Dolar

32,5626

Euro

34,7099

Altın

2.409,53

Bist

9.645,02

Geleneksel 'Diriliş' konferansında 'Yeni Türkiye'nin kodları konuşuldu

ADÜ'de 18.'si düzenlenen 'Diriliş' konferansına konuk olan Anka Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, 'Yeni Türkiye'nin Kodları' konusunda bilgiler paylaştı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 11:08:07

Geleneksel 'Diriliş' konferansında 'Yeni Türkiye'nin kodları konuşuldu
ADÜ'de 18.'si düzenlenen "Diriliş" konferansına konuk olan Anka Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, "Yeni Türkiye'nin Kodları" konusunda bilgiler paylaştı.

Konferans öncesi ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan'ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Mehmet Çelik, ADÜ hakkında Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'dan bilgiler aldı.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, Diriliş Konferanslarının ülkemiz gerçeklerini gençlere anlatmak için oldukça verimli bir etkinlik olduğunu söyledi. Konferansa Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başlayan etkinlikte Prof. Dr. Mehmet Çelik, böyle bir ortamda konuşma yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kendisine bu imkânı sağlayan Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'a teşekkür etti. Türkiye'nin 15 Temmuz'da, darbe girişimiyle karşı karşıya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, gelişmiş iletişim araçları sayesinde bu girişimin canlı canlı izlenildiğini anlatarak "Yeni Türkiye'nin Kodları" hakkında konuşacağını söyledi.

Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynandığını belirten Prof. Dr. Çelik, büyük resmi görebilmek için oyunculara değil senaryo ve senaristlere bakmak gerektiğini vurguladı. Avrupa'nın tarihinin savaşlarla geçtiğini ve bugünkü refah seviyelerini tarihin hiçbir döneminde yaşamadıklarının altını çizen Prof. Dr. Çelik, bu refah seviyelerini bir gün kaybetme korkusuyla ülkemiz ve İslam coğrafyasında oynadıkları oyunlara açıklık getirdi. Çelik, "Sevr Antlaşması'nı uygulatmadığımız konusunda her fırsatta kahramanlık yapıyorum ama büyük resme baktığımızda kendi ülkemizde Yunan işgaliyle uğraşırken İslam coğrafyasında Sevr'in uygulanıyor. Suriye, Lübnan, Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve daha birçok ülke Osmanlı'dan bu antlaşma ile koparıldı" dedi.

"Dış politikadaki duruşunuz gücünüzle ilgilidir"

Irak iç savaşı yaşanırken sınıra asker yığan Türkiye'yi 1957 yılında Batı'nın durdurduğunu kaydeden Çelik, randevusuz bir şekilde Bakanlar Kurulu toplantısını bölen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) büyükelçisinin, koskoca bir ülkenin başbakanına hitaben "Odana gel" diyebildiğini anımsattı. Prof. Dr. Çelik, Kenan Evren'in 12 Eylül Darbesinden sonra Amerikan Başkanıyla görüşebilmek için 7 ay 7 gün bekledikten sonra sadece 7 dakika görüşebildiğini, Demirel ve Ecevit dönemlerinde değişen bir şey olmadığını, oval ofiste çekilen yöneticilerimizin el pençe divan duran fotoğraflarının basına servis edilerek mesajlar verildiğini dile getirdi.

Irak Ordusuna ne oldu?

Batılıların akademik anlamda en çok Din Sosyolojisi ve Din Psikolojisi üzerine çalışma yaptıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, Irak'ta faaliyet gösteren Kesnizani Tarikatı'nın Irak'ın elini kolunu nasıl bağladığını anlattı. Prof. Dr. Çelik, bu tarikatın da dış bağlantılı olduğunu, savaş esnasında generallerin, askerlerini bu tarikatın emriyle terhis ettiğini, çünkü belli bir rütbe ve makama gelebilmek için o tarikata üye olmak gerektiğini ve üst düzey devlet görevlilerinin bu tarikatın üyesi olduklarını vurguladı. Bu tarikatın yapılanmasıyla ülkemizdeki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yapılanması arasındaki benzerlikleri ortaya koyan Prof. Dr. Çelik, "Irak'ta yaşananlar bilinseydi, bizim ülkemizde 15 Temmuz yaşanmazdı. Devletsizliğin ne olduğunu uzun uzun anlatmama gerek yok. Bunun için Irak ve Suriye'ye bakmanız yeterlidir. Devlet olmazsa din de olmuyor, namus da olmuyor. Bizler imparatorluk bakiyesi bir devletiz. Farklı olabiliriz, fakat aynı çatı altında yaşıyoruz. Asıl olan vatana ihanet etmemektir" diye konuştu.

Türban sorunu nedeniyle bu ülkenin üniversitelerinin 20 yıl bilim üretmediğini dile getiren Prof. Dr. Çelik, gençleri yeni savaş metotları konusunda uyardı.

Etkinliğin sonunda Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, katkılarından dolayı Prof. Dr. Mehmet Çelik'e teşekkür belgesi verdi.

Haber Ara