Dolar

32,4985

Euro

34,5748

Altın

2.476,14

Bist

9.550,70

Gelecek Partisi 1. Olağan Kongresi, 31 Ekim'de toplanıyor

Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) ayrılarak Gelecek Partisi'ni kuran Ahmet Davutoğlu, partisinin 1. Olağan Kongresi'ni 31 Ekim'de, 'Gelecek senin, gelecek Türkiye'nin sloganı ile toplayacak.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-22 10:00:33

Gelecek Partisi 1. Olağan Kongresi, 31 Ekim'de toplanıyor

Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) ayrılarak Gelecek Partisi'ni kuran Ahmet Davutoğlu, partisinin 1. Olağan Kongresi'ni 31 Ekim'de, "Gelecek senin, gelecek Türkiye"nin sloganı ile toplayacak.

Partinin seçilmiş delegelerinin yeni yönetim organlarını belirleyeceği kongrede, Genel Başkan Davutoğlu'nun konuşmasının ana eksenini ise "neden yeni parti kurduk" sorusuna vereceği yanıtlar oluşturacak.
Büyük kongrenin tamamlamasıyla Gelecek Partisi, seçimlere katılma yeterliliğini de garantilemiş olacak.
Türkiye siyasi yaşamına, geçen yıl 12 Aralık'ta katılan Gelecek Partisi'nin 1. Olağan Kongresi, Ankara'da Altınpark Anfa salonunda toplanacak. Kapalı alanda yapılacak olmasına karşın koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe ve hijyen önlemlerinin alınacağı kongrenin yapıldığı salonun dışındaki parkta izleyiciler için de özel alan oluşturulacak.
Pandemi koşulları nedeniyle, siyasi partiler veya yurt dışından kimse kongreye davet edilmeyecek. Ancak Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, tüm siyasi partilerin genel başkanlarına, "pandemi nedeniyle kongreye davet edemiyoruz" notunun yer aldığı mektup gönderecek.

"Güçlendirilmiş parlamenter sistem" el kitabı dağıtılacak

Kongre'de Gelecek Partisi'nin siyaset vizyonu ve politikalarına ilişkin dökümanlar kurultay delegeleri, basın ve izleyicilere dağıtılacak. Bu kapsamda katılımcılarla "güçlendirilmiş parlamenter sistem", "ekonomide gelecek vizyonu" ve "kamuda ve siyasette etik ilkeler" başlıklı 3 kitapçık paylaşılacak.
Edinilen bilgiye göre, akademisyenler ve parti yönetiminin üzerinde kapsamlı çalışma yaparak hazırladığı parlamenter sisteme ilişkin kitapçıkta, partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem ile nasıl bir yapılanma istediği de ilk kez somut olarak ortaya konulmuş olacak.

Yeni isimler katılacak

Kongrede, partinin seçilmiş 1010 delegesi, genel başkanın yanı sıra 60 üyeli Parti Yönetim Kurulu (PYK) ile Etik Kurulu ve Disiplin Kurulu üyelerini seçecek.
Davutoğlu'nun tek aday olması beklenen kongrede, seçimlerin ilk kongre olması nedeniyle, genel başkanın belirleyici olduğu "blok liste" ile yapılması planlanıyor.
Bir parti yöneticisi, ilk kongrelerinde bazı yerlerde "yarışlı" kongrelere olanak tanındığına, ancak ilk büyük kongrede Davutoğlu'nun karşısına bir rakip çıkması beklenmediğine dikkat çekerek, "Büyük ihtimalle blok liste olur. Açıkçası bu kongrede, yönetimde kimlerin yer alacağından ziyade yeni parti olduğumuz için daha çok vereceğimiz mesajlara odaklanıyoruz" görüşünü dile getirdi.
"Gelecek senin, gelecek Türkiye"nin ana sloganı ile yapılacak kongrede, partiye yeni isimler de katılacak.
Milletvekili katılımı olması beklenmezken, geçmişte başka partilerde siyaset yapmış isimlerin yanı sıra, akademisyen, yazar ve spor dünyasından da bir ismin partiye katılacağı belirtiliyor. Yeni isimlere rozetlerini kongrede Genel Başkan Davutoğlu takacak.

Neden ayrıldığını ve parti kurduğunu anlatacak

Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nun kongre konuşmasının iki temel eksene oturması planlandı.
Bu kapsamda önce AKP'den ayrılıp, yeni parti kurmasının gerekçelerini anlatacağı belirtilen Davutoğlu'nun ayrıca, partisinin vizyonu ve hedefleri, temel strateji ve politikalarına ilişkin mesajlar vereceği belirtiliyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Haber Ara