Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Gençlik ve Spor Çağatay Kılıç Berlin'de

Bakan Kılıç - 'Adalet üzere hukuk üzere emrolunduk ama asla acımayacağız, nereye giderlerse gitsinler, nereye kaçarlarsa kaçsınlar. Bu milletin ahı onların boynunadır. Bunun bedelini er ya da geç ödeyecekler'- 'Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sizin seçimde konuşacağınız konular değildir. Kendi iç işinizi kendiniz görün'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-12 19:55:42

Gençlik ve Spor Çağatay Kılıç Berlin'de
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, 'Adalet üzere hukuk üzere emrolunduk ama asla acımayacağız, nereye giderlerse gitsinler, nereye kaçarlarsa kaçsınlar. Bu milletin ahı onların boynunadır. Bunun bedelini er ya da geç ödeyecekler.' dedi.

Bakan Kılıç, Almanya'nın başkenti Berlin'de Gençlik ve Spor Bakanlığınca düzenlenen ve FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı koyanların yaşadıklarını anlattığı "Tecrübe Konuşuyor, İçimizdeki Kahramanlar" programına katıldı.

Berlin Büyükelçiliği Balo Salonu'nda gerçekleştirilen program, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Konuşmasında İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulünün 96. yılı olduğunu hatırlatan Kılıç, Mehmet Akif Ersoy'a rahmet dileyerek 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' dedi.

15 Temmuz gecesi FETÖ'nün başını çektiği darbecilerin Türkiye'yi düşürmek istedikleri karanlıktan ne amaçladıklarını doğru anlamaları için Avrupalı dost ve müttefiklerin bu programda gerekli bilgileri almaları umduğunu ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

'Çünkü o gece Türkiye'de demokrasi ve hukuk askıya alınmak istendi. İnsanlar sokakta katledildi. Cumhurbaşkanımızın dik duruşuyla Başbakanımızın bu konudaki iradesini ortaya koymasıyla milletimizi sokaklara meydanlara davet etmesiyle Türk milleti o gece dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir duruş ortaya koydu. Başlamak üzere hareket edilen bir darbeyi başlamadan tarihin sayfalarına gömdü.'

Kendini tanklar, uçaklar ve bombaların önüne, helikopter ateşinin önüne göğsünü siper eden milletin onur, şeref ve haysiyetini koruduğunu vurgulayan Kılıç, bunu anlamak için TBMM'deki bomba izlerine bakmanın ve Ümraniye Belediyesi önünde sergilenen sokaktaki bir tankın arazi aracını ne hale getirdiğini görmenin kafi olacağını aktardı.

Darbe girişiminde bir katil sürüsünün ortaya çıktığına ve ele geçirdiği milletin savunma araçlarıyla Cumhurbaşkanını şehit etmek için yola çıktıklarına dikkati çeken Kılıç, milletin buna asla izin vermeyeceğini belirtti.

'Adalet üzere hukuk üzere emrolunduk ama asla acımayacağız, nereye giderlerse gitsinler, nereye kaçarlarsa kaçsınlar. Bu milletin ahı onların boynunadır Bunun bedelini er ya da geç ödeyecekler. Biz ülkemize karşı terör eylemine girişen ülkemize karşı hainlik içine girenlerle bu alemde de öbür alemde de hesaplaşacağız.' diyen Bakan Kılıç, Türkiye'de davaların başladığına ve hukuk sistemi içerisinde yargılamaların yapıldığına işaret etti.

Milletin asil evlatlarının, asker ve polislerin darbecileri kaçarken onları öldürme imkanları olmasına rağmen bunu yapmadıklarını ve onları yargıya teslim ettiklerinin altını çizen Kılıç, 'Şimdi yargılanıyorlar. Her biri hesap verecek. Bu millete ihanet etmenin bedelini neymiş hukuk içerisinde görecekler. Bu noktada bizim de bir beklentimiz var. Hakkımız var bunu beklemeye. Bizimle dost olan müttefik ve dost olduğunu dile getiren tüm ülkelerden bu mücadelede yanımızda yer almalarını istemek hakkımızdır.' diye konuştu.

Kılıç, darbe girişiminde F-16'ların bomba ve helikopterlerin kurşun yağdırdığını, tankların ise insanları ezdiğini vurgulayarak devletin içine sızmış hainlere karşı Cumhurbaşkanı ve Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye kararıyla OHAL ilan edildiğini belirtti.

