanacak kadar da saf olmadığını ifade etti.

15 Temmuz darbe girişiminin kilit davası olan Genelkurmay çatı davasının 21. celsesi sanık savunmalarıyla devam ediyor. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülen davaya sanıklar, müşteki ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in talimatı üzerine 'Şapka' ve 'Kuzgun' adlı gizli tanıkların ifadelerinin okunması bekleniyor. Ayrıca Başkan Dik, olay günü güvenlik kameralarına yansıyan 70 terabaytlık görüntülerin, taramaların tamamlanmasının ardından avukatlara verileceğini de söyledi.

Öğleden önce 3 sanık savunması tamamlandı. Duruşmanın öğleden sonraki kısmında savunma yapan eski amiral Sinan Sürer'in emir astsubayı, sanık eski Başçavuş Emin Anar, 16 Temmuz akşamı evinde ders çalıştığını ve spor yaptığını söyledi. Komutanının tatbikat olacağını söylemesi ve Genelkurmay Başkanlığı'na çağırması üzerine kaldığı lojmanın yakınındaki bir taksi durağından taksiye binerek Genelkurmay Karargahına gittiğini ifade eden sanık Anar, burada Genelkurmay Başkanının aracını gördüğünü de iddia etti.

"HALKIN BİZİ LİNÇ ETMESİNDEN KORKTUK"

Anar, Genelkurmay Başkanlığına geldiğini komutanına iletmek üzere yanına gittiğini belirtti, sonrasında da cep telefonuna baktığını ve bir kalkışma olduğu yönünde haberler gördüğünü aktardı. İlerleyen saatlerde insan ve uçak seslerinin artmaya başladığını, Genelkurmay'ın kapılarına vurulmaya başlandığını ve halkı sakinleştirmeye yönelik anonslar yapıldığını ifade eden Anar, halkın kendilerini linç etmelerinden korkup, beklemeye başladıklarını söyledi. Kimin kime neden ateş ettiğini bilmediğini iddia eden Anar, Mahkeme Başkanı Dik'in iddianamede bylock kullandığını bilgisinin yer aldığını hatırlatması üzerine, "Bylock kullanacak kadar saf değilim" dedi.

Sanık Anar savunmasını tamamladıktan sonra Başkan Dik, Sinan Sürer'in darbeye yönelik herhangi bir eylem ve faaliyetini görüp görmediğini sordu. Anar ayrı yerlerde olduğunu bildirince Başkan Dik, "Bak Sinan kızmayacak" dedi.

SANIKLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

Savunma yapan bir diğer sanık Abdürrahim Aksoy da, tatildeyken Mehmet Akkurt'un kendisini Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'in talimatı olduğunu belirterek çağırdığını iddia ederek, Akkurt tarafından kullanıldığını düşündüğünü söyledi. "Ne istedilerse verdik, kandırıldık. Allah affetsin diyerek yargılanmaktan kurtulanlar gibi benim de tek suçum Mehmet Akkurt'a kanmamdır. Allah affetsin diyerek, beraatimi istiyorum" diyen Aksoy

savunmasının ardından çapraz sorgusunda tüm ifadeleri kabul etmemesi üzerine Başkan Dik, "Sen de hiçbir şey kabul etmiyorsun. Nasıl olacak? Ona itibar etmeyelim, buna etmeyelim. Sana niye edelim?" diye tepki gösterdi.

Aksoy'un, o gece 2. Başkanın makamında derdest edilen 4-5 askerin el, ayak ve gözlerini çözdüğünü, bazılarının da çözmesini istemediğini iddia etmesi üzerine bir sanık, "yalan söylüyor" diye bağırarak, "Ellerinde beyaz eldiven vardı. Haziran'da eldivenin ne işi vardı? dedi. Aksoy da sanığın hayal gördüğünü söyledi.

Tutuksuz sanık Hüseyin Yıldırım da Aksoy'un yalan söylediğini ifade ederek, "Elinde M16 veya M4 ve yarım parmaklı operasyon eldiveniyle beni etkisiz hale getirdi ve derdest etti" dedi. Aksoy bu durumu da öyle bir şey yapmadım diye reddetti.

(Yağmur Yıldız - Abdullah Sarica /İHA)

Haber Ara