Dolar

32,6237

Euro

34,7525

Altın

2.502,71

Bist

9.524,59

'Geçtiğimiz on yıl Çin’e aitti, önümüzdeki on yıl da öyle olacak'

The Guardian yazarı Martin Jacques, Çin’in yükselişinin, çok nadir meydana gelen, dünyayı değiştirecek boyutta bir olay olduğunu belirterek 'Önümüzdeki on yıl, Çin merkezli kuruluşların artan etkisiyle birlikte Batı merkezli uluslararası sistemin parçalanmasına neden olacaktır' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-12 16:02:08

'Geçtiğimiz on yıl Çin’e aitti, önümüzdeki on yıl da öyle olacak'

“Geçtiğimiz on yıl Çin'e aitti, önümüzdeki on yıl da öyle olacak” başlığıyla yayınlanan yazıda, Jacques, Çin'in yükselişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"BATI'DAKİ FİNANSAL ÇÖKÜŞ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ"

2010 yılına gelindiğinde, Çin'in küresel bilinç üzerinde yeni bir etki oluşturduğunu kaydeden yazar, Çin'in Batı'daki ekonomik krizden önce, küresel bloğun yeni ama küçük çocuğu olarak görüldüğünü fakat finansal çöküşün her şeyi değiştirdiğini belirtti.

"BATI ÇİN'İN EKONOMİK OLARAK ÇÖKECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

2008'den önce “geleneksel Batı bilgeliğinin” er ya da geç Çin'in büyük bir ekonomik çöküş yaşayacağını kaydettiğini söyleyen yazar, şöyle devam etti: "Fakat bu çöküş hiç olmadı, aksine kriz Batı'da yaşandı ve daha sonrası için istikrar ve özgüven açısından büyük sonuçlar doğurdu."

KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜME ABD DEĞİL, ÇİN KAYNAKLI GELİŞİYOR

Son on yıldır her yıl, ABD'nin değil de Çin'in küresel ekonomik büyümenin ana kaynağı olduğunu belirten yazar, 2014 yılında Dünya Bankası'nın uluslararası karşılaştırma programına göre, Çin ekonomisinin ABD'yi, satın alma güç paritesi açısından geçerek dünyanın en büyüğü olduğunu kaydetti.

Çin'in son on yıldaki büyüme hızının bugünkü değer olan %6,2'ye gerilemesine rağmen, hala dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu ve bugün Çin ekonomisinin 2010'da olduğunun iki katından daha büyük olduğunu bildirdi.

"İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM HİKAYESİ"

“Bu, son on yıla dair, insanlık tarihinin en olağanüstü ekonomik dönüşüm hikayesidir" diyen yazar, Batı'nın ise bu durumu kabul etmekte zorlandığını söyledi ve Çin'in yükselişinin, ABD ve Avrupa'da “bu yüzyılın geri kalanına kadar devam edecek varoluşsal bir krize” yol açtığı iddia etti.

Yazar şu şekilde devam etti:

“Hikâye burada bitmiyor. Bırakın on yılı, daha beş yıl kadar önce, Çin ucuz üretimle eş anlama gelmekteydi. Batı, Çin'in uzun bir süre daha kendi yenilik kapasitesine uyamayacağına ve taklitle anılacağına inanıyordu. Ama Çin müthiş bir yenilikçi ekonomiye sahip olduğunu kanıtladı. Huawei, Tencent ve Alibaba; Microsoft, Google, Facebook ve Amazon ile aynı ligde sayılabilir iken Shenzhen Silikon Vadisi ile rekabet edecek bir boyuta geldi. Bu Çin'in kopyalamadan ziyade, giderek çığır açan bir yeniliğe ilerlediğini göstermektedir.”

Haber Ara