OHAL'in sokakta demokratik haklarını kullanan göstericilere ve toplanma hürriyeti çerçevesinde bir araya gelenlere veya bir ülkenin vatandaşlarına karşı getirilmediğini aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

'Dün ne oldu, bir saatte OHAL ilan ettin Hollanda'da, bir saatte. Türkiye'ye ders vermeye gelince bu kadar kolay ders verme niyetine giriyorsunuz. Lütfen önce kendi yaptıklarınıza bakın ondan sonra bizimle bu konularda konuşun. Bizim tek bir talebimiz var ve bu bizim hakkımız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sizinle NATO müttefikidir, uluslararası arenada sizinle beraber yer almaktadır ve bizim söyleyeceklerimizi dinlemek mecburiyetindesiniz. Biz sizinle göz hizasındayız birbirimizle konuşarak bu şekilde işlerimizi uluslararası ilişkilerdeki görevlerimizi yerine getireceğiz. Bizim kimseyle sorunumuz yok. Bizimle sıkıntısı olduğunu söyleyen varsa ona da söyleyecek sözümüz var. '

- "Türkiye seçimde konuşacağınız konu değil"

Konuşmasında Hollanda'da yaşanan diplomatik skandala da değinen Kılıç, 'Dün akşam gerçekten hala açıklanması imkansız olan Hollanda'da yaşanan bu olaylar karşısında özellikle Hollanda Başbakanının sözlerini kendisine iade ediyoruz.' dedi.

Kılıç, Hollanda'daki seçimin onların kendi işleri olduğunu dile getirerek Hollanda makamlarına seslenerek 'Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sizin seçimde konuşacağınız konular değildir. Kendi iç işinizi kendiniz görün. Biz bugün çok büyük bir ihanetle karşı karşıya kaldık. Bunları bugün görecek dinleyecek ve duyacaksınız.' dedi.

- "Hollanda tarihinde kara bir lekedir"

Hollanda'da hükümetin aldığı kararla Aile ve Sosyal Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın kabul edilemez nezaketsiz, diplomatik ilişkiler çerçevesinde açıklanamayacak ama en önemlisi insanlık açısından açıklanamayacak bir muameleye maruz kaldığını üzülerek izlediğini anlatan Kılıç, şunları söyledi:

'Hollanda hükümetinin ve yetkililerin dün gösterdikleri tavır, Hollanda tarihinde kara bir lekedir ve kara bir gün olarak hatırlanacaktır. Tarih Hollanda'yı yargılayacaktır. Hiçbir şekilde kabul edilemez bir tavırdır ama buradaki en düşündürücü şey şudur: Sizler Avrupa'da yaşıyorsunuz, sizler buradaki siyasi gelişmeleri yakından takip ediyorsunuz. Geert Wilders denen kişinin serbestçe konuşma ortamı bulduğu, serbestçe düşüncelerini ifade edebiliyor ki bunlar düşünce değil. Geert Wilders insanlığa zehir akıtıyor birlikteliğe beraberliğe zehir akıtıyor. Bunu yapan ırkçı, yabancı düşmanı kendisiyle barışık olmayan, sevgi nedir bilmeyen kişi istediği gibi konuşacak ama Türkiye Cumhuriyeti Bakanı kendi elçiliğine başkonsolosluğuna gidemeyecek öyle mi? Bunun bedelini de hesabını da vereceksiniz.'

Çağatay Kılıç, 15 Temmuz gecesi ihanetle karşı karşıya kalan Türkiye'nin çok kısa bir süre sonra Türk Silahlı Kuvvetleri Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde DAEŞ ile en önde mücadele ettiğini ve şehitler verildiğini aktararak 'Gaziler de verdik. Ama insanlığa karşı suç işleyenlere karşı dimdik durduk ve onlarla mücadele ettik. Biz insanlık için yapılması gereken her şeyi yapıyoruz. Tek bir beklentimiz var. Biz Türkiye olarak ve aziz millet olarak işleri, görevlerimizi, sorumluluklarımızı yerine getirirken gölge etmeyin başka ihsan istemez.' diye konuştu.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ise darbe girişiminde tüm dünyanın kahraman bir milletin vatanına nasıl sahip çıktığına şahit olduğuna işaret ederek 'Darbeye karşı en etkili güç millet ve milli iradedir.' dedi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, kumdan resim sanatçısı Veysel Çelikdemir de "15 Temmuz" temalı bir gösteri sundu.

Programda ayrıca 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile sokağa çıkan, meydanlara inen, darbe girişimine karşı duruşları ile simge olan kahramanlar, o gece yaşadıklarını ve duygularını paylaştı.

Haber Ara