Dolar

32,3773

Euro

35,0633

Altın

2.326,09

Bist

9.079,97

Genç yazılımcılar kapımızı çalıyor! 10 bin başvuru aldık

Yenilikçi fikri olan, yazılım üreten gençleri melek yatırımcılarla buluşturan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), pek çok projenin ticarileşmesine imkân tanıdı. Toplam 10 bin girişimcinin kendilerine başvurduğunu belirten merkezin direktörü İbrahim Elbaşı, hedeflerini de unicornlar (milyar dolarlık şirket) çıkarmak olarak açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-11 15:48:49

Genç yazılımcılar kapımızı çalıyor! 10 bin başvuru aldık

400 bin üyeli İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) bünyesinde bulunan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), yerli projelerin hayat bulması ve orijinal yazılımlara yenilerinin eklenmesi için önemli adımlar atıyor. Merkez, bu çerçevede genç girişimcileri melek yatırımcılarla bir araya getiriyor ve üretim ile ihracata katıyor.

İlgi yoğun

Gençlerden büyük ilgi gören BTM'nin Direktörü İbrahim Elbaşıstart-up'lara dönük eğitim ve yardım faaliyetlerinden teşvik çalışmalarına kadar pek çok konuda soruları yanıtladı.

Bize ilk olarak BTM'yi tanıtır mısınız?

2016'da çalışmalarına başlayan BTM, yenilikçi projelerin devreye alınması ve girişimciliğin yaygınlaşması için mücadele ediyor. İTO iştiraki olan merkez, Fulya‘da hizmet veriyor.

-Toplamda kaç girişimci ve start-up'tan başvuru aldınız?

Kapımızı pek çok girişimci çaldı. Malum bir girişimde ortalama 2,3 müteşebbis var. Dolayısıyla toplamda bize 10 bini aşkın girişimci başvurdu. Ancak bir fikir ve modelle gelen start-up sayısı 3 bin civarındadır. Tek tek ele aldığımız başvurucuların seviyelerini belirliyor. Bu seviyelere göre eğitim veriyor, yönlendirmede bulunuyoruz. Esasında bizimki eleme değil, seviye belirleme sistemi. Start-up'ları metodolojilerine göre kümeliyoruz. Biz o seviyeye göre program tayin ediyoruz.

E-ticaret projeleri ön planda

-Hangi sektörlerden başvuru alıyorsunuz?

Bilişim firmalarından pek çok müracaat geliyor. Tabii girişimcilik tarafında farklı bir yaklaşım var. Bu yaklaşım sektörler değil, alanlar üzerine. Nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi alanlar üzerine. Bunlar bir kapsam arz ediyor. Biz sektör yerine alan üzerinde konuşuyoruz. Çünkü bir start-up farklı sektörlere hizmet verebiliyor. Örneğin bir servis yazılım projesi birden fazla sektörde kullanılabiliyor. Şu anda belki sektör olarak bilişim öne çıkıyor. Ama yazılım bunun ötesinde. Alan olarak da nesnelerin interneti, yapay zekâ, e-ticaret projeleri ön planda.

Reel sektörle irtibat halindeyiz

-Girişimcilere eğitim verdiğiniz, yatırımcılarla buluşturduğunuz gibi teşviklere de eriştiriyorsunuz.

Evet. Bizim merkezimiz sosyal girişimcilik hizmeti veriyor. Biz hizmetimiz karşılığında girişimcilerden para veya bedel de talep etmiyoruz. Bizim için inovatif projelerin bölge ve ülke ekonomisine yapacağı katkı önemli.

Tabii kamu kurumları ve reel sektörle yakın irtibat halindeyiz. BTM bir konsorsiyum gibi. Hem girişimci hem yatırımcıyla el ele veriyor. Pek çok kurumla temasa geçiyor. Girişimcileri teşviklerden ve fonlardan faydalandırıyor.

İlave adımlar atıyoruz

-Girişimlerin daha da büyümeleri için ilave adımlarınız var mı?

Elbette var. Biz, müteşebbisleri eğitmede, melek yatırımcılarla bir araya getirmede başarılıyız. Öbür taraftan girişimcilerimizi dünyaya açmak için de çalışmalar yürütüyoruz. Tabii bu çalışmalarımızda yatırım ve ekipman yeterli olmuyor. Bu çerçevede önemli adımlar atıyoruz. WinGlobal projemizi devrede. Proje dahilinde gençlerimizi ABD'ye götürdük. Sırada Avrupa ve bölge ülkeleri var. Start-up'ların pek çok ülkeye ticaret yapmalarını amaçlıyoruz.

İlk satışlar iyi

-Girişimci yatırımları ve satışları bağlamında 2019 nasıl geçti?

2019'da 3 bin girişimden başvuru aldık. 300'üyle yola devam ediyoruz. Biz dijital odaklı faaliyetlerle yakından ilgileniyoruz. Bu ilgimiz meyvelerini veriyor. Girişimcilerimizin yatırımları 40 milyon lirayı, satışları 50 milyon lirayı aştı. İstihdama da katkıları arttı.

-2020 hedefleriniz nedir?

2020'de hedef 6 bin başvuru almak. 300 olan start-up adedimizi 500'e çıkarmak. Bu da bin ila bin 200 girişimciye hizmet vermemiz demek. İlk yatırımlar ve satışlar gayet iyi. İlk hedefimiz de 100 milyon lira yatırım tutarını elde etmek.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